Veliefendi'de fabrika arazileri değerlendi
Bölgede iki yıl öncesine kadar metrekaresi bin YTL olan konut imarlı arsalar bugün 2 bin YTL'den satılıyor.
Hürriyet Emlak dergisinin Kasım sayısında yer alan habere göre; Bakırköy sahilini E-5'e bağlayan Veliefendi Hipodrumu'nun da üzerinde yer aldığı Aksu Koşuyolu Caddesi, Ekrem Kurt Bulvarı ve Çobançeşme Koşuyolu Caddesi son dönemde gayrimenkul yatırımı açısından İstanbul Avrupa yakasının yıldızı parlayan bölgelerinin başında geliyor. Türk tekstil tarihinin doğuşuna tanıklık eden bu bölgede bir zamanlar Aksu İplik, Sümerbank Konfeksiyon Sanayi Bakırköy İşletmesi, Bozkurt Mensucat, Akın Tekstil, Kilim Grubu Kartaltepe Mensucat Fabrikası, Emboy İplik, Mensucat Ticaret AŞ, Ariş İplik, Bornovalı Yün İpliği ve Mensucat Sanayi AŞ ve Adil Kıraç Yün İpliği Fabrikası.. gibi birçok tekstil fabrikası faaliyet göstermekteydi.
Bölgede yer alan iki büyük arsanın bu yılın başında gerçekleştirilen el değiştirme operasyonu, gözlerin yeniden buraya çevrilmesine neden oldu. Bölgedeki arsa satışına ilişkin ilk hamle CarrefourSA'dan geldi. Şirket, Çobançeşme Koşuyolu Caddesi üzerinde yer alan 300 bin metrekare büyüklüğündeki arazisini 394 milyon dolara Apollo Real Estate Multi Turkmall ortak girişimine sattı. Araziyi satın alan her iki ortak burada büyük bir alışveriş merkezi yatırımı planlıyor. Yine bölgede bir diğer gayrimenkul operasyonuna ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut şirketi KİPTAŞ imza attı.
KİPTAŞ, Koç Grubu'na Bozkurt Mensucat'ın eski fabrikasının yerine depo evler yapacak. Burada yapılacak yaklaşık bin konut, deprem riski olan ve tahliye edilmesi gereken kişilerin evlerinin elinden alınması karşılığında hak sahiplerine verilecek. Koç Grubu da yapılan evlerden 400'ünün sahibi olacak.
En değerli arsalar
Aksu Koşuyolu Caddesi, Ekrem Kurt Bulvarı ve Çobançeşme Koşuyolu Caddesi'nin yer aldığı bölgeyi Çırpıcı Deresi ikiye ayırıyor. Bakırköy sahilden E-5 yönüne doğru gidildiği vakit derenin solunda kalan kısım Bakırköy Belediyesi, sağında kalan bölüm ise Zeytinburnu Belediyesi sınırları içerisinde kalıyor.
Buradaki en değerli mülkler ise Aksu Koşuyolu Caddesi, Ekrem Kurt Bulvarı ve Çobançeşme Koşuyolu Caddesi'nin sağında ve solunda yer alıyor. Örneğin; CarrefourSA'nın sattığı arsanın karşısında Türk Çimento AŞ'ye ait yaklaşık 52 dönümlük arazi, yine bu arazinin hemen arkasında Akın Tekstil'in eski fabrikasının yer aldığı 71 dönümlük arazi bunlardan birkaçı.
Yeşil alan terki fazla
Aksu Koşuyolu Caddesi ve Ekrem Kurt Bulvarı ve Çobançeşme Koşuyolu Caddesi'nin her iki yanında iki yıl öncesine kadar metrekaresi bin YTL olan konut imarlı arsalar bugün 2 bin YTL'den satılmakta. RE/MAX Zirve Merter Ofisi Gayrimenkul Danışmanı Anıl Sever, Sümerbank'ın arazisinin 2004 yılında Doğa Madencilik tarafından satın alınması ile birlikte bölgedeki eski fabrika arazilerinin de değerinin arttığına işaret ediyor.
