29 / 06 / 2024

Vatandaşlar resmen evlerini bırakıp kaçtı: 'Tabut binalar başımıza yıkılacak!' 

Vatandaşlar resmen evlerini bırakıp kaçtı: 'Tabut binalar başımıza yıkılacak!' 

İzmir Yeşilyurt'ta 1960'lı yıllardan kalma yıkılma tehlikesi olan ve kentin göbeğinde yer alan 34 ev etrafa tehlike saçıyor. Vatandaşlar acilen kentsel dönüşüm bekliyor. İşte detaylar...



İzmir'deki 30 ilçeden en büyük ikinci ilçe olan Karabağlar'ın Yeşilyurt semti Vatan Mahallesi'nde bulunan ve 1960'lardan kalan binalar resmen .O.S. veriyor. Tabut binalar şeklinde isimlendirilen evlerin bazıları korku yaşayan vatandaşlar sebebiyle terk edilmiş halde. 

Metruk durumda olan konutların çatılarındaki kiremitlerin zaman zaman yollara düştüğü belirtiliyor. Sabah Gazetesi'nden Ceyhan Torlak'ın haberine göre; aynı zamanda metruk evleri bazı uyuşturucu kullanıcılarının meskeni olmuş durumda. Bu durum çevre sakinlerinde büyük tedirginlik ve korkuya neden oluyor.

Vatandaşlar resmen evlerini bırakıp kaçtı: Tabut binalar başımıza yıkılacak!  

Mahalle sakinlerinin tek isteği CHP'li Karabağlar Belediyesi'nin bölgede yer alan 34 konuttan 13'ünü de riskli yapı ilan ederek tahliye edilmesinin sağlanması. Fakat belediye yetkilileri şu ana kadar bir adım atmayınca, bölgedeki 34 konutun kentsel dönüşümü bugüne kadar bir türlü gerçekleştirilemedi. 

Yıkılma riski taşıdığı için  konutların tabut binalar olarak nitelendirildiğini  belirten 2 çocuk babası gayrimenkul danışmanı Mahir Taştan, konuyla ilgili konuştu.

Taştan, "Burada 34 bina mevcut. 13 bina dışındaki diğer binalar kentsel dönüşüme alındı. 13 bina belediye tarafından riskli yapı ilan edilirse sorunumuz çözülecek" ifadelerini kullandı. 

Vatandaşlar resmen evlerini bırakıp kaçtı: Tabut binalar başımıza yıkılacak!  

2 çocuk babası emekli İbrahim Çelikel de 30 yıldır burada yaşadığının altını çizdi ve "Binalar başımıza yıkılacak diye çok korkuyoruz. Zaman zaman bazı metruk binaların çatısından kiremitler düşüyor. Bir adım atılması için illa birinin ölmesi mi bekleniyor" ifadelerini kullandı. 

62 senedir buradaki evde oturduğunu belirten 86 yaşındaki Hafife Işıklar da "Artık buradaki evler ömrünü doldurdu. Sağlam ve depreme dayanıklı binalarda yaşamayı talep ediyoruz" dedi. 

Konu ile ilgili  konuşan bölgedeki vatandaşların avukatı Varol Turbay da "Karabağlar Belediyesi Ege Bölgesi'nin en büyük devlet hastanesinin yer aldığı alanda, 34 meskenin sahibi olan yaklaşık 300 kişiye ortaklığın giderilmesi davası açılmasına zorluyor. Komşular birbirine düşman ediliyor. 4 senedir devam eden davada sonuç alınamadı. Karabağlar Belediyesi 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası 3. ve 8. maddeye açık bir şekilde aykırı davranıyor" açıklamasında bulundu.

Turbay, bölgedeki vatandaşlardan daha önce kamulaştırma bedeli alınmasına rağmen mükerrer tahsilat yapıldığı mahkeme bilirkişi raporlarıyla belirlendiğini söyledi. 
"Çözümsüzlüğü kendi oluşturan belediyesi kanunu da tanımıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetki yazısını tanımıyor" diye konuşan Turbay,  olası bir depremde ya da kendiliğinden bu binaların yıkılması ve can kaybı yaşanması halinde belediye başkanının bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten yargılanabileceğini dile getirdi ve "Veya bir çocuk o metruk evlerden birine girse ve kaza yaşansa belediye başkanı tutuklanabilir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Kolejlere rekor zam geldi, ücretler 7 milyon TL'yi geçti! İstanbul’da iki konut fiyatına lise eğitimi!

Emeklilere Haziran boyunca başvurdukları anda 18 bin TL yatıyor! İşte ING promosyon son dakika! 

İnşaat cirolarındaki artış yüzde 78.4 oldu!


 


Geri Dön