Ekonomi

Vergi affı milyonların umudu oldu! Vergi affında kaç milyon insanın borcu silinecek?

Ülke tarihinin en büyük yapılandırma paketi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Gelecek hafta meclisten geçmesi beklenen teklif çerçevesinde 14 milyon insanı kapsayan toplam 361 milyar liralık borç yeniden yapılandırılacak.Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü ve otoyol kaçış düzenlemeleri, adli para cezaları, üst kurullarca verilen idari para cezaları, Tütün Kanunu çerçevesine giren cezalar, tüm idari para cezaları, KYK borçları, ecri misiller, kaynak kullanımı destekleme prim borçları gibi bütün borçlar, yapılandırılarak ödenebilme imkanına kavuşacak

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısı ile borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin detaylarını paylaştı. Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü ve otoyol kaçış düzenlemeleri, adli para cezaları, üst kurullarca verilen idari para cezaları, Tütün Kanunu çerçevesine giren cezalar, tüm idari para cezaları, KYK borçları, ecri misiller, kaynak kullanımı destekleme prim borçları gibi bütün borçlar, yapılandırılarak ödenebilme imkanına kavuşacak.

SGK primleri, gümrük vergileri, idari para cezaları ve gecikme zamları gibi alacaklar da yapılandırma kapsamında yer alıyor. Emlak vergisi dahil, belediye gelirleri çerçevesinde belirlenen ücret ve pay alacakları ile bunlara bağlı alacaklar tekrar yapılandırılabilecek. Vergi, ceza ve faiz gibi hangi türden olursa 2 bin TL’in altındaki borçlar ise tamamen silinecek.

İşte detaylar...

MATRAH ARTIRIMI İMKÂNI 

Matrah ve vergi artırımı işletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin düzenlemeler de kanun teklifinde yer alıyor. Matrah artırımı çerçevesinde hesaplanan vergiler peşin ya da 12 ayda aylık taksitler halinde ödenebilecek. Yapılandırma kapsamına 31 Aralık 2022’den önceki borç ve alacaklar girecek. Söz konusu düzenlemeden faydalanmak isteyen kişiler 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırılan tutarları peşin ya da taksitle ödeyecek.

48 AY VADE YAPILACAK 

Vergi affı kapsamındaki tüm vergi, ceza ve borçları silinecek. Asıl borç ise ait olduğu döneme göre güncellenerek ödeme imkanı sağlanacak. 1 Kasım 2016 tarihinden önceki dönemler için yurtiçi ÜFE'deki aylık değişim oranları, 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren ise aylık 0.75 oranı temel alınacak. Yapılandırma çerçevesinde insanlar borçlarını 48 aylık taksitlerle ödeyebilecek. Peşin ödeme durumunda yurt içi ÜFE oranından yüzde 90, idari para cezalarında ise aslında yüzde 5 indirim sağlanacak.

7.7 MİLYON KİŞİNİN BORCU SİLİNİYOR 

Teklifin etki analizine göre yapılandırma kapsamına 14 milyon insan ile ilgili toplam 361.8 milyar TL’lik borç ve alacak girecek. Bu borçlardan 362 milyar liralık bölümünün yapılandırmadan faydalanması bekleniyor. 2 bin TL’nin altında borcu olanların sayısı ise 7 milyon 691 bin 666 kişi. Bu çerçevede 100 bin kişiyi ilgilendiren 155 milyar TL’lik adli para cezası bulunuyor.

Borç yapılandırma detayları belli oldu! Duyunca şoke olacaksınız!

Vatandaşın banka borçlarına yapılandırma çağrısı!

Yapılandırmada yeni müjde! O borçlara 4 yıla kadar vade yapılabilecek!