Emlak Terimleri

Veraset intikal vergileri!

Veraset intikal vergilerinin matrahı ilk 190 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 1, ivazsız intikallerde ise yüzde 10, sonra gelen 430 bin TL için veraset yoluyla intikallerde yüzde 3, ivazsız intikallerde yüzde 15 olarak belirlendi...


Veraset intikal vergileri!


Ölüm gerçekleştiğinde mirasçıların yapması gereken bazı işlemler var. Veraset ilamının alınması bu işlemlerin başında geliyor. Veraset ilamı, ölüm halinde yasal mirasçıların mahkemeye başvurarak alması gereken bir belgedir.


Ölüm durumunda yasal mirasçılar, kişinin ölüm belgesiyle mahkemeye başvurarak, söz konusu belgeyi alabilirler. Bu veraset ilamında; kişinin miras olarak bıraktıkları ile eş, çocuk veya bunlar dışında mirasçı olanların payları belirtiliyor. Bu belge alındıktan sonra da miras işlemlerine başlanabiliyor. 


Ölüm gerçekleştikten 4 ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak mahkemeye başvurarak, veraset ilamını almanız gerekiyor. Ondan sonra izleyeceğiniz yol ise, veraset ve intikal vergisi beyannamesi vererek, veraset ve intikal vergisi için ödeme yapmak oluyor. 


Veraset intikal vergileri miras kalan gayrimenkulleri tapuda üzerinize alabilmeniz için söz konusu oluyor. Aksi takdirde malları üzerinize geçiremiyorsunuz. 


Veraset intikal vergileri için öncelikle her mirasçıya düşen mirasın payı belirleniyor, her birinden istisna tutarı düşülüyor ve kalan miktarın vergisi de mevzuattaki gösterilen oranlarda hesaplanıyor. 


Veraset intikal vergileri;

-İlk 190 bin TL için yüzde 1 vergi,

-Sonrasında gelen 430 bin TL için yüzde 3 vergi, 

-Sonrasında gelen 940 bin TL için yüzde 5 vergi,

-Sonrasında gelen 1 milyon 800 bin için yüzde 7 vergi,

-Matrahın 3 milyon 360 bin TL'yi aşan kısmı için ise yüzde 10 vergi verilerek ödenmiş oluyor.



Veraset intikal vergisi beyannamesi nereye verilir?
İntikal vergisi ne demektir?
Veraset beyannamesi için gerekli belgeler!
İntikal vergisi oranı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com