Emlak Terimleri

Veraset yoluyla intikal eden gayrimenkulün satışında vergi!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde belli koşullarda değer artış kazancı vergisi doğuyor. Peki, veraset yoluyla intikal eden gayrimenkulün satışında vergi ödenir mi?

Veraset yoluyla intikal eden gayrimenkulün satışında vergi!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde belli koşullarda değer artış kazancı vergisi doğuyor.


Ancak söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Örnek 1: 

Bayan (A) 10.07.2013 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 16.09.2013 tarihinde satmıştır. 


Satışa konu apartman dairesinin bedelsiz olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, Bayan (A)'nın bu satıştan elde ettiği gelir, değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Örnek 2:

Bay (B)'ye veraset yoluyla intikal eden iki katlı ahşap bina, yıkılıp yerine yeni bir bina yapması ve bu yeni binadan kendisine iki adet daire verilmesi karşılığında, müteahhide verilmiştir. Bay (B), müteahhitten kat karşılığı aldığı iki adet daireyi teslim aldığı yıl içinde satmıştır.


İvazsız olarak (veraset yoluyla) iktisap edilen gayrimenkulün, cins tashihi yapılarak kat karşılığı verilmesi halinde, "ivazsız iktisap edilme" niteliği değişmeyeceğinden, gayrimenkulün satışından elde edilen gelir de değer artışı kazancına tabii olmayacaktır.



Gelir vergisi sirküleri 76!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com