Ne var ki; Aksu Koşuyolu Caddesi'nin sahil kesimine yakın bölümündeki arsaların imarında 18'inci madde uygulamanı göre yüzde 40 yeşil alan terki şartı arandığını ifade eden Sever, bu konuda, "Bu durum da özellikle eldeki arsaların satış değerini düşürüyor. Yatırımcı için bu durum büyük bir handikap. Elimizdeki arsaları bu nedenle satmakta zorlanıyoruz" şeklinde bilgi veriyor.
Bölgede yaşanan bu gayrimenkul hareketinden yola çıkarak Veliefendi Hipodrumu'nun çevresindeki gayrimenkul piyasasına projektör tuttuk. Başta satılık arsalar olmak üzere yakında başlayacak olan gayrimenkul yatırım projelerini araştırdık. İşte bu bölgedeki gayrimenkuller ve bunların son durumu:
CarrefourSA sorunlu arazisini sattı:
CarrefourSa geçtiğimiz hafta Çobançeşme Koşuyolu Caddesi üzerindeki arazisini bu yılın başında 268 milyon Euro'ya (394 milyon dolar) Apollo Real Estate Multi Turkmall ortak girişimine satmak için anlaşma imzaladı.
CarrefourSa, 2004 Haziran'ında imar konusunda yaşanan sıkıntıların atlatılmasının ardından 300 bin metrekarelik alana 150 milyon dolara Avrupa'nın en büyük hipermarketinin inşaatına başlamıştı.
Akın Tekstil'de CarrefourSA hesapları:
CarrefourSa'nın 300 bin metrekarelik arazisini 394 milyon dolara satmasıyla, piyasada Akın Tekstil'in aynı bölgedeki fabrika arazisiyle ilgili hesaplar yapılmaya başlandı. Akın Tekstil'in CarrefourSa'nın arazisine yakın bir bölgede 71 dönümlük fabrika arazisi bulunuyor. Şirket, buradaki tesisini büyük ölçüde Trakya'ya taşıdı. Bu arazinin satışı konusunu da değerlendirmeye başladı.
Şimdi piyasada, CarrefourSa'yla aynı imar iznine sahip olması halinde, Akın Tekstil'in arazisi için yapılan değerleme 94 milyon dolar. Ancak 71 dönümlük arazisinin 17 dönümünün Akın Ailesi'ne, 54 dönümünün Akın Tekstil'e ait olduğu belirtiliyor. Buna göreyse, Akın Tekstil'in arazisi için ortaya çıkan fiyat 70.7 milyon dolara denk geliyor.
Aksu İplik'in yerine konut ve hastane inşa edilecek:
Aksu İplik fabrikası ve arazisini 2004 yılında satın alan Özsaya İnşaat, 39 bin metrekare arazide kurulu olan fabrikanın yerine 250 adet konut ve bir de hastane inşa etmeye hazırlanıyor. Daire büyüklüklerinin 150 metrekare ile 180 metrekare arasında değiştiği projede lüks konutların yanı sıra rezidans hizmeti alacak dairelerin de bulunması planlanıyor. Özsaya İnşaat Genel Müdürü Süleyman Çetinsaya projeye bu yılın sonunda başlayacaklarına dikkat çekerek, "Projenin toplam maliyeti 40-50 milyon Euro'yu bulur herhalde. Arazinin 11 bin 500 metrekarelik kısmı yeşil alan terkine gidecek" şeklinde açıklamada bulundu.
Koç, Bozkurt Mensucat'ın arazisini KİPTAŞ'a devretti
Koç Grubu'na ait Bozkurt Mensucat'ın Zeytinburnu arazisi kentsel dönüşüm projesinin en önemli hareket noktası oluyor. Fabrikanın ekipmanlarını 1997 yılında Kahramanmaraşlı tekstil şirketi KİPAŞ'a satan Koç Grubu araziyi ise elinde tutuyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut şirketi KİPTAŞ ile anlaşan Koç, buraya depo evler yapılmasına olanak verecek anlaşmaya imza attı. Burada yapılacak yaklaşık bin konut, deprem riski olan ve tahliye edilmesi gereken kişilerin evlerinin elinden alınması karşılığında hak sahiplerine verilecek. Koç Grubu da yapılan evlerden 400'ünün sahibi olacak.
KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Bozkurt Mensucat fabrika alanında bin 40'ı konut olmak üzere bin 270 bağımsız bölüm inşa edileceğini kaydederek, "Vatandaşın 100 metrekare konutuna karşılık 75 metrekare konut vereceğiz. Vereceğimiz 75 metrekare konut, halen inşası devam eden Merkezefendi Evleri gibi lüks olacak. Kullanım açısından baktığımızda bizim vereceğimiz 75 metrekarelik ev, onların 100 metrekarelik evinden daha kullanışlı olacak" dedi.
Yavuzlar, üniversite kuracak.
Aksu Koşuyolu Caddesi üzerinde eksiden Bornovalı Yün İpliği ve Mensucat Sanayi AŞ'nin 5 bin 200 metrekare büyüklüğündeki arazisini yaklaşık iki yıl önce satın alan Yavuzlar Dershaneleri'nin sahibi İrfan Yavuz, bu arazi üzerine şimdi bir özel üniversite kurmaya hazırlanıyor. Araziyi Yavuzlar Eğitim Vakfı'na devreden İrfan Yavuz, arazi üzerinde Yavuzlar Üniversitesi'ni kurmayı planladıklarını söyledi.
Bakırköy gayrimenkulleri
TMSF, As Yapı Endüstrisi A.Ş' ye ait hacizli gayrimenkullerden oluşan 30 milyon YTL muhammen bedele sahip Bakırköy Gayrimenkulleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü(Eski Derby Lastik Fabrikası), bu yılın başında satışa çıkardı. İki teklifin geldiği ihalede, Bakırköy Gayrimenkulleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'ne, 33 milyon 280 bin YTL ile en yüksek teklifi veren İttifak İnşaat, bu ihalede ipi göğüsleyen şirket oldu. İttifak İnşaat, TOKİ ile KİPTAŞ'tan en çok iş alan müteahhitlik şirketleri arasında bulunuyor. İttifak İnşaat'ın patronu Muammer Saka'nın, Sümerbank'ın Bakırköy arazisini satın alan Doğa Madencilik'in patronları arasında yer alan Kemal Ayvacı ile ortak bazı yatırımları da bulunuyor. Bu yatırımların başında da Vakko'nun Merter'deki arazisi geliyor. Her iki ortak Eroğlu Grubu ile ortaklaşa bu arsayı satın almıştı.
Akfil de üretimini durdurdu:
Türkiye'nin ilk denim kumaş ürecisi olan ve Mermerci Ailesi tarafından 1955 yılında kurulan Akfil Tekstil, bölgede faaliyette olan tek tekstil tesisiydi. Geçtiğimiz aylarda Akfil de üretimini durdurma kararı aldı. Fabrikanın bölgeden ne zaman taşınacağı konusunda ise şirket yetkileri her hangi bir açıklama yapmaktan kaçınıyorlar.
Sümerbank'ın arazisini alan Doğa Madencilik bekleme halinde
Sümerbank'a ait Bakırköy'deki 87 dönüm arazi, Özelleştirme İdaresi tarafından 2004'te 44 milyon dolara Kemal Ayvacı ve Nevzat İnan'ın sahibi oldukları Doğa Madencilik'e satılmıştı..
Her iki ortak burada İttifak İnşaat'ın patronu Muammer Saka ile ortaklaşa bir proje planlıyor.
Bu konuda bilgi veren İttifak İnşaat Genel Koordinatörü Cemalettin Şentürk, "Burada şu anda herhangi bir imar sorunu yok. Projemiz henüz netleşmedi. Şu anda elimizdeki projelerin tamamlanmasına odaklandık" şeklinde açıklamada bulundu.
Hürriyet Emlak dergisi Kasım sayısı