26 / 06 / 2024

Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Vehbi Koç'un inşaat müteahhitliğini neden bıraktığını bir alıntı ile açıkladı. İşte Tebernüş Kireçci'nin o paylaşımı... 



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, https://x.com/TebernKireci1 resmi X sosyal medya hesabından 'Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?' başlığıyla bir paylaşım yaptı. 

Tebernüş Kireçci, söz konusu paylaşımında 'Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç' kitabından alıntıya ver yerdi. İşte o paylaşım: 

"Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

Vehbi Koç anlatıyor:

Numune Hastanesi'nden sonra Ankara'da Devlet Demiryolları Hastanesi'ni, Cebeci Çocuk ve Doğum Hastanesi'ni, şimdiki  Ankara  Hastanesi'ni yaptık. Bu işlerden hemen hemen hiç para kazanmadık. Mağaza işlerim olmasaydı, silinip gidecektim. 10-15 yıl çeşitli inşaat ve yol işleri yaptım.

Türkiye ekonomisi daima inişli çıkışlı olduğundan, bir de iyi müteahhit ile kötü müteahhit arasında fark gözetilmediğinden, bütün işler 2490 Sayılı Kanun gereğince, kim daha düşük fiyat verirse ona ihale edildiğinden iyi müteahhitlerin hiçbiri yaşamadı, devlet de bundan büyük zarar gördü. 

Bu durumu görünce ben de inşaat işlerinin hepsini tasfiye ettim, başka işlere geçtim. 

Bütün ticarî hayatımda küçük büyük hangi işi yaptımsa uğraşmayla, çalışmayla, imanla başardım. Başarıyla sonuçlandırdığım işlerin bütün yorgunluklarını iş bitince unuttum. 

Ama çok çalışıp, çeşitli nedenlerle başarılı olamadığım işler de hiçbir zaman aklımdan çıkmamıştır.

Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç 
Sayfa: 9
7"

Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

Türk sanayici ve iş insanı olan Ahmet Vehbi Koç, çalışma hayatına, 1917 yılında babasının onun için açtığı küçük bakkal dükkanında ayakkabı lastiği, şeker, kaşar peyniri, zeytin, makarna gibi ürünler satarak başladı. Vehbi Koç, babasının ticarethanesini devir alarak "Koçzade Ahmet Vehbi" ismi ile Ankara Ticaret Odası'na kaydettirdi. Bir taraftan Ticaret ile uğraşırken diğer yandan Ford ve Standart Oil gibi yabancı şirketlerin Türkiye temsilciklerini alarak işlerini genişleten Koç, ardından taahhüt işlerine başladı. 

Ankara başkent olunca, ortaya çıkan yapılaşma ihtiyacını gören Vehbi Koç, yapı malzemeleri işine girdi; İstanbul'da ve Eskişehir'de (1938) şubeler açtı, Koç şirketlerini Koç Ticaret A.Ş.'nin çatısında topladı.

Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

General Electric ile 1948'de yapılan anlaşma kapsamında 1952'de açılan ampul fabrikasını yapan Bozkurt Mensucat, Arçelik, Demir Döküm, Türkay, Aygaz, Siemens ile ortak kablo fabrikası, Gazal, Türk Elektrik Endüstrisi gibi işletmeleri kurdu.

1963'te tüm Koç şirketlerini Koç Holding çatısı altında toplayan Vehbi Koç, 1937'de Vehbi Koç ve Ortakları Kolektif Şirketi'ni kurup bir süre inşaat müteahhitliği de yapmıştı. 

Tebernüş Kireçci açıkladı: Gayrimenkul yatırım fonlarının projelere yatırım yapması tutar mı?

Bir evin fiyatı nasıl belirlenir? Tebernüş Kireçci 3 yöntemi açıkladı! 

Konut piyasası ne durumda?


Geri Dön