Vedat Aşçı: Kuruçeşme’de geceliği 50 bin Euro’ya otel yapacağım!
uruçeşme Arena’nın arazisini satın alan Astaş'ın patronu Vedat Aşçı, Kuruçeşme’de geceliği 50 bin Euro’ya odası olan bir otel olacağını söylüyor
Astaş Holding'in Bodrum'daki Cennet Koyu'nda yaptığı villalara ünlülerin ilgisi yüksek.
Ekonomist Dergisi'nden Sibel Atik'in haberine göre, Bodrum Cennet Koyu’nda 3 ile 5 milyon Euro’yu bulan villaları alanlar arasında pek çok ünlü isim var
Ferit Şahenk’in üç villa aldığı koyun sakinleri arasında Suzan ve Dilek Sabancı, Ethem Sancak, Yıldırım Demirören Cem Yılmaz ve Mustafa Koç yer alıyor. Bu isimleri yanı sıra Suudi Arabistan kraliyet ailesi temsilcileri ve önde gelen ailelerinden de isimler yer alıyor.
“Kuruçeşme’de geceliği 50 bin Euro’ya otel yapacağım”
Son yıllarda gayrimenkul alanının en butik ve lüks projelerini hayata geçiren Astaş Holding, Kuruçeşme Arena’nın arazisini de satın aldı.
Astaş'ın patronu Vedat Aşçı, Kuruçeşme’de geceliği 50 bin Euro’ya odası olan bir otel olacağını söylüyor. Aşçı, “Kuruçeşme her şeye layık bir yer. 3 yıl içinde de tamamlanır. İstanbul’un en güzel eseri olacak. Hem Türkiye, hem yurt dışından mimarlarla çalışmak için bir yarışma yapacağız. Lüksü kaliteyi, buraya yakışır bir yer olacak” diyor.
Aşçı, Ekonomist Dergisi'nin sorularını yanıtladı:
Kuruçeşme arazisi artık sizin, fakat biz en baştan başlayalım. Temelleri Almanya’da atılan Astaş Holding nasıl bu kadar büyüdü?
Ben 18 yaşımda Bafra’dan çıktım ve Almanya’ya geldim. Babamın süpermarketinde büyüdüm. Ticaretle iç içeydim yani. Markete en fazla sahip çıkan da bendim, bütün rafları pırıl pırıl yapardım. Bu heves Almanya’da disiplinle birleşince daha verimli hale geldi yaptığım işler.
Ailenizden kalan bir para yok, Almanya’da ne kadar birikim yaptınız?
6 bin mark ile başladım. Tekstil ürünleri satıyordum. Sonra bu parayı 10 bine 20 bine taşıdım. Şirketsiz böyle yürüdüm. Sonra şirket kurmam gerekti 1980 yılında 50 bin marka ulaştığımda şirketimi Almanya’da kurdum. Sonra tabii abi ve yeğenlerimi de ortak ettim, onların da katkısı çok fazla oldu.
Türkiye’ye gelme kararınız nasıl oldu?
2001 krizinden sonra mali anlamda güçlü yapımız olmuştu ve kriz döneminde Türkiye’de başka sektörlerde de araştırmalar yaptık. Tekstil, otomotiv, turizm ve değişik sanayi sektörlerinde araştırmalar yaptık ve turizmde karar kıldık. İstanbul’da da kriz nedeniyle birçok yer satılıktı ve ilk adımı Mesut Toprak ile Astay şirketini kurarak attık. Four Seasons satın alma işlemleri başlatıldı. Ortağım Mesut Toprak, o dönemde otelcilikte kalmayı tercih etti. Ben ise hep gayrimenkulde de olmamamız gerektiğini düşündüm. Böylece otel yatırımlarını Mesut Toprak’a devrettik.
Şu an nasıl bir portföyünüz var?
2 milyar dolarlık bir değer var. Astoria Alışveriş Merkezi, Bellevue İş Merkezi’ni yaptık. Maçka Rezidans’ın ise iki ay sonra açılışı yapılacak. Bodrum Cennet Koyu’nda da devam ediyor projemiz.
Maçka’da satışlar bitti mi?
Yüzde 90’ı satıldı, geri kalanı ise bizde. Biz değişik katlarda yer ayırdık kendimize. Zaten genellikle kendimize yer bırakıyoruz ve açıldıktan sonra satmayı tercih ediyoruz. Çünkü ortalama karlılığı daha olumlu etkiliyor. İlk çıkış fiyatıyla tamamlanmış fiyat politikası aynı değil. Başlangıç ile bitişte yüzde 100’leri bulan bir prim artışı yakalanabiliyor.
Kuruçeşme’de de yine büyük bir tasarımcı devrede olur mu?
Dünyanın en iyi markalarıyla, en projelerini, en iyi lokasyonlarda yapma gibi bir vizyonumuz var. Otel lüksünü yansıtan rezidanslar yapıyoruz. Mandarin, Kempinski, tasarımda Armani gibi isimlerle çalışıyoruz. Bu isimler lüksün standartlarını belirliyorlar. Biz de bunu yönlendiren isimlerle çalışıyoruz. Fazla proje değil, değerli projeler yapıyoruz. Bunun için de değerli arazileri takip ediyoruz.
Kuruçeşme de bunlardan biri, orada kimle çalışacaksınız?
Kuruçeşme Arena, Avrupa’nın en önemli arazisi. Çünkü Boğaz’da 15 bin metrekare tapulu bir arazi yok diyebiliriz. Boğaz’daki Four Seasons ve Kempinski gibi otellerin hepsinin arsaları 49 yıllığına kiralık. Ama burası tapulu ve kendi mülkümüz. Bu arsanın Avrupa’da eşi yok. İki yıl mücadele ettik.
Fiyat konusunda ne düşünüyorsunuz?
Fiyatlar borsadaki gibi her gün değişiyordu. Hacizlerden temizleyerek almak bizi yordu ama alınca yorgunluk gitti. Sonuçta arsayı değerinde bir fiyatla aldığımıza inanıyorum. Burada inşallah dünyanın en lüks otellerinden biri hayata geçecek. Geceliği 50 bin Euro olan odası bile olacak. Dünya jet sosyetesinin davetlerini yaptığı otellerden biri olacak.
İşletmeci için Mandarin Oriental’in ismi geçiyordu, netleşti mi?
Bodrum’daki projenin işletmecisi Mandarin Oriental. Dünyanın en iyi işletmecisi. Fakat Kuruçeşme için Mandarin Oriental dışında, yine çok önemli bir marka; Bulgari otel çok ısrarla istiyor. Şu anda öncelik Mandarin’de gibi, fakat Bvlgari de istiyor. Bvlgari Bodrum için de bize teklif vermişti. Şu an bakıyoruz. Her ikisi de çok doğru markalar. Dünyanın en önemli aileleri ve jet sosyeteye ev sahipliği yapacak güçteler.
Hürriyet