Kent Haberleri

Veliefendi Hipodromu taşınıyor mu?

Geçtiğimiz günlerde kentsel sit alanı ilan edilen Veliefendi Hipodromu ile ilgili detaylar netlik kazanmaya başladı. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş, hipodromun taşınmasıyla ilgili ilk sinyalleri verdi...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş, Çırpıcı Şehir Parkı projesi kapsamında açıklamalarda bulundu. İstanbul'a 500 bin metrekarelik "Çırpıcı Şehir Parkı"nı kazandırıyoruz ifadesinde bulunan Topbaş, 150 bin metrekarelik spor ve aktivite bölümünün Nisan'da açılışa hazır olacağını dile getirdi. 


350 bin metrekarelik ikinci etabı mesire ve ormanlık alan olarak hizmet verecek Çırpıcı Şehir Parkı açıklamalarının arasında Topbaş, Veliefendi Hipodromu hakkında da planlarını açıkladı. 


Topbaş; Çırpıcı Şehir Parkı'nın yanındaki Veliefendi Hipodromu taşındıktan sonra mevcut alan kültürel miras olarak korunacak. 500 bin metrekarelik Veliefendi arazisi, Çırpıcı Şehir Parkı ile bütünleşecek, dedi. Ancak; Veliefendi Hipodromu'nu aradığımızda taşınmayla ilgili herhangi bir bilginin kendilerine verilmediği söylendi. 


Veliefendi Hipodromu hakkında:



Veliefendi Hipodromu arazisi Osmanlı döneminde İstanbul'un en gözde mesire alanlarından biri olarak biliniyor. Eskiden çayır adıyla bir gezi yeri olan Veliefendi Hipodromu, Türkiye'nin en önemli hipodromlarından biri. 


Yaklaşık 12 bin kişilik tribün kapasitesine sahip hipodrom, 596 dönüm arazi üzerine kurulmuş durumda. Hipodromda; 2 bin 20 metre uzunluğunda 27-36 metre eninde çim yarış pisti, 1870 metre uzunluğunda 17.5 -19 metre eninde sentetik yarış pisti, 1730 metre uzunluğunda 16 - 17 metre eninde kum idman pisti, mevcut.


Hipodrom alanında TJK Asli Üyeler Sosyal Eğitim Merkezi, İdari Binaları, Yarış Atları Hastanesi, Apranti Eğitim Merkezi, Satış mağazası, Müze ve Sergi salonu, 1200 ahır, 102 metrekare led ekran, 140 masalık piknik alanı, 20 üniteli ahır binası, müze, sergi salonu, sosyal eğitim merkezi, 1 çocuk bahçesi, dernek lokalleri, idare binaları, yarış atları hastanesi, çeşitli kafeteryalar ve otoparkı bulunuyor. 


Kullanım hakkı Tarım Bakanlığı'na ait!


Ayrıca hipodromun toplam 48.772 metrekaresi TJK, 563.720 metrekaresi Maliye Hazinesi’ne ait. Kullanım hakkı ise Tarım Bakanlığı'na bırakılmış durumda.  Bakanlık 1953 yılında 20 yıllığına ilk defa TJK’ya at yarışları düzenlemek için tahsis etti daha sonra 1973, 1993 ve 2010 yıllarında bedelsiz olarak yine 20 yıllığına tahsisler devam ettirildi.


Kentsel sit alanı ilan edilmişti!


Geçtiğimiz günlerde de Veliefendi Hipodromu'nun Zeytinburnu'ndan taşınacağı iddiaları üzerine Türkiye Jokey Kulübü'nün (TJK) İstanbul 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na hipodromun tescili için yaptığı başvuru kabul edilmedi. Ancak kurul toplam 612 bin metrekare araziyi kentsel sit alanı ilan etti.


İşte Kadir Topbaş'ın açıklamaları:


Sit alanı nedir?


Kentsel sit alanı nedir?



Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com