Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2021!
Milyonlarca miraşçı 2021 yılında ne zaman vergi ödeyeceğini merak ediyor. Belirtilen tarihleri kaçıranlar için faiz işleniyor. Peki veraset ve intikal vergisi gecikme cezası ne kadar? İşte veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2021...
Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2021!
Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset durumunda ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye geçmesi halinde her yıl düzenli olarak veraset ve intikal vergisinin ödenmesi şartı bulunuyor. Türk vatandaşlığı bulunan bir kişinin yurt içi ya da yurt dışı olduğuna bakılmadan aynı yollar ile mal edinmesiyle bu verginin alınması gerekiyor.
Veraset ve İntikal Vergisi istisna tutarları 2021
Veraset ve İntikal Vergisi istisna tutarları 2021 henüz açıklanmadı ancak Veraset ve İntikal Vergisi istisna tutarları 2020 yılı için şu şekilde:
- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL
Vergi mükelleflerinin beyanname süreleri 2021
- Ölüm Türkiye'de gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir memlekette bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde;
- Ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu memlekette oldukları takdirde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette oldukları takdirde de ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.
Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2021
Veraset ve intikal vergisi gecikme cezası 2021 henüz açıklanmadı. Ancak 2020 yılında gecikme cezası 67 TL olarak belirlenmişti.
Beyannamenin yasal süresi ve birinci 15 günlük ek süre içinde verilmemesi, ancak idarenin durumu tespit etmesi halinde idare mükellefi beyanda bulunmaya davet etmek zorundadır. Mükellef bu davete uyup 15 günlük ikinci ek süre içinde beyannamesini verirse vergi intikalin vuku bulduğu tarihte geçerli olan hükümlere (istisna hadlerine ve tarifeye) göre hesaplanır. Vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi aranmaksızın 3 yılda ve 6 eşit taksitte ödeniyor.
Mükellef idarenin tespitinin ardından verdiği ikinci 15 günlük ek sürede beyannamesini vermezse (nihayet) vergi ziyaı cezası kesilir ve gecikme faizi hesaplanıyor.