İnşaat Malzemeleri

Vegas'ın Kerkorian'ından Türkiye'ye otel yatırımı

Ermenistan açılımı ABD'nin en zengin işadamlarından Maraşlı Kirk Kerkorian'ı harekete geçirdi. Kerkorian, Türkiye'ye otel yatırımları için araştırmalara başladı.

Toplam 16 milyar dolar serveti ile ABD'nin en önemli işadamlarından ve 1800'lerin sonunda Maraş'tan Kaliforniya'ya göçen Ermeni bir ailenin çocuğu Kirk Kerkorian, Türkiye'nin Ermenistan açılımına ilk somut tepkiyi veren işadamı oldu. GM'in büyük ortağı ve MCM otellerinin de sahibi olan Kirk Kerkorian, hükümetin Türkiye-Ermeni sınırı olan Alican Kapısı'nın açılması için başlattığı girişim sonrasında doğduğu bölgele yatırım yapmak için kolları sıvadı. Kerkorian'ın Türkiye'ye yatırım kararının, ABD Başkanı Obama'nın ziyaretinden sonraya denk gelmesi de, Ermeni açılımı ve Obama'nın Türkiye'ye verdiği önemini sonucu olduğu yorumlarını yaptırdı.

AÇILIM MEMNUN ETTİ

Türkiye'nin Ermeni açılımı ile dünyanın önde gelen kuruluşlarının özellikle Ermenilerce kutsal sayılan Van, Maraş ve Ağrı gibi illere yatırımı hızlandıracağını söyleyen Türk-Ermeni İş konseyi Başkanı Kaan Soyak, Kerkorian da bu açılımın sonucu Türkiye'yi gündemine aldığını söyledi. Soyak, Kerkorian'ın bu kararıyla Türkiye ve Ermenistan arasındaki yumuşama sürecine hizmet etmek ve oluşacak ekonomik potansiyeli değerlendirmek amacıyla yatırımı düşündüğünü söyledi.

LAS VEGAS'IN YARISI ONUN

Soyak `Kerkorian Las Vegasta'taki yatak kapasitesinin yarısına sahip. Otel ve eğlence sektörünün liderlerinden. Kendisiyle ABD'de yaptığımız görüşmelerde yatırım kararına aldığını söyledi' dedi. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin diasporada bulunan 7 milyon Ermeni için `Kabe' anlamı taşıdığını belirten Soyak `Ermeni turistlerin sıkça geldiği Elazığ, Arapkir, Malatya, Van ve Ağrı'da otel yok' dedi. Soyak, Kerkorian gibi başka Ermeni işadamlarının da tekstilden ayakkabıya kadar birçok yatırımı Doğu ve Güneydoğu'da yapılmasının düşündüğünü söyledi. Soyak `Ermeni işadamları bölgede ortak yatırımlar yapmak istiyor' diye konuştu.

Ermenistan açılımı milli maç ile başladı

Türkiye ile Ermenistan arasında 1993 yılında kopan ilişkilerin yeniden eski haline getirilmesi için başlatılan çalışmaların ilk somut adımı 6 Eylül 2008'de oynanan Ermenistan-Türkiye Dünya Kupası eleme maçı ile atıldı. Ermenistan'ın 1993 yılında Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesini işgal etmesi ile kopan ipler, bu maça Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davet edilmesi ve Gül'ün de maçı izlemeye Erivan'a gitmesiyle yeni bir sıcaklaşma dönemine girdi. Futbol maçının ardından Türk-Ermeni sınır kapısı olan Alican'ın da açılması gündeme geldi. Ermeniler, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'nda bulunan ve kendileri için dini önem taşıyan bölgelere gidebilmek aynı zamanda da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için kapının açılmasına büyük önem veriyor.

Kapıya adını bir asker verdi

Alican Sınır Kapısı'nın isminin konulması da ilginç bir olayla gerçekleşti. Sınır kapısında görev yapan Alican isimli asker nöbetinde uyuyunca komutanı tüfeğini aldı. Tüfeğinin olmadığını gören Alican da, Ermeni bölgesine geçerek, Ermeni askerin tüfeğini alarak geri döndü. Olayın duyulması üzerine Alican, erken terhis edildi ve kapıya da bu gözüpek askerin ismi verildi.

Star