Veraset ve intikal işlemlerinde yapılması gerekenler!
Veraset ve intikal işlemlerinde yapılması gerekenler nelerdir? Veraset ve intikal işlemleri nasıl yapılıyor? İzlenmesi gereken yol nedir? sorularının cevapları detaylı olarak haberimizin devamında yer alıyor..
Veraset ve intikal işlemlerinde yapılması gerekenler
Bir kimsenin vefatı halinde mirasçılarına kalan malları sebebiyle mirasçıları tarafından veraset ve intikal işlemlerinin yapılması gerekiyor. Peki veraset ve intikal işlemlerinde yapılması gerekenler nelerdir kısaca özetleyelim.
Öncelikle ölen kişiye ait veraset ilamı mahkemeye müracaatla alınıyor. Bu belge ölen kişinin varislerini kimler olduğunu gösteriyor. Sonrasında ölen kişiye ait gayrimenkulün ilgili belediyesine emlak vergi beyannamesinin iştirak halinde beyanının verilmesi gerekiyor.
Ölenin Mahalle muhtarından mirasçılarını gösteren ölüm ilmuhaberi alınıyor ve ölenin banka hesaplarına ait, ölüm tarihi itibariyle hesap bakiyelerini gösteren yazı temin ediliyor. Tapu, otomobil ruhsatı, telefon v.s gibi gayrimenkul ve menkullerin ruhsat ve belgelerin fotokopileri hazırlanıyor. Ticari faaliyeti varsa, Ticari faaliyetini gösteren belgeler de hazırlanıyor. Ölenin kayıtlı borçları varsa belirlenerek veraset vergi beyannamesine yazılıyor.
Hazırlanan bu belgeler ile Veraset Beyannamesi düzenlenerek vefatın olduğu ilçeye bağlı Veraset Vergi Dairesine Veraset ve İntikal Vergi beyannamesi veriliyor. Bu beyannamenin süresi ise vefatın gerçekleştiği tarihten itibaren 4 ay olarak belirleniyor. Beyanname verilerek ilgili harçları ödeniyor ve gayrimenkul ve menkullere ait veraset vergisi borcunun bulunmadığına dair yazıları alınıyor.
Varisler, veraset ilamı aslı, emlak vergi dairesinden alınacak emlak vergisi beyanı örneği ve Veraset Vergi dairesinden aldıkları borç olmadığına dair ilişik yazıları ile Gayrimenkulün bulunduğu Tapu sicil müdürlüğüne giderek intikal işlemi müracaatı yapıyorlar. İntikal işleminde herhangi bir harç ödenmiyor sadece döner sermaye ödeniyor.
İntikal yapıldıktan sonra alınacak tapuya göre her varisin ayrı ayrı emlak vergisi beyannamesi düzenleyerek ilgili belediyesine vermesi gerekiyor. Varislerin, vefat edene ait bir gayrimenkulü yukarıda kısaca açıkladığımız hazırlıkları ve intikalini yapmadan satışını yapması mümkün olmuyor.
Veraset beyanı nedir?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi süresi!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com