Emlak Terimleri

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Veraset ilamı mirasçılık belgesi olarak da bilinir ve kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...  Miras bırakanın mal varlığı ile ilgili olarak tasarrufta bulunma hakkı bu belge ile temin ediliyor

Veraset ilamı miras bırakanın vefatı nedeni ile mirasçıların tereke üzerindeki haklarının anlaşılabilmesi için gerekli olan yasal bir evrak olarak biliniyor. 

Miras bırakanın mal varlığı ile ilgili olarak tasarrufta bulunma hakkı bu belge ile temin ediliyor. Söz konusu bu evrak ile taşınmazların tapu işlemleri mirasçıların üzerine yapılacağı zaman tapu dairelerinde de bu belge talep ediliyor. Bu belge ile birlikte mirasçıların hakları belirlenmiş oluyor.    

Veraset ilamı alınabilmesi için miras bırakanın vefat etmesi gerekiyor. Ayrıca mirasçılık belgesi almaya hakkı olan kişilerin bu talebi gerçekleştirmiş olması da zorunlu tutuluyor. Bu belge verileceği zaman tüm mirasçıların biliniyor olması gerekiyor.

Söz konusu belge alınacağı zaman ilgili kişilerden bir talep olması gerekiyor. Yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçılar da bu belgeyi talep edebiliyorlar. Bir mirasçının bu talepte bulunması yeterli oluyor.

Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Veraset ilamı belgesi Noter ya da Sulh Hukuk Mahkemeleri aracılığı ile yaptığınız başvuru sonrasında çıkarılabiliyor. Ancak veraset ilamı çıktıktan sonra belgeyi E-Devlet üzerinden görüntülemeniz mümkün olabiliyor. Bunun için E-Devlet'te arama bölümüne veraset ilamı sorgulama yazmanız yeterli oluyor. 
 
Veraset ilamı kesinleşme süresi, belge için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmanıza göre değişiklik gösteriyor. Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan başvurularda veraset ilamı kesinleşme süresi genellikle 1 ayı buluyor. Buna karşılık noter aracılığıyla çok daha hızlı bir şekilde veraset ilamı almak mümkün oluyor. 

Veraset ilamı alınacağı zaman öncelikle talebin dile getirildiği bir dilekçeye ihtiyaç duyuluyor. Miras bırakana ait ölüm belgesinin de dilekçeyle birlikte sunulması gerekiyor. Ayrıca nüfus kayıt örneği de bu aşamada gerekli oluyor. 

Yurt dışında yaşayanlar açısından da bilinmesi gerekenler olurken bu kişilerin ölüm belgesini noter onaylı yeminli tercüme bürolarına tercüme ettirmesi gerekiyor. Valilik ya da kaymakamlıklar aracılığı ile yapılacak apostil onayı da bu tür belgeler açısından gerekli oluyor. 
 
Veraset ilamı alınacağı zaman yasal bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Mirasçılar diledikleri zaman bu belgeyi alma hakkına sahip oluyorlar. Bununla birlikte işlemlerin yapılabilmesi, veraset ve intikal vergilerinin ödenebilmesi için bu ilama gerek duyuluyor.

İlam için kısıtlayıcı bir süre bulunmasa da miras bırakanın terekesinin mirasçıların üzerine devredilebilmesi, miras paylaşımı ya da vergilerin ödenmesi söz konusu olduğunda devlet kurumları aracılığı ile bu belge talep ediliyor. 

Tapu İptal ve Tescil Davası nedir?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?

Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!