29 / 04 / 2024

Vedat Demiröz: İstanbul 'da yıkılacak 1 milyon bina var!

Vedat Demiröz: İstanbul 'da yıkılacak 1 milyon bina var!

Emlak Konut   GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz TOKİ ve İBB"nin Dönüşüm Alanları Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra İstanbul"u yeniden inşa etmek için harekete geçtiğini belirtti



TOKİ ve İBB"nin Dönüşüm Alanları Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra İstanbul"u yeniden inşa etmek için harekete geç tiğini belirterek sözlerine başlayan Emlak Konut   GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz , bu kapsamda öncelikle deprem riski yüksek bölgeler deki konutların, gecekonduların ve kaçak yapılar ın yıkıla cağını ifade etti.
Bu binaların yerlerine yeni ve modern yerleşim birimlerinin inşası nın planlan dığına değinen Demiröz, œİstanbul"da   bu vasıflarda yaklaşık 1 milyon 200 bin bina   var. Ve bunun en az 1 milyonun yıkılması gerektiği tespit edil di diye konuştu.

˜Kentsel Dönüşüm " adı altında  TOKİ  tarafından İstanbul"un   14 ilçesinde toplam 21 yenileme projesi nin geliştiril erek bu kapsamda 6 milyon 500 bin   metrekare alanda dönüşüm ve yenileme çalışmaları nın başlatıldığına değinen Demiröz, œçalışmalar İBB ve ilçe belediyeleri ile birlikte başlatıl dı. Dönüşüm alanı içinde yıkılacak   bölgede ikamet edenler ve gayrimenkulü olanlar için kolaylaştırıcı tedbirler uygulandı ve 20 yıl a kadar vade imkanları tanındı dedi.

Kentsel dönüşüm esnasında idare , hak sahipleri   ve kiracılar arasında   meydana gelebilecek konularda uzmanların sağduyulu davranılmasını tavsiye ettiğini hatırlatan Demiröz, bu uyarıların dikkate alınması gerektiğine parmak basarak sözlerini bitirdi.

Vedat Demiröz"ün dönüşüm formülü:
1.  İdare, bölge halkına hoşg örüyle yak laşmalı, gerginlikten kaçınmalı.
2.  Sosyal sorunlar ortaya çıkarılarak sosyal sorumluluk duyguları pekiştirilmeli .
3.  Bölge halkı bilinçlendirilerek, konuya sahip çıkmaları sağlanmalı .
4.  Tarihi doku korunmalı ve tarihi dokuya uygun yapılar yapılmalı .
5.  Bölgeyi ranta dönüştürmek isteyenlere engel olunmalı .
6.  Tarihi yapıların restorasyon ve yenileme projeleri sürdürülmeli .


Geri Dön