Veraset ve intikal vergisi süresi 2014!
Miras yolu ile elde edilen gayrimenkuller için mal beyanında bulunulması ve miras kalan malların alınmasından sonra ise söz konusu mallar için vergi ödenmesi gerekiyor. İşte veraset ve intikal vergisi süresi 2014..
Veraset ve intikal vergisi süresi 2014!
Miras yolu ile elde edilen gayrimenkuller için mal beyanında bulunulması ve miras kalan malların alınmasından sonra ise söz konusu mallar için vergi ödenmesi gerekiyor.
Veraset ve intikal vergisi olarak adlandırılan bu vergi, tahakkuk tarihinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.
Veraset ve intikal vergisi ödeme günü:
Buna göre, veraset ve intikal vergisinin ilk taksit ödemelerinin bu ay sonuna kadar yapılmış olması gerekiyor. Ancak, 31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi nedeni ile vergi ödemesi en son 2 Haziran'da yapılıyor.
Söz konusu vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödeniyor.
2014 yılı veraset vergisi oranları:
Veraset Yoluyla İntikallerde
İlk 190.000 TL için yüzde 1
Sonra gelen 440.000 TL için yüzde 3
Sonra gelen 970.000 TL için yüzde 5
Sonra gelen 1.800.000 TL için yüzde 7
Matrahın 3.400.000 TL’yi aşan bölümü için yüzde 10
İvazsız İntikallerde
İlk 190.000 TL için yüzde 10
Sonra gelen 440.000 TL yüzde 15
Sonra gelen 970.000 TL yüzde 20
Sonra gelen 1.800.000 TL yüzde 25
Matrahın 3.400.000 TL’yi aşan bölümü için yüzde 30
Miras hukukuna göre bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.
Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti
Veraset ve İntikal Vergisi muafiyeti kanunda üç ana başlık altında inceleniyor:
- Kamusal muafiyetler,
- Kamu yararı amacı güden teşekküllere sağlanan muafiyetler,
- Diplomatik muafiyetler.
Kamusal muafiyet kapsamına, kamu kuruluşları, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, kamuya yararlı sayılan dernekler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları kuruluşlardan kurumlar vergisinden muaf olanlar,
Yukarıda sayılanların dışında kalan tüzel kişilere ait olup kamu yararı için; ilim, araştırma, kültür, sanat, sağlık, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi alanlarda faaliyette bulunmak amacıyla kurulan kuruluşlar,
Yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o devletin uyruğunda bulunan memurları ve Türkiye’de resmi bir göreve memur edilenler ve bu sayılanların aile bireyleri, veraset ve intikal vergisinden muaftır.