Ekonomi

Vatandaşlar kredi kartına yükleniyor! Kredi kartı borcu 1 trilyon TL’ye dayandı!

Geçim derdine düşenler kredi kartlarına yüklenmeye devam ederken, kredi kartı borçları 1 trilyon TL sınırına dayandı. Kredi kartı faizlerinin artırılması da harcamaların hızının düşmesi için yeterli olmadı.

Artan hayat pahalılığı oranında artmayan gelirler, insanların kredi kartlarına daha fazla yüklenmesine sebep oluyor. Kredi kartı borçları 965 milyar TL’ye ulaşarak 1 trilyon TL sınırına dayandı. Kart borçları 2023 yılı başından bu yana 514 milyar TL arttı. Seçimlerden sonra politika faizinin kademeli bir şekilde artırılması kredi kartı faizlerinin de hızla artmasına sebep olmasına rağmen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre 2 Haziran haftasından bugüne kadar insanların borcuna 326 milyar TL daha eklendi. Verilere göre, 29 Eylül itibari ile bireysel kredi kartları ve tüketici kredilerinin toplamı ise 2.4 trilyon TL’yi geçti. 

Kredi maliyetlerinin, kredi kartı faizlerinden daha yüksek olması, işlemlerde kredi kartlarının tercih edilmesine sebep oluyor. BDDK'nın verilerine göre, seçimlerden sonra tüketici kredilerinde 82.3 milyar TL’lik sınırlı bir artış meydana gelirken, aynı süreçte bireysel kredi kartları ile yapılan işlemler 244 milyar TL’lik artış gösterdi. İnsanların bireysel kredi kartları borcu, en yeni veriye göre, 965 milyar TL’ye ulaşarak 1 trilyon TL’ye dayandı. Kredi kartı borçları 2023 yılı başından bu yana 514 milyar TL artarken, 2022’ye kıyasla yüzde 114'lük artış yaşanmış oldu.

TAKSİTSİZ 536 MİLYAR

Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre, kredi kartları borçları arasında temel harcamaların gerçekleştirildiği taksitsiz kredilerdeki yükseliş dikkat çekiyor. Hükümetin yaz aylarında kredi kartları taksitlerine sınırlama getirmesinin de etkisi ile beraber taksitsiz kredi kartı borçları, taksitli harcamalarını geride bıraktı. 29 Eylül haftası itibari ile taksitli kredi kartları, seçimlerden sonra 52.7 milyar TL yükselerek 429.3 milyar TL’yi buldu. Bireysel kredi kartlarındaki taksitsiz işlemler ise aynı süreçte 191.2 milyar TL’lik artışla beraber 536.1 milyar TL’ye yükseldi.

KART FAİZLERİ ÜÇE KATLANDI

Politika faizindeki artışla birlikte borçlanma maliyetleri yükselmeyi sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizine göre belirlenen referans orandaki artışla birlikte, kredi kartlı harcamalarda uygulanan azami akdi faiz oranı, ekim itibarıyla yüzde 3.26'ya yükseldi. Bu oran, haziran ayında yüzde 1.36’ydı. Kartlı işlemlerdeki azami gecikme faizi ise son dört aylık süreçte yüzde 1.66'dan yüzde 3.56'ya ulaştı. Kredili mevduat hesaplarında geçerli olan azami akdi faiz oranı, ekim ayında yüzde 4'ü geçti. Ayrıca, gecikme faizi oranı ise yüzde 4.32'ye çıktı. Bu oranlar, haziran ayındaki faiz artırımından önce yüzde 1.36 ve yüzde 1.66 bandındaydı.

IBAN numaranıza bir kereliğe mahsus bin TL yatacak! Hemen hesabınızı kontrol edin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi yüksek maaşla çalışacak personel alacak! Başvuru şartları ve son başvuru tarihi açıklandı!

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kirada yüzde 25 sınırı bir yıl daha uzatılacak mı? Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı!