Veraset ve İntikal Vergisi istisnası 2022!
Veraset ve intikal vergisini, kendisine miras kalan tüm mirasçıların ödemesi gerekiyor. Peki, Veraset ve İntikal Vergisi istisnası 2022 ne kadardır?
Türkiye'de şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde Veraset ve İntikal Vergisi doğuyor.
Miras vergisi olarak da bilinen veraset ve intikal vergisini, kendisine miras kalan tüm mirasçıların ödemesi gerekiyor. Veraset ve İntikal Vergisi belli bir süre için ödeniyor. Senede iki taksitte ödeme yapılabiliyor.
2022 yılı veraset ve intikal vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile açıklandı. Peki, Veraset ve İntikal Vergisi istisnası 2022 nedir? Veraset ve İntikal Vergisi 2022 ne kadar?
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?
Veraset ve intikal vergisi, 3 sene boyunca senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Veraset ve intikal vergisinin mükellefleri bu sene ilk taksitini Mayıs ayında ödeyecekler. İkinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.
2019, 2020 ve 2021 yıllarında kendisine miras kalan kimseler bu yıl vergi mükellefi oluyor.
2022'de kendisine miras kalan kimselerin vergi mükellefiti ise 2023 yılında başlayacak.
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ NE KADAR?
7338 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında, “Vergi tarifesinin matrah dilim tutarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan dilim tutarlarının yüzde 5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. ...” hükmüne yer verilmiştir.
(2) Buna göre, 1/1/2022 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.
Ev sahiplerinin ödeyeceği vergiler hangileridir?
Emlak vergisi geriye dönük 5 yıl iadesi dilekçesi!
Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?