İmar

Vefa Bozacısı konut oldu!

Arnavutluk’tan gelen Hacı Sadık Bey’in 1876’da Vefa’da açtığı bozanın ilk resmi ticarethanesi niteliği taşıyan tarihi binanın imar durumu değişti. Tarihi bozacının bulunduğu bina konut ilan edildi.


2 katlı tarihi Vefa Bozacısı'nın da içinde bulunduğu Fatih Molla Hüsrev Mahallesi'ndeki yapı adasında oturum alanlarının düzenlenmesi, tescilli anıt eser ve sivil mimari örneği yapı taramasının yapılması, Konut+Ticaret fonksiyonunun verilmesi ve kat yüksekliklerinin düzenlenmesi için Fatih Belediyesi tarafından 1/1000 ölçekli yeni bir plan hazırlandı. Planda korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli olan Vefa Bozacısı'nın bulunduğu parselin önce oturum alanı genişletildi ve “konut+ticaret” fonksiyonuna alındı. Planda 17 ayrı parselden oluşan 962 sayılı yapı adasına 3 kat sınırlaması getirilerek bir dizi düzenleme daha yapıldı.



VEFA BOZACISINA NE OLACAK?

Plan onay için şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) geldi. İBB Meclisi'ne Vefa Bozacısı ve yanındaki binaya “konut” fonksiyonu verilmesini, tarihi bozacının diğer yanındaki Mimar Mehmet Ağa Camisi'nin de tescil edilmesini uygun buldu. Plan değişikliği değerlendirilmek üzere İstanbul I Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletildi. Koruma kurulu, 4 Kasım 2016 tarihli kararında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli tarihi Vefa Bozacısı'nın bulunduğu 22 sayılı parsele ilişkin yapılan değişikliğin daha önce onaylanan avan projesinde de değiştirilerek tekrar kurula iletilmesine karar verdi. Plan değişikliği onaylanmak üzere 21 Kasım günü tekrar İBB Meclis gündemine alındı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun uygun bulduğu plan değişikliği CHP grubunun muhalefeti ile kabul edildi. Üst ölçekli planda, tarihi bozacının bulunduğu bina “konut+ticaret” fonksiyonunda kaldığı için binanın alt katının bozacı olarak kullanılmaya devam edilebileceği ama imalat yapılamayacağı öğrenildi.



“HABERİMİZ YOK”

Vefa Bozacısı'nın sahibi Sadık Vefa durumdan haberdar olmadıklarını belirterek “2 yıl önce burada ölçümler yapıldı projeler çizildi ama biz onları hiç görmedik. Bizim yan yana 3 mülkümüz var birini ofis olarak kullanıyoruz, biri tarihi bina bozacı, yanında da ata yadigarı evimiz var. Bir takım değişiklikler oldu ama son durumunu bilmiyorum. Nasıl bir proje uygulanacağını biliyoruz. Bozacıyı yıkıp konut mu yapacağız şimdi?” diye sordu.


Sözcü