Genel

Vergi affı hangi borçları kapsıyor? Vergi affı emlak vergisini kapsıyor mu?

Vergi affı gündemde yerini alan en popüler konulardan biridir. Bu yüzden konu ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. İşte o sorular ve yanıtları!İşte bu soruların merak edilen o yanıtları…

Vergi affı hangi borçları kapsıyor? Vergi affı emlak vergisini kapsıyor mu? soruları şu sıralarda sıklıkla sorulan sorulardan bazılarıdır. İşte bu soruların merak edilen o yanıtları…

VERGİ BORCU AFFI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Borç yapılandırma başvurusunu yalnızca güncel vergi borcu bulunan kişiler yapabilir. Güncel borcunuz varsa, başvuru için belirlenen tarihler içerisinde dilekçe doldurarak bizzat kişilerin devlet dairelerine giderek, ya da e-posta ile yollayıp, internet üzerinden T.C kimlik numaraları ile başvurularını da yapabilirler.

VERGİ AFFI EMLAK VERGİİSNİ KAPSIYOR MU?

Henüz içeriği açıklanmayan hazırlığın kapsaması beklenen borçları şu şekilde sıralanabilir;

Belediyelere borçlar, elektrik su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak.

-Vergi ve SGK borçları

-Trafik cezaları

-Nüfus cezaları

-Matrah artırımı

-Kasa ve stok affı

-Askerlik cezaları

-Kaçak geçiş cezaları

-Gümrük cezaları

-Adli para cezaları

-KYK borçları

-Su borçlarını kapsayacağı öngörülüyor. Bununla birlikte emlak vergisine dair bir açıklamada bulunulmadı.

VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Vergi, kaçak köprü geçişleri, sigorta prim borçları, trafik cezaları, gümrük cezaları, belediyelere olanlar da dahil çeşitli borçlar ile bazı idari para cezalarının yapılandırma çerçevesine girmesi planlanmaktadır.

VADESİ GEÇMİŞ YAPILANDIRMA BORCU NASIL ÖDENİR?

Hak sahibinin hak edişin tamamına dair ödeme süreci sonlanıncaya kadar, hak sahibinin vadesi geçmiş olan vergi borcunu ve diğer kesintilerini karşılayacak tutara kadar olan bölümü için ödeme emri belgesi düzenlenir, bununla ilgili ödeme gerçekleştirilebilir.

Bu kapsamdaki ödemeler için işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi için usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir. Bakanlık ayrıca tebliğ çerçevesinde işlemlerde kamu idareleri ve ödeme türleri itibarı ile farklı uygulamalar belirlemeye yetkilidir. Günü geçmiş vergi borçlarını da vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi veya e-devlet üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

VERGİ BORÇLARI SİLİNDİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuya dair yaptığı açıklamalarını “Yaptığımız düzenlemelerin amacı devlet ile vatandaşının küçük meblağlı meseleler için karşı karşıya gelmesinin önüne geçmektir” dedi. 2023 vergi affı ne zaman çıkacağına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi.