Emlak Terimleri

Veraset beyanı nedir?

Veraset beyanı nedir? Veraset yolu ile mirasçılara kalan gayrimenkullerin tespitinin yapılıp ilgili belediyeye bu gayrimenkullerin beyanının yapılmasına veraset beyanı deniyor. Veraset beyanı hakkında merak ettikleriniz haberimizin devamında yer alıyor..

Veraset beyanı nedir? 


Bir kimsenin vefatı halinde öncelikle mirasçılarının kimler olduğunun belli olması için mirasçıların talebiyle ilgili Sulh Ceza Mahkemesi'ne ya da notere veraset ilamı istemi yapılıyor. Veraset ilamı alındıktan sonra belirlenen mirasçılar dahilinde veraset yoluyla mirasçılara kalan taşınır ya da taşınmaz malların ilgili belediyelere beyanının yapılması gerekiyor. Bu beyana veraset beyana ya da veraset beyannamesi deniyor.


Veraset yoluyla kalan malların tespiti için veraset ilamınız ile birlikte banka şubelerine ya da tapu müdürlüklerine başvuruluyor. Tüm menkul ve gayrimenkul varlıkları tespit ettikten sonra bunların değerlerine göre (bankadaki parayı kaç lira ise olduğu gibi, ev ve arsaları ise belediye emlak değerinden) veraset ve intikal beyanlarını mirasçılardan herhangi birinin oturduğu yerdeki vergi dairesine veriliyor.


Veraset beyanı süresi


Veraset beyanı vefat durumu tarihinden itibaren 3 ay içinde ilgili vergi dairelerine veriliyor. Veraset beyanının zamanında verilmemesi durumunda cezai bir yaptırımla karşılaşılıyor. Cezalı durumda devletin o yıl için belirlediği usülsüzlük ceza bedeli ödeniyor. 



Veraset beyanı için gerekli belgeler,


- Tapu veya tapular 


- Vefat edenin banka veya bankalarda parası var ise bunların dökümü, hisse senedi, tahvil, telefon, araba gibi vs. menkul malları varsa bunların dökümü ve birer fotokopileri 


- Veraset İlamı 


- Tasdikli Emlak Beyanları 


- Muhtardan Ölüm İlmühaberi veya nüfuzdan ölüm belgesi. 


Doldurulan veraset beyannamesine eklenerek vergi dairesine veriliyor. Bu işlemler bittikten sonra verilmiş olunan veraset beyanı komisyona giriyor. Komisyon beyanı değerlemeye alıyor, beyan edildiği değerlerden farklı değerler çıkarsa değerlerinin üzerine ekleniyor, bundan sonra murisler adına vergi çıkmış ise her kişi adına ayrı ayrı tahakkuk fişi çıkarılıyor. Bu fişlere göre vergileri muris veya murisler 5 yılda 10 eşit taksitte ödüyorlar. Beyan edilen gayrimenkullerden birinin satılması gerektiği zaman satılacak olan gayrimenkulün vergisinin tamamının ödenmiş olması gerekiyor.