Emlak Konut

Vatandaşları çıldırtan site aidatlarında flaş gelişme! Apartman ve site yöneticileri buna ne diyecek?

Site aidatlarına yapılan fahiş zamlar insanları isyan ettirmişti. Zamlar resmen kira fiyatlarını aşarken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. İşte detaylar... Bakanlık düzenleme konusunda kolları sıvadı

Apartman ve site aidatlarındaki fahiş zam tartışmaları devam ediyor. Bakanlık düzenleme konusunda kolları sıvadı. Bu amaçla bakanlığın düzenlemesinin olumlu bir hava estirdiği görüşü yer alıyor. Yüksek site aidatları konusunda bakanlık düzenlemesinden umutlu olduklarını söyleyen uzmanlar ve hukukçular, haksız yere yapılan aidat artışlarına karşı kat maliklerinin itiraz hakkı olduğunu söylüyor. 

İşte detaylar...

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, apartman ve site aidatlarının daha önce kira bedelinin yaklaşık yüzde 10'u ile 20'si arasında belirlendiğini ifade etti.

Evin sosyal alanları, ortak çevre, peyzaj, havuz, spor salonu gibi birtakım sosyal tesislerin giderleriyle de ilişkili olarak aidat ücretlerinin değişkenlik gösterdiğini söyleyen Ağaoğlu, "Sonuçta aidatlar, kira bedelinin yüzde 20 oranını geçmezdi. Şimdi neredeyse kiralarla yarışıyor" dedi.

Son zamanlarda çok sayıda bağımsız bölümü olan binlerce konutluk sitelerin yönetiminin bir kısım çevrelerce rant kapısı olarak görüldüğünü belirten Ağaoğlu, "Hatta bazı müteahhit firmalar, kendilerine ait yönetim firmaları kurarak, yaptıkları projelerdeki sitelere 10 seneliğine kendi sahip oldukları şirketi yönetici olarak atayabiliyorlar. O yönetimin değişmesi ise 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’na göre, kat maliklerinin yüzde 80'inin onayını gerektiriyor. Bu birlikteliği sağlayabilmek neredeyse olanaksız. Çünkü 500, bin 2 bin bağımsız bölümü, kat maliki bulunan sitelerde toplantılar kırk ile altmış, yetmiş kişi arasında düzenleniyor." İfadelerini kullandı.

"BAKANLIĞIN DUYURUSUNUN ARDINDAN SİTELERDE AİDATLAR HEMEN GERİ ÇEKİLDİ"

Yönetim firmalarının denetlenmesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında "Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü" oluşturduğunu hatırlatan Ağaoğlu, Bakanlığın bu düzenlemesiyle ilgili duyurusunun hemen ardından sitelerde aidatların hemen geri çekildiğini söyledi.
Kat maliklerinin site aidatlarına yapacakları itirazlar konusunda mahkemeye başvurmaları gerektiğini fakat dava süreci uzun sürdüğü için mağduriyet oluştuğunu belirten Ağaoğlu, bir tesis yönetim firması tarafından yönetilen sitelerde artık, kat maliklerinin şikayetlerini mahkemeye değil de Bakanlığın Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğüne yapabileceğini vurguladı.

"ESEN RÜZGAR YETTİ"

Bakanlığın yaptığı düzenleme konusunda "Esen rüzgar yetti" ifadesini kullanan Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında kurulan bu birim, mahkemeye gitmek yerine Bakanlığa şikayette bulunan kat maliklerinin başvurularını hızlıca inceleyecek, eğer varsa bir usulsüzlük ve yolsuzluk, bunu tespit edecek. Kat maliklerinin kendi içinden seçtiği yönetim değil de bir tesis yönetim firması tarafından yönetilen sitelerde, Bakanlığa başvurulduğu zaman Bakanlık süratle incelemesini yapar ve durumu aydınlığa kavuşturabilir. Oysa geçmişten günümüze kadar kat malikleri toplantısına katılan malik, orada gördüğü aykırılıkları, fahiş harcamaları itiraz ederek zapta geçirir ve tutanağı yazdırır sonrasında da bir ay zarfında mahkemeye başvururdu.”

Satılık ve kiralık ev fiyatları ne olacak? Nihayet beklenen tarih verildi! Bu tarihten önce işlem yapmayın!

Konut fiyatı artışında herkesi şaşırtan gelişme! Artık o kent birinci değil!