Ekonomi

Vergi borçları siliniyor mu? Vergi affı 2023 Meclis'ten geçti mi? Vergi affında son durum ne?

Vergi affının çıkıp çıkmadığı vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki vergi affında son durum ne? İşte detaylar!Vergi affı 2023, Meclis'in Kahramanmaraş depremi nedeniyle çalışmalarına ara vermesiyle ertelenmiştir

"Vergi affı çıktı mı, ne zaman çıkacak?" sorusu gündemde hala yer almaya devam ediyor. Vergi affı 2023, Meclis'in Kahramanmaraş depremi nedeniyle çalışmalarına ara vermesiyle ertelenmiştir. Peki son durum nedir?

İşte haberin ayrıntıları…

VERGİ BORÇLARI SİLİNİYOR MU?

31 Aralık 2022 yılından önce borç kapsamında olan ve 2 bin TL altında bulunan borçlar, vergi daireleri tarafından otomatik olarak silinecek. Bunun için vatandaşların ekstra bir takip ya da başvuru yapması da gerekmeyecek. Ama borçlunun ikincil veyahut müteselsil sorumluluk çerçevesindeki ödemeleri kapsam dışında tutulacaktır.

VERGİ AFFI 2023 MECLİSTEN GEÇTİ Mİ?

Vergi affına dair düzenleme Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak. Konu hakkında gelişmeler oldukça haberlerimizde yer vereceğiz. Depremin ardından Meclis çalışmalarına ara verilmişti. TBMM 28 Şubat günü tekrardan açıldı. Teklifin yakın zamanda Meclis gündemine gelmesi ve geçtikten sonra kısa süre içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasının da içinde olan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dair de sunum yaptı.

AK Parti iktidarları döneminde bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili asıl olarak toplam 9 teklifin görüşüldüğünü dile getiren Elitaş, Cumhur İttifakı olarak bugüne kadar vatandaşların tüm taleplerini dinlediklerini ve ihtiyaç duydukları tüm düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kamuya olan yükümlülüklere dair de tüm talepleri titizlikle inceledik, ihtiyaçları belirledik ve bu alanda yapılabilecek düzenlemeleri hiç tereddütsüz yaptık. Bir süredir vatandaşlarımızın borçların yapılandırılması konusunda talepleri ile karşı karşıya kalıyorduk. Bunu da kulak ardı etmeyerek kanun teklifini hayata geçirmiş olacağız.

Vatandaşların vergi dairelerinde hangi türden ise tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldık. Tüm vergiler, vergi cezaları; köprü, otoyol, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, kaçak geçiş ücretleri; daha önce hiçbir yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, 4207 sayılı Kanunda bulunan idari para cezaları, tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili yaptığımız kanunu revize eden bir düzenlemedir. Ecrimisiller gibi ne tür borç olursa olsun bu yapılandırma çerçevesinde almış oluyoruz."