Genel

Vefa Prefabrike geçen yıl üretiminin yüzde 60 ihraç etti!

Dünya prefabrike yapı liginde önemli oyuncuların İtalyanlar ve İspanyollar olarak bilindiğini vurgulayan Turan Koçyiğit, "İspanya ve Italya'daki birçok firma bizim fiyatlarımızla rekabet edemedi " dedi.

Dünya prefabrike yapı liginde önemli oyuncuların İtalyanlar ve İspanyollar olarak bilindiğini vurgulayan Turan Koçyiğit, "İspanya ve Italya'daki birçok firma bizim fiyatlarımızla rekabet edemedi. Hatta Çinliler bile ürün kalitemizdeki açık ara fark nedeniyle bizimle çalışmayı tercih ediyor" dedi.

Türkiye'de toplu konut projelerinden, enerji tesislerine, altyapı projelerinden sosyal tesislere kadar pek çok önemli inşaatlarda ön üretimli hafif prefabrikeler ve modüler yaşam konteyner üniteleri ile kamplar, şantiye binaları, sosyal tesis binaları, acil yerleşim üniteleri ve ofisler kuran Vefa Prefabrike Yapılar, yurtdışı faaliyetlerine hız verdi. Uluslararası arenada faaliyet gösteren en büyük 225 inşaat firmasının 30'undan fazlasıyla çözüm ortaklığı kurmayı başaran ve Fransa'dan Afganistan'a Sibirya'dan Sudan'a kadar dünyanın 40'a yakın ülkesine ürünlerini gönderen firma, kalitesi ve uygun fiyatıyla Çinli firmaların bile tercihi haline geldi. Dünya prefabrike yapı liginde önemli oyuncuların İtalyanlar ve İspanyollar olarak bilindiğini söyleyen Vefa Group Eş Başkanı Tu-ran Koçyiğit, "İspanya ve İtalya'daki birçok firma bizim fiyatlarımızla rekabet edemedikleri için birer birer kapanma yolunu seçtiler. Hatta kendi ülkelerinde özellikle fiyat açısından bizimle rekabet edebilecek önemli prefabrike yapı firmalarına sahip olan Çinliler bile ürün kalitemizdeki açık ara fark nedeniyle bizimle çalışmayı tercih ettiler. Her geçen yıl dünya pazarındaki gücümüzü artırdık. 2007 yılında toplam üretimimizin yüzde 32'sini, 2008 yılında ise yüzde 35'ini ihraç ederken, bu rakamı 2009 yılında yüzde 52'ye çıkardık ve 2010 yılında yüzde 60'lara taşıdık" dedi.

Prefabrike yapı üssü olarak Türkiye'nin merkezi bir konumda olduğunu ifade eden Koçyiğit, buna paralel olarak Avrupa, Rusya, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika gibi Türk müteahhitlerin gittikleri bölgelere onlarla birlikte gittiklerini, Türk müteahhitlerin yanında Avrupalı firmalarla da iş yaptıklarını kaydetti.

Ayda 500 bin metrekare prefabrike üretimi
1990 yılından bu yana İstanbul'daki iki farklı üretim tesisinde faaliyet gösterdiklerini anlatan Koçyiğit, teknoloji yatırımlarına büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Geliştirdikleri makine, teçhizat, özel detay ve ürünler sayesinde hem üretim kapasitesinde yüksek artışlar hem de daha kaliteli, standart ve kontrol edilebilir üretimler gerçekleştirdiklerini aktaran Koçyiğit, "Bunu yaparken işçilik maliyetlerinde sağlanan tasarrufla ortaya çıkan personel fazlasını ise üretim kapasitesine paralel olarak artan montaj işlerine yönlendiriyor ve müstakil uygulama şirketlerinin kurulmasını teşvik edip buna ön ayak oluyoruz. Gelinen noktada aynı üretim tesislerinde aynı miktardaki personel ile beş yıl öncesine göre beş kat daha hızlı üretimler gerçekleştiriyoruz. Kapasitemiz ayda 50 bin metrekare prefabrike yapı ve 500 adet konteyner" dedi.

"Marmaray'ın şantiyelerini kurduk"
Yurtdışında olduğumuz kadar yurtiçinde de etkili olduklarını ve Türkiye'de de büyük projelerin hemen hepsinde yer aldıklarını söyleyen Koçyiğit, "Örneğin; Marmaray'ın şantiyelerini kuruyoruz. Ayrıca Sinpaş'ın Bosphorus projesi,

Ağaoğlu'nun My City projesi, Aslantepe Stadı, Haliç Metro Geçişi, Çağlayan Adalet Sarayı, TOKİ Kayabaşı Konudan, Varyap Meridian olmak üzere İstanbul'daki büyük projelerin mobilizasyonlanna imza attık. Ayrıca son dönemde ise Ağaoğlu'nun My Towerland, My VVorld Europe projelerinin, Seyrantepe'de yapımına başlanan araştırma hastanesi projesinin başlangıçlarında kurduğumuz şantiye binaları ile yer aldık" açıklamasını yaptı.

Vefa Prefabrike Yapıların, ürün geliştirme (Ür-Ge) ve araştırma geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerine özel bir önem verdiğini belirten Koçyiğit, bu alanda istihdam ettikleri nitelikli ve geniş kadroyla, yeni hedefler için sürekli planlar yaptıklarını ifade etti. Optimum malzeme ve insan kaynağı ile maksimum verimlilik için çalıştıklarım söyleyen Koçyiğit, "Ürünlerimizin en temel özelliği de AR-GE ve ÜR-GE çalışmalanmız sonucunda geliştirdiğimiz teknoloji ve tasanmlarımızı üretimlerimizde kullanıyor olmamız.

Böylece müşterilerimize pek çok alanda avantajlı ürünler sunabiliyoruz. Bunu yaparken son teknolojimizi, tasanm ve estetikle buluşturuyor ve kusursuz teknik altyapı ile birleştiriyoruz. Geliştirdiğimiz özel tasanmlar ile ısı ve ses yalıtımını, aydınlatma sistemlerini ve farklı iklim ko-şullanna uygun yapılan başanyla uyguluyoruz" şeklinde konuştu.

2005 yılından bu yana önemli oranda bü-yüdüklerini anlatan Koçyiğit, 2008 yılında 2007 yılma göre yüzde 40 büyüdüklerini, 2009 yılında kriz dolayısıyla 2008 cirosunu tekrar yakaladıklanm belirtti. 2010 yılım da benzer ciro rakamlanna ulaşarak kapattıklan bilgisini paylaşan Koçyiğit, "2011 yılı ise bizim için oldukça hareketli başladı. Yılın ilk ayında geçen yılki aylık ciro ortalamamızın yaklaşık iki katma varan bir ciroyu yakaladık. Bu devam eden aylarda aynı hızla sürmese de geçen yıla göre daha iyi bir performans göstereceğimizin en önemli işareti oldu" ifadesini kullandı.
Dünya