Genel

Veli Göçer, Yalova'da yıkılan binaların sorumlusu mu

17 Ağustos 1999 depreminde, Yalovanın Çınarcık ilçesinde inşa ettiği konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutula Veli Göçerin avukatı Kadir Çiçek, Herkes depremin simgesi diye gördükleri bu adam üzerinden haber yaptı

17 Ağustos 1999 depreminde, Yalovanın Çınarcık ilçesinde inşa ettiği konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen Veli Göçerin avukatı Kadir Çiçek, Herkes depremin simgesi diye gördükleri bu adam üzerinden haber yaptı

İşin gerçeği bu. Veli Göçer hiçbir zaman inşaat yapmadı. Binaları yapılmış bir şirkete 40 ay sonra ortak olmuş bir insan. Binaları yapılmış, yapı çalışması belli, mühendisi belli dedi. Çiçek, Silivri Açık Cezaevinden tahliye edilen Veli Göçer hakkında şunları kaydetti:
O sadece orayı pazarlamak için ortak olmuş birisi. Yani, Veli Göçer inşaatçı değil, müteahhit değil, böyle sıfatları yok. Deprem nedeniyle yasal olarak sorumlu olmaları gereken müteahhit, teknik sorumlu, inşaat ruhsatı sahibi, kontrol mühendisleri, proje sorumluları ve onay makamı gibi sıfatları haiz 6.236 kişi 2.435 adet dava dosyasıyla yargılandı. Bu davalar 1 yıl 8 aydan fazla hapis cezası verilmedi.

Göçere diğer deprem davalarıyla kıyaslanamayacak kadar fazla ceza verildi. Yalovada Yüksel Sitesi de Aydın Sitesi de vardı. Bu ölçü değil ama oralarda vefat eden insan sayısı daha fazla.

Göçerin sonradan ortak olduğu her parsel ayrı suç kabul edildi ama diğerleri tek suç kabul edildi. Mesela Aydın Sitesinin sorumluları hakkında 10 ay ceza verildi ama ertelendi. AİHMye başvurduk, davayı bekliyoruz.
Milliyet