Sektörel

Vehbi Demirci: Konut kredilerinde süre uzamalı!

Beğen İnşaat Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Demirci, konut kredilerinin vade süreleri konusunda Avrupa’dan örnek vererek Türkiye’de de bu sürelerin artmasının lazım olduğunu söyledi.

Türkiye’de çekirdek ailenin çocuğu olduğu zaman ebeveynlerin çocukları için daireyi öncelik aldığını dile getiren Girişimci İşadamları Vakfı Konya Şubesi Başkanı ve Beğen İnşaat Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Demirci, Türkiye’de ailelerin yatırımlarını çocuklarına yaptıklarını aktardı. Bu yüzden konutta yatırımın bitmeyeceğini belirten Demirci, kiracının ev sahibi olmak isteyeceğini, ev sahibinin ise oturduğu evin daha büyük olmasını isteyeceğini söyledi. Konutta yatırımın bitmeyeceğinin altını çizen Demirci, “1970’li yıllarda çarpık şehirleşmeye müsaade edildi. Yaklaşık 30 yıldır bu tür şeylere müsaade edildi. Ve şuan da Türkiye Cumhuriyeti konut ile büyüyor ama konut ile büyümemiz gerekiyor. Devletimiz sanayi ile büyümesi gerekiyor. Zaten inşaat sektöründe cebine belli bir miktar para katanlar bu işe girmeye başladı. Konut yatırımı doğru bir yatırım ama ticaretle uğraşan kişi bir defa konut almışsa ikinci yatırımını konuta yapmamalı. İşini büyütmek için kullanması gerekiyor elindeki parayı. Ama bu kişiler ellerindeki parayı işini büyütmek için kullanmıyor, tekrar daire alıyor. Daire sana para kazandırmaz ki ama bir fabrika sana para kazandırır. O yüzden yaklaşık 10-15 yıl konut açığı bitmez” dedi. Konut alımına vatandaşların büyük bir talebi olduğunu belirten Demirci, Konya’ya Suriyelilerin gelmesiyle kiralık evin bulunamadığını dile getirdi. Şuanda Konya’da kiralık ev sayısının az olduğuna vurgu yapan Demirci, genç nüfuslu Türkiye’de her gencin hedefinin bir ev almak olduğunu ifade etti.


KONUT KREDİLERİNDEKİ VADELER UZUN SÜRELİ OLMALI


Faiz sistem için inşaat sektöründe de yaygınlaşması gerektiğine vurgu yapan Başkan Demirci, konut ile ilgili faizsiz sistemleri Konya’da bazı firmaların uyguladığını aktardı. Faizsin sistem için hükümetin adım atmasını isteyen Demirci, yaklaşık 10 yıl önce az faizsiz sistem ile satılan konutlarda çok iyi satışların yapıldığını söyledi. Demirci, “2000’li yılların başında faiz oranları 1’in altında 0.66-0.70 oranlarındaydı. Bu düşük oranlar nedeniyle de vatandaşa çok cazip geliyordu. Bankaya muhtaç olmaktan, kiracı ve ev sahibi ile uğraşmaktansa kira öder gibi para çekip ödüyordu. Şimdiye batlığımız zaman faiz oranları inanılmaz oranda arttı. Bir kişinin zaten bu krediyi çekme ihtimali sıfır. Çünkü faiz oranları çok artış gösteriyor. Avrupa’da 20-25 yıllık ev-konut kredisi veriliyor. İnsanlar çerez parası gibi kredi ödüyor. Türkiye’de de 10 yıllık gibi bir vade uygulanabilir. Daha uzun olması gerekiyor. Çünkü daire veya işyeri alacaklar yüksek meblağları ödeyemiyor. Bunun için konut kredileri makul seviyeye düşmesi gerekiyor ve faizsiz sistemlerde yaygınlaşması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Faizsiz sistemlerin genişletilmesi için çalışılması gerektiğine dikkati çeken Demirci, bu konuda iş adamlarına çağrıda bulundu.


