28 / 06 / 2024

Vatandaşlardan kiralara yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasına tepki: Kiralar çok yüksek, iyi bir şey olmaz! 

Vatandaşlardan kiralara yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasına tepki: Kiralar çok yüksek, iyi bir şey olmaz! 

1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla, konut kiralarına yüzde 25 zam uygulamasının kaldırılması bekleniyor. Peki kirada oturan vatandaşlar bu durumu nasıl karşıladı? İşte vatandaşların yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklamaları...



Haziran 2022 tarihinde, konut kiralarına yüzde 25 zam sınırlaması getirildi. Bu uygulama ile fahiş kira bedellerinin önüne geçilmesi planlandı. Ancak kiraya yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çoğalmasına neden oldu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklaamsında  Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira artışlarında yüzde 25 sınırının kaldırılabileceğini söyledi. 

Bakan Şimşek, söz konusu açıklamasında "Devam etmesi için ben bir neden görmüyorum, etmemesinin gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle uygukamanının devam etmesi yönünde bir çalışma yok. Zaten bu düzenleme bir süreliğine getirilmişti. Ben hükümetimiz adına verilmemiş bir karar üzerine yorum yapamam ancak çok büyük olasılıkla devam etmeyeceğini düşünüyorum" ifadelerine yer verdi. 

Bu açıklama hem ev sahiplerini hem de kiracıları meraklandırdı. 

Vatandaşlardan kiralara yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasına tepki: Kiralar çok yüksek, iyi bir şey olmaz! 

Bu gelişmenin ardından ev sahipleri ve kiracılar merakla 1 Temmuz'u beklemeye başladı. 1 Temmuz tarihinden sonra kiraların nasıl belirleneceği ile ilgili ise herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Milyonlarca kişi, kira zamlarının nasıl yapılacağını merak ediyor. 

Bursa'da Bugün'den Mahmut Vural ve Ceren Sümbül'ün haberine göre; Bursa'da yaşayan vatandaşlar "Yüzde 25 kira sınırın kaldırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtladı. 

Bursalı vatandaşların birçoğu alınan karara olumlu bakmadıklarının altını çizdi. 

Bir vatandaş, konu ile ilgili yöneltilen soruyu, "Malatya'dan geliyoruz, depremzedeyiz. Emekliyiz 10 bin TL aylık alıyoruz. Kiram bin Türk Lirası'ydı, konut sahibim birden 10 bin liraya çıkardı. Kiraya mı verelim yoksa yiyelim içelim mi?" diyerek yanıtladı. Vatandaş, bir çocuk okuttuğuna dikkat çekerek, kira bedellerinde yaşanan artıştan şikayetçi olduğunu söyledi. 

Vatandaşlardan kiralara yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasına tepki: Kiralar çok yüksek, iyi bir şey olmaz! 

Başka bir vatandaş da asgari ücrete ve emekli maaşa değinerek artacak kira yükselişlerine karşı kaygı olduğunun altını çizerek, "Asgari ücretlilere 17 bin TL, emeklilere 10 bin lira veriliyor. Bir gecekondu da 15 bin TL'den daha düşük bedelle oturamıyorsun. Millet bu yüzden artık çocuklarını okutamıyor" dedi. 

Kiraların çok yüksek olduğuna dikkat çeken bir başka vatandaş da "Yüzde 25 zam sınırını kaldırdıkları zaman kiracı ve ev sahibi daha çok karşı karşıya gelecek. İyi bir şey olacağını zannetmiyorum" ifadelerini kullandı. 

Araba fiyatları 7 Temmuz sonrası yükselecek mi, düşecek mi? 

Benzin ve motorin fiyatları cep yakacak! Bu gece benzine 2 lira, motorine 1.68 lira zam geliyor! 

Tasarruf tedbirleri lafta mı kaldı? Lojman kiralama giderleri bir önceki aya göre yüzde 161 arttı!


Geri Dön