Sektörel

Vatandaşlık düzenlemesi yabancıya 10 milyar dolarlık konut sattırır!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, yabancılara gayrimenkul alımında vatandaşlık imkanı tanıyan 1 milyon dolarlık alt sınırın 300 bin dolara düşürülmesinin yıllık 10 milyar dolarlık satışın gerçekleşmesini sağlayacağını söyledi...

12 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 5 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yönetmelik ile en az 1 milyon Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarında üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen kişilere vatandaşlık hakkı verileceği açıklanmıştı. Bu miktar 300 bin dolara düşürülebilir. Sektör temsilcileri de bu 300 bin dolara düşürülürse yıllık 10 milyar dolarlık satışın kapısını aralayacağı görüşünü taşıyor.

Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, sektör temsilcilerinin uluslararası fuarlarda ve yabancılarla görüşmelerinde ortaya çıkan ortak görüşün, söz konusu rakamın düşmesi yönünde olduğunu söyledi. Yetgin, "Artık yavaş yavaş işler rayına girmeye başladı. Mesela turizmde hem gelir hem de turist sayısı açısından hedefler yükseltildi. Gelen turist sayıları da arttı. Bunların hepsi birbirine bağlı..." dedi. 

2017'de yabancılara konut satışından 4,6 milyar dolar gelir elde edildi. Yetgin, "Bu yıl zaten yabancıya konut satışında ciddi artış bekliyorduk. Ancak bu değişiklikle birlikte 9-10 milyar dolarlık bandı yakalayabiliriz." dedi.

Bu kararın çok iyi olduğunu ifade eden Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, geçen yıl 1 milyon dolarlık sınır açıklandığında söz konusu rakamın çok olduğunu ifade ettiklerini belirtti. Özyurt, "Geç kalınmış ama çok isabetli bir karar. Satışlara şimdiden yansıdığını söyleyebilirim." dedi.

Yabancıların bu değişikliği sabırsızlıkla beklediğin, söyleyen Özyurt, "Normalde geçen yıl yapılan 4,6 milyar dolarlık yabancıya konut satışının bu yıl 7,5 milyar dolar civarında olmasını bekliyorduk. Ancak bu kararla birlikte 10 milyar doları bulabilir." dedi. 

"2020'de 50 bin adetleri yakalarız"

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Nevita Inernational Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal Türkiye'de mütekabiliyet yasasının çıkarıldığı 2013'te yabancıya 12 bin konut satıldığını, artık bu rakamın 2 katına ulaştığını ifade etti. 

2017'nin ilk 2 ayına kıyasla bu yılın aynı döneminde yüzde 25'e yakın artış olduğunu söyleyen Akbal şu şekilde ifadelerde bulundu; "Ancak rakam hala çok düşük. Mart 2016-Mart 2017 arasında Amerika'da yabancılar 284 bin gayrimenkul satın aldı ve 153 milyar dolar ödedi. Bu rakama ulaşmak zor belki ama hükümetimizin devreye almaya hazırlandığı vatandaşlık ve oturum hakkı bedel sınırının 300 bin dolara çekilmesiyle geometrik bir büyüme imkansız olmayacak ve bir İspanya örneğini kısa vadede yakalayabileceğiz. Son bir yılda İspanya'da yabancıya satılan konut adedi 50 bin... Düzenleme ile yıllık 50 bin adet konut satışını yakalayabiliriz. 2020 gibi bu rakamlara çok yaklaşacağımızı düşünüyorum."

"Düzenleme tüm sektörleri olumlu etkileyecek"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, vatandaşlık hakkı için gerekli gayrimenkul satın alma bedelinin düşürülmesinin gayrimenkul sektörü için oldukça önemli bir adım olacağını söyledi. Kabadayı, "Yabancıya satışta önümüzde daha çok yol var. Toplam satışların içerisindeki payı sadece yüzde 1,5'lar seviyesinde. Birçok ülke yabancıya gayrimenkul satmak için adeta yarışıyor. Bu konuya sadece ekonomik olarak bakmamak lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir yabancı, kendi ülkesinde ülkemizin tanıtımını yapacak, hatta ülkemizin tanıtım elçisi olacaktır. Ülkemizden konut alan bir yabancı beyaz eşyadan gıdaya, elektronik ürünlerden züccaciyeye, mobilyadan bir evin temel ihtiyaçlarına kadar birçok satın alma yapıyor. Yabancıya vatandaşlık şartlarının kolaylaştırılması sadece gayrimenkul sektörünü değil, tüm sektörleri olumlu yönde etkileyecek bir adım olacaktır. Düzenleme ile beraber ekonomide etkisini hızlı bir şekilde göreceğimizi öngörüyorum." açıklamasında bulundu. 

"Bu sayede çekimser kalan yatırımcılar radara alınır"

Yabancıya konut satışının cari açığın azaltılmasına ciddi katkı sağlayabileceğini ifade eden Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan "Yasa yürürlüğe girdiği tarihte yatırım yapanları da kapsayacak şekilde uygulanırsa yabancılara satılan konut rakamlarında ciddi bir artış sağlanabilir. 300 bin dolar altındaki yatırımlar için de farklı uygulamalar getirilebilir. Böylece gayrimenkul ve inşaat sektörü açısından fırsatlar ülkesi olan Türkiye, türlü nedenlerden dolayı yatırıma çekimser yaklaşanları radarına alabilecek.

1 milyon dolarlık tutarı yakalayamayan ya da çeşitli nedenlerle yatırımlarını durduran yatırımcılar, Türkiye ekonomisi için ciddi bir potansiyel oluşturuyor. 300 bin dolar altındaki yatırımlar için kalan tutar nakdi olarak alınabileceği gibi vatandaşlık almak isteyenlerin konut yatırımı yapmaları ve belli bir süre ellerinde tutmaları şart koşularak daha geniş bir kitleye hitap edilebilir. Bu sayede mütekabiliyet yasası sonrası Türkiye'den ev almış ve kurdaki hareketlilik gibi nedenlerle yeni yatırım yapmayanları da harekete geçirerek ciddi bir döviz girişi sağlanabilir. Bu konuda yapılan düzenleme, yabancı yatırımcı açısından Türkiye’ye olan ilgiyi destekleyerek 10 milyar doların üzerinde bir hacim oluşturabilir." ifadelerini kullandı. 

"Bekleme pozisyonunda kalan yabancılar için ciddi bir cazibe merkezi olabilir"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir "Ülkemize yönelik yabancı hayranlığını yatırım anlamında kazanç sağlayacak şekilde ele alarak ilerlemek gerekiyor. Yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı getiren yasa bu haliyle yeterli yatırımcı çekmiyor." dedi.

Demir, rakamın düşürülmesinin satışlarda ciddi bir artış sağlayacağını söyledi. Demir sözlerine şu şekilde devam etti; "Böylece Türkiye, gayrimenkul ve inşaat sektöründe başrol oynayan prestijli ve kazançlı yatırım projeleriyle bekleme pozisyonunda kalan yabancı yatırımcılar için ciddi bir cazibe merkezi olabilir."