BÖLGESEL BİR PLANLAMA YAPILMASI GEREKİYOR


Yapılan binalar için estetiğe belediyelerin daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Demirci, “Önce proje geçmesi lazım onaydan ve proje geçip gidiyor hiç bakılmıyor. Para gelsin de nasıl gelirse gelsin. Bakıyoruz bazı bölgelere 10 kat, 12 kat, 8 kat, 7 kat. Böyle bir bina olmaz. Yani bölgesel bir planlama yapılması lazım. Cumhurbaşkanımız kızdı, yeni bir imar yasası geldi. Selçuklu’ya başkentlik yapmış bir iliz. Dış cephe ve kullanılan malzemelerle Selçuklu mimarisini yansıtmamız gerekiyor, tarihimizi yaşatmamız lazım. Şimdi hep yenilikten bahsediyoruz. Bu konuda belediyeler, müşteriler, arsa sahipleri ve müteahhitler olarak hepimizin bilinçli olması lazım. Bu konuda belediyeler acilen seçkin müteahhitleri bir masanın kenarına oturtup fikirlerini alması lazım” şeklinde konuştu. Hilmi Nalçacı’yı hatırlatan Demirci, “Yıllar önce bir Nalçacı Caddesi açmış, hala Konya’ya hitap edip, ihtiyaca cevap veriyor. Ondan sonra kaç yıl olmasına rağmen hitap edecek caddelerimiz kalmadı. Trafik felç duruma gelmeye başladı” şeklinde konuştu. Avrupa’da 100 yıllık binaların daha ilk yılıymış gibi durduğunu aktaran Demirci, bu işler için ayrılan paraların boşa gittiğini söyledi.


Sille’deki bulunan ve 300-400 yıllık binaların restore edilmesiyle daha da güzelleştiğini ifade eden Demirci, Konya’ya has bir estetik yapı için bu işle uğraşan kişilerin bir araya gelmesi gerektiğine işaret etti. Belediyelerden estetik konusunda müteahhitlere yardımcı olmasını isteyen Demirci, “Belediye müteahhite bu pencereyi şurada kullanacaksın, cephede şunu kullanacaksın demeli. Bize bunu desin bizde bunu yapalım” dedi.


PROJELER ESTETİK KURULLARDAN GEÇMELİ


Konya’da inşaat mimarilerine gelen eleştirilere yanıt veren Demirci, belediyelerin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Yapılan projelerin estetik kurullarından geçmesi gerektiğini dile getiren Demirci, belediyelerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğine vurgu yaptı. Yapılan projelerin ilk önce bu kurula girmesi gerektiğini kaydeden Demirci,, “Bir bölgenin öncelikle fizibilite yapıları olması gerekiyor. Örnek olarak söylüyorum, bir bölge beyaz renkse beyaz renk, gri renkse gri renk olmalı. Eğer 4 kat ise 4 kat, 8 kat ise 8 kat olmalı. Bölgeye göre bir yapılanma gerekiyor. Belediyeler acilen kendi içinde mimari projeler ile alakalı bir kurul belirlemeleri lazım. Bu estetik kurullar da belirlenirken Konya’mızda seçkin mimar ve mühendislerin kurulun başına gelmesi gerekiyor” dedi.


KONYA GÜZELLEŞMELİ


Konya’da yapılan kentsel dönüşümlerle ilgili konuşan Demirci, inşaat sektörünün kentsel dönüşüm konusunda uzun zaman beklenti içerisinde olduğunu ifade etti. Demirci, “Örneğin 100 kişinin hak sahip olduğu bir arsada 99 kişiden razı ederek alıyorsun ama 1 kişi razı olmazsa arsayı alamıyorsun. Böylece durum kilitlenip kalıyor. Devlet, deprem veya olumsuz bir durumda insanların zarar görmesindense kentsel dönüşüm sağlayarak kiralarını vereyim diyor. Müteahhitte buraya gelsin, kentsel dönüşümle eski evleri yıkıp yenisini yapsın. Eğer arsada arsa sahipleri yüzde 70’ini verip yüzde 30’unu vermiyorsa bunun için yaptırım uygulanıyor. Bu arsa uygun bir fiyata alınıyor ve müteahhit işe başlıyor. Devlette 18 ay boyunca yıkılacak evin kirasına devlet yardımcı oluyor. Baktığınız zaman bu mükemmel bir yardımlaşma” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm kapsamında arsa sahiplerinin bilinçli olması gerektiğini ifade eden Demirci, Konya’nın daha fazla güzelleşmesi gerektiğini söyledi.


Şuanda yapılan konutların kaliteli olduğunu söyleyen Demirci, kentsel dönüşüm konusunda belediyelerin belli bölgeleri bunun için belirlediğini ve belli şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. 



Mustafa KARAKAYA/Konya Postası