Veraset ve intikal vergisi müteferrik hükümler!
Veraset ve intikal vergisinde mükellefiyetin ne zaman ve nasıl başladığı; gaibin zuhuru durumunda verginin nasıl düzenlendiği gibi hususlar veraset ve intikal vergisi müteferrik hükümler kapsamında açıklanıyor...
Veraset ve intikal vergisi müteferrik hükümler!
Veraset ve intikal vergisi kanununda, mükellefiyetin ne zaman ve nasıl başladığı; gaibin zuhuru veya gaip murisin zuhuru durumunda veraset vergisinin nasıl düzenlendiği gibi hususlar Veraset ve intikal vergisi müteferrik hükümler kapsamında veriliyor.
Müteferrik Hükümler
Veraset ve intikal vergisi Mükellefiyetin başlangıcı:
Madde 20 – Veraset ve İntikal Vergisi mükellefiyeti:
a) Beyanname verildiği takdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyanname tarihinde;
b) Verilen beyannamede gösterilmiyen mallar ile beyanname verilmiyen hallerde intikal eden malların idarece tesbit olunduğu tarihte;
c) Terekenin tahriri, defter tutma veya resmi tasfiye hallerinde mahkemece bu muamelelerin ikmal edildiği tarihte;
Başlar.
Veraset ve intikal vergisi Gaibin zuhuru:
Madde 21 – a) Gaip mirasçının zuhuru:
Gaip mirasçının zuhuru dolayısiyle evvelce tahakkuk eden Veraset ve İntikal Vergisinin tadili icabettiği takdirde zuhur eden mirasçının vereceği beyannameye veya vergi dairesince yapılacak idari tahkikata göre sabit olacak matrah üzerinden vergi düzeltilir.
b)Veraset ve intikal vergisi Gaip murisin zuhuru:
Gaip muris zuhur ettiği takdirde nüfustaki ölüm kaydının terkinini mütaakıp, evvelce alınmış olan vergiler talep üzerine mükellefe geri verilir.
Mirasçılıkları hükmen sabit olanlar:
Madde 22 – Veraset ve İntikal Vergisinin ödenmesinden sonra bir malın vergi verenden başka bir şahsa ait olduğu mahkeme karariyle sabit olur ve ilamın katileşmesinden sonra bir sene içinde müracaat edilirse fazla alınan vergi, verene iade ve hakiki mükelleften tahsil olunur.
Bankalardaki kiralık kasalar muhteviyatının tesbiti:
Madde 23 – Bankalar nezdlerindeki kiralık kasa sahiplerinden birinin ölümü halinde (Sulh hakimi tarafından yapılacak tesbit hariç) vergi dairesinin salahiyetli bir memuru hazır bulunmadıkça kasanın açılmasına ve bu memur huzurunda tesbit edilmedikçe muhteviyatının mirasçıları veya kanuni temsilcileri veya vekilleri tarafından alınmasına müsaade edemezler.