02 / 05 / 2024

Vergi borçları ile ilgili açıklamalar bugün yapılacak!

Vergi borçları ile ilgili açıklamalar bugün yapılacak!

Emlak vergisinde mükellef sayısı 22 milyon civarında olduğu için borcu olan milyonlarca mükellefin, emlak vergisi ile ilgili yapılandırmadan yararlanması bekleniyor...



 VERGİ VE PRİM

Tablo-I"de de gösterildiği gibi;
· SSK (4/a) sigortalılarını çalıştıran işverenlerden olan alacağın tutarı; 18 milyar 420 milyon TL"si prim aslı, 9 milyar 946 milyon lirası gecikme cezası olmak üzere toplam 28 milyar 366 milyon lira.
· Bağ-Kur (4/b) alacaklarının tutarı ise, 19 milyar 374 milyon lirası prim aslı olmak üzere, yaklaşık 28,3 milyar TL.
· Vergi Alacakları: 35 milyar 141 milyon TL"si vergi aslı olmak üzere, yaklaşık 50,1 milyar TL.
Yapılandırma beklentisi nedeniyle, özellikle ekim ve kasım aylarında ödemelerde ciddi gerileme olduğundan, alacak tutarının daha da artmış olması bekleniyor.
Yapılandırma Yasası ile belirlenecek tarihten önceki dönemlere ait alacakların; anaparasında yani prim ve vergi aslında indirim yapılmayacak ancak birikmiş faizleri yeniden hesaplanarak, faizin büyük bir kısmı kaldırılacak.
Dondurulan bu alacaklar, uzun vadeli olarak taksitlendirilecek. Sonuçta hem borcun tutarı azalmış hem de ödeme kolaylığı sağlanmış olacak.

MATRAH ARTIRIMI

Bu deyim, geçmiş yılların vergi incelemesine tabi tutulmayacağı anlamına geliyor.
2009, 2008, 2007 ve 2006 yılında bildirilen matrah (yani verginin üzerinden hesaplandığı tutar), yasada belirtilen oranlarda artırılıp ilave vergi ödendiğinde, bu yıllarla ilgili vergi incelemesi yapılamayacak.
Matrah artırımı; gelir veya kurumlar vergisi, KDV ve stopaj yönünden yapılabilecek. Son olarak 2003 yılında uygulanan matrah artırımı nedeniyle 1 milyar 587 milyon TL vergi toplanmıştı.

EMLAK VERGİSİ

Emlak vergisinde mükellef sayısı 22 milyon civarında olduğu için borcu olan milyonlarca mükellefin, emlak vergisi ile ilgili yapılandırmadan yararlanması bekleniyor.
Emlak vergisinde de vergi aslında bir indirim olmayacak, ancak birikmiş faiz borcunun önemli bir kısmı silinmek suretiyle, taksitlendirme yapılacak. Konu emlak vergisi ile sınırlı tutulmayıp, belediyelerce alınan diğer vergi ve harçları da kapsayacak.

DİĞER YAPILANDIRMALAR

Açıklanacak olan yapılandırma, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırması olacağından, 300 değişik kalemden oluşan alacakların, yasa kapsamına alınması söz konusu.
Bu arada kesinleşmemiş veya dava aşamasındaki ihtilaflı alacaklar; stokların yapılandırılması, gümrük vergileri, inceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan alacaklar, elektrik-su, havagazı alacakları, ecrimisil, üst kurulların alacakları, öğrencilerin kredi borçları, KKDF, trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları, yeni bir varlık barışı getirilme durumu gibi ayrıntılar da bugün belli olacak.
Hürriyet/şžükrü Kızılot


Geri Dön