Emlak Terimleri

Veraset ve İntikal Vergisi kaç yılda ödenir?

Veraset ve İntikal Vergisiyle ilgili açıklamalara 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda yer veriliyor. Peki, Veraset ve İntikal Vergisi kaç yılda ödenir? Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Veraset ve İntikal Vergisi kaç yılda ödenir?

Veraset ve İntikal Vergisiyle ilgili açıklamalara 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların verasettarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutuluyor. 


Veraset ve İntikal Vergisi ödemeleri için ilk olarak verginin beyan edilmesi gerekiyor. Vergi beyanı için Veraset ve İntikal Vergisi  beyannamesi verilmesi gerekiyor. Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi, ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor.  Peki, Veraset ve İntikal Vergisi kaç yılda ödenir?


7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda yer alan hükümlere göre Veraset ve İntikal Vergisinin kesinleşmesinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. 


Veraset ve intikal vergisi ne zaman verilir?

İntikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.


Ancak, mükelleflerce, tahakkuk eden vergiye karşılık 6183 sayılı Kanunun 10 ncu maddesinde yazılı cinsten (Bu maddenin 5 nci bendinde yazılı menkul mallar hariç) teminat gösterildiği takdirde intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devir ve ferağına izin verilebilir. Teminat olarak gösterilecek gayrimenkullerin değeri 6183 sayılı Kanunun 90 ncı maddesinde yazılı komisyonlar tarafından aynı Kanunun 91 nci maddesine göre tespit edilir.


Veraset ve İntikal Vergisi oranları nasıl hesaplanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com