28 / 04 / 2024

Veraset beyanı nedir? Veraset ve intikal vergisi ne anlama gelir?

Veraset beyanı nedir? Veraset ve intikal vergisi ne anlama gelir?

Vergi hukukuyla ilgili önemli bir konu veraset beyanıdır. Veraset beyanı mirasçıları ilgilendiren bir hukuki terimdir. Veraset ve intikal vergisi de bu beyanın vergi haline getirilmesidir. Bu tür vergi, bir kişinin vefatının ardından mirasçılarının devlete ödeme yapma zorunluluğunu ifade eder.



VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ BEYANNAMESİ NEDİR?

Veraset ve intikal vergisi ödenmesi zorunlu olan bir vergi türüdür ve daha önce de belirtildiği gibi, vefat eden bir kişinin yasal ve atanmış mirasçıları tarafından ödenmelidir. Bu vergiyi ödeme sürecinin başlangıcı olarak, mirasçıların öncelikle veraset intikal ilamını alması gerekmektedir. Bu belge, notere başvuru yaparak veya Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuru yaparak elde edilebilir. Veraset intikal ilamı alırken ölüm ilanı ve mirasçının kimlik bilgileri sağlanmalıdır.

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Veraset ve intikal vergisi kanunu, bu vergiye ilişkin tüm detayları içeren yasaları içermektedir. İlgili kişiler, vergi beyannamesi verme sürecinde bizzat kendileri vergi dairesine başvurabilecekleri gibi, aynı işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden de gerçekleştirebilirler.

Veraset beyanı nedir? Veraset ve intikal vergisi ne anlama gelir?

VERASET VE İNTİKAL BEYANNAMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi doldurulurken çeşitli belgelerin toplanması gerekir. Bu gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde yetkili mercilere sunulması elzemdir. Veraset ve intikal beyanı için gerekli belgeler şunlardır:

  • Veraset ilamı
  • Emlak vergi değerini gösteren belgeler
  • Tapu belgeleri
  • Çeşitli malların ruhsatları
  • Borç ve masraflar için belgeler:
  • Gelir tablosu
  • Şirket ortaklığı belgeleri
  • Bankalardan alınacak yazılar

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, vefat eden kişinin son ikametgahının bulunduğu Vergi Dairesine kağıt ortamında sunulabilir. Bu kağıt beyanname mirasçılar tarafından imzalanarak teslim edilecektir.

VERASET BEYANNAMESİ 4 AY İÇİNDE ALINMAZSA NE OLUR? 

Bir mal varlığı miras olarak devralındığında, vefat eden kişinin ikamet ettiği yerin yetkili vergi dairesine, "Veraset ve İntikal Vergisi" için 4 ay içinde beyanname sunmak zorunludur. Beyanname bu süre içinde verilmezse ilerleyen dönemlerde usülsüzlük cezası ve gecikme zammı eklenerek ödeme yapılması gerekebilir.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Ölüm veraseti ne demek? Veraset nedir nasıl yapılır?

Geri Dön