Emlak Terimleri

Vefa hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı olarak da adlandırılan vefa hakkı, gayrimenkul terimlerinden biridir. Bu haktan genelde banka kredisini ödemekte zorlanan kişiler yararlanabilmektedir. Peki vefa hakkı tam olarak nedir ve vefa hakkı nasıl kullanılır? İşte vefa hakkı ile ilgili tüm merak edilenler…

VEFA HAKKI NEDİR?

Vefa hakkı, gayrimenkulün satın alım hakkının eski sahibine devredilmesidir. Borçların ödenmemesi durumunda banka, gayrimenkule ipotek koyarak borca karşı devralır. Vefa hakkı kullanıldığında, gayrimenkulün satışa çıkarılmasında eski sahibinin satın alma durumu vardır. Ancak bu, değerlendirildikten sonra sonuçlandırılmaktadır. 

VEFA HAKKI SÖZLEŞMESİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Vefa hakkı sözleşmesi, taşınmazın satış sürecinde gerçekleştirilmektedir. Yasal yollarla gerçekleşen bu sözleşme, Tapu Kadastro Müdürlükleri’nde veya satış sonrası Noter huzurunda gerçekleştirilmektedir. Eğer taraflar talep ederse, tapuya şerh koyulabilmektedir. 

VEFA HAKKI NASIL KULLANILMAKTADIR?

Bir taşınmaz satışa çıkarıldığında, eski malikinin satın alma işleminde önceliği bulunmaktadır. Vefa hakkı, taşınmazın yeni sahibinin kullanım haklarını sınırlamaz. Ayrıca taşınmazı kullanarak kiralayabilme hakkı da sunar. Burada belirtilmesi gereken diğer nokta vefa hakkının kaç yıl geçerli olduğudur. Vefa hakkının geçerlilik süresi 10 yıldır. Yani, satışın üzerinden 10 yıldan fazla geçmişse bu haktan yararlanmak mümkün değildir. Sözleşmede aksi belirtilmediği sürece başka birine devredilemez. Ancak miras yoluyla vefa hakkı devredilebilmektedir. 

VEFA HAKKI ŞERHİ NEDİR?

Bir gayrimenkul satıcısı vefa hakkını kullanarak satılan taşınmazı alıcıdan geri alabilmektedir. Burada vefa hakkı şerhi kullanılır. Geri alım hakkı noter tarafından düzenlenen sözleşme kapsamında 10 yıl geçerli olmaktadır. Bu sözleşmede tapuya ibraz edilerek malikin sözleşmede yetkisi olması durumunda vefa hakkı tapu kütüğüne şerh edilir. Vefa hakkı şerhi için istenen bazı belgeler vardır. Taşınmaz malın deprem sigortası, noterden tasdikli sözleşme ve şerhi talep eden kişinin kimlik veya pasaportu gerekli belgeler arasındadır. Eğer şerhi temsil eden kişi devreye girecekse temsil belgesi gerekmektedir. 

VEFA HAKKI HARÇLARI NE KADARDIR?

Vefa hakkı harçları ilgili noterlik ve tapuda düzenlemeye göre değişmektedir. Net harç bilgisi için noterlik veya Tapu Kadastro Müdürlükleri’ne danışmak gerekmektedir. 

Geri alım hakkı nedir? Vefa hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Vefa hakkı (Geri alım) hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kurulur, ücreti ne kadardır?