Ekonomi

Vergi affı 2023 başvuru nasıl yapılır? 2023 vergi affı başvuru ne zaman? Vergi borcu ödenmezse ne olur?

Vergi borcu yapılandırma; belli zaman dilimlerinde, kişinin ödemesi gereken verginin belli oranının silinmesi ve kalan kısmının devlet tarafından belirlenen tarihler içinde taksitler ile ödenme işlemidir. İşte bu konuya dair detaylar!Ayrıca borcun yapılandırılması, ödemeyi geç yapmanızı engellemektedir nedeni ise bir kereliğine bile ödemeyi geciktirmeniz durumunda kara listeye girersiniz ve kredi alabilme ihtimaliniz kaybolur

BORÇ YAPILANDIRMA İŞLEMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Vergi borcunun yapılandırılması, ödemekle sorumlu olduğunuz vergiyi daha rahat ödemenize imkan sağlar. Ayrıca borcun yapılandırılması, ödemeyi geç yapmanızı engellemektedir nedeni ise bir kereliğine bile ödemeyi geciktirmeniz durumunda kara listeye girersiniz ve kredi alabilme ihtimaliniz kaybolur.

Peki “Vergi affı 2023 başvuru nasıl yapılır? 2023 vergi affı başvuru ne zaman? Vergi borcu ödenmezse ne olur?” İşte bu soruların yanıtları…

VERGİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Vergi borcu için belirtilen ödeme süresi içerisinde eğer ödenmez ise borç takipli hale gelir ve vergi gecikme cezası alınacağı bilinmelidir. Takipli borcun bir süre daha ödenmemesi halinde, var olan borcun üzerine faiz eklenir. Bu bilgilere ek olarak bu durumda mükellefin, haciz ve banka hesaplarına el konma riskleri de söz konusu olabilir.

2023 VERGİ AFFI BAŞVURU NE ZAMAN?

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden dolayı TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri geciken vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına dair kanun teklifi, bazı değişiklikler ile kabul edilmiştir.

 31 Aralık 2022 tarihi ve öncesine ait kamuya olan prim, vergi ve diğer borçların yapılandırılması adına başvuru süresi nisan ayından mayıs ayına, ilk taksit ve peşin ödeme süresi de mayıs ayından haziran ayına kadar uzatılmıştır. Bu bilgiler ışığında başvurular, 31 Mayıs tarihinde bitecek. İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılabileceği bilgisi verildi.

VERGİ AFFI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Borç yapılandırma başvuruda bulunmamız için ilk önce güncel borcunuzu sorgulamanız gerekir. Borç yapılandırma başvurusunu yalnızca güncel vergi borcu bulunan vatandaşlar yapabilir. Güncel borcunuz bulunuyor ise başvuru için belirlenen tarihler aralığında dilekçe doldurup, bizzat devlet dairelerine gidip, e-posta ile yollayarak ya da web yolu ile T.C kimlik numaraları ile başvurularını gerçekleştirebilirler. İnternet üzerinden başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden yapılabilir.