Emlak Terimleri

Vergi borç bilgilendirme sistemi!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi borç bilgilendirme sistemi ile T.C. Kimlik Numarası ve diğer kimlik bilgileri ile sorgulama yapılabiliyor. Peki, Vergi borç bilgilendirme sistemi nasıl çalışır?

Vergi borç bilgilendirme sistemi!

www.gib.gov.tr’de "borç bilgilendirme servisi" hazırlanmış olup bilgi güvenliğine, vergi mahremiyetine ve kanunlardan kaynaklanan mükellef bilgilerinin gizliliğine riayet edilmesi ve borç bilgisi sorgulanmak istenen kişinin gerçekten sorgulayan kişi olduğuna emin olunmak amacıyla bir takım kişisel bilgilerin girişinin yapılması suretiyle buradan gerçek kişi mükelleflerin vadesi geçmiş vergi borçlarını sorgulayabilmeleri imkanı getirilmiştir.


Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi borç bilgilendirme sistemi ile T.C. Kimlik Numarası ve diğer kimlik bilgileri ile sorgulama yapılabiliyor. 


Sıkça sorulan sorular:

SORU 1: Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde borç bilgilendirme 

servisinden yararlanmak için kişinin duruma göre eş veya babanın TC kimlik numarası istenmektedir. Babası vefat etmiş ve eşi olmayan kişiler bu durumda bu sistemden yararlanabilecekler midir? Yararlanılabilecekse ne şekilde yararlanılacaktır? 


CEVAP 1: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2007 yılında yapılan çalışma kapsamında Türk vatandaşı olan herkese (yaşamı sona ermiş olanlar dâhil) TC Kimlik numarası verilmiş bulunmaktadır. Bu nedenle vefat etmiş dahi olsa bir TC kimlik numarası bulunmaktadır ve ilgili Nüfus Müdürlüğünden veya e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden öğrenilebilir. 


Ayrıca, sadece eş ve babanın TC Kimlik Numarası değil, nüfus kayıt örneğinde (kütükte) kaydı olan anne, baba, eş veya çocuklardan herhangi birinin TC Kimlik numarası veya o da yoksa anne kızlık soyadı bilgisi de bu sorgulama için yeterlidir. 


SORU 2: Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde borç bilgilendirme servisinden yararlanmak için bizden TC Kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri neden isteniyor. 


CEVAP 2: Mükelleflerin mükellefiyetine ve hesap durumlarına ilişkin bilgilerin açıklanması, Vergi Usul Kanunu 5 inci maddesinde tanımlanan vergi mahremiyeti çerçevesinde mümkündür. Söz konusu bilgiler adli ve idari soruşturmalar kapsamında ya da mükellefin kendisinin talebi halinde açıklanabilir. Bu nedenle, 


Başkanlığımızca kontrol amaçlı olarak (mükellefin kendisinin sorgulayıp sorgulamadığını tespit ve teyit etmek için de) kimlik bilgileri talep edilmektedir. 


SORU 3:……………. TC kimlik numaralı …….. ……. internetten borç 

bilgilendirme servisinde kimlik bilgileri ile giriş yapmak istediğimde “bu TC kimlik numarası başkasına aittir” hatası alıyorum. 

CEVAP 3: Bilgi girişi sırasında hata yapılmış olabilir. 


SORU 4: Borç Bilgilendirme Servisi ile gerçek kişiler, kimlik bilgileri ile tüm Türkiye’deki adlarına kayıtlı sürekli ve süreksiz mükellefiyete sahip tüm vergi borçlarıyla her çeşit harç borçlarını sorgulayabilmektedir. Burada, vergi dairesi ve vergi türü bazında gecikme zammı dâhil toplam borçlar gösterilmektedir. Bu borçlarla ilgili gecikme zammı hangi tarih itibarıyla hesaplanmaktadır? 


CEVAP 4: Borç Bilgilendirme Servisi gerçek kişilerin kimlik bilgileri ile girip tüm Türkiye’deki adlarına kayıtlı sürekli ve süreksiz mükellefiyete sahip tüm vergi resim ve harç borçlarını sorgulayabilecekleri bir hizmettir.


Burada, bağlı bulunulan vergi dairesi için vergi türü bazında gecikme zammı dâhil toplam borçlar gösterilmekte olup bu borçlar sürekli olarak güncellenmektedir. 


SORU 5: Borç bilgilendirme servisi üzerinden …………….. TC kimlik numaralı ve 19.. doğumlu babam ………………. adına sayfayı açamıyorum. Babamın 

babası 1950 lerde vefat ettiğinden TC kimlik nosu mevcut değil, aynı zamanda eşinden de ayrıldığından annemin de TC kimlik numarası sistem tarafından kabul edilmiyor. Aile fertlerinden kimsenin TC kimlik numarası da sistem tarafından kabul edilmiyor. Ne yapmamız lazım? 


CEVAP 5: Annenizin/ Babanızın/Eşinizin/Çocuğunuzun TC kimlik numarası alanında anne, baba, eş veya çocuklardan herhangi birine ait TC Kimlik Numarasının girişine izin verilmektedir. Bu bilgiler vukuatlı nüfus kaydı örneği bilgisi olup Başkanlığımızca elektronik ortamda web servisle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (bağlı bulunulan nüfus müdürlüğü) sistemi olan MERNİS’in bu bu amaçla hazırlanmış olan ekranına bağlanarak sorgulanmaktadır. Bu soruda olduğu gibi babanız, eşinden ayrıldığından annenizin TC Kimlik Numarasını sistemin görmemesi normaldir. 

Bu durumda, hiç aile ferdi bulunmuyorsa anne kızlık soyadı bölümü seçilerek buraya girişyapılabilir. 


Hiçbir şekilde cevap alınamıyorsa www.gib.gov.tr adresindeki borç bilgilendirme servisinin sadece bilgilendirme amaçlı oluşturulduğu göz önüne alınarak en yakın vergi dairesi müdürlüğüne gidilerek öğrenilebilir. 


Vergi affı başvuru süresi 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com