Vergi borcu için Ekim sonuna kadar müracaat edebilecek!
Maliye Bakanı Ağbal, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait vergi, prim, gümrük vergisi borcu olan vatandaşların ekim sonuna kadar müracaat edebileceğini belirtti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Darbe girişiminin ardından reformlarda bir aksama olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, kesinlikle bu konuda bir aksamanın söz konusu olmadığını, darbe girişimi öncesi başladıkları çalışmalara daha fazla cesaretle ve gayret göstererek devam ettiklerini söyledi.
Vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışma hakkında da bilgi veren Ağbal, genel anlamda yaklaşık 13 milyon vatandaşın bu düzenlemeden doğrudan doğruya yararlanabileceğini söyledi. Ağbal, "İnşallah bugün bu düzenlemeyi içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığına veriliyor. Tahmin ediyorum, salı günü Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelere başlıyoruz. İnanıyorum ki muhalefet partilerimizin de desteğiyle süratli bir şekilde komisyondan geçecek, ondan sonra Genel Kurulda da yine süratle görüşülerek, yasalaşacak." dedi.
Söz konusu düzenleme çıktıktan sonra vatandaşların ekim sonuna kadar müracaat etme hakkına sahip olacağını anlatan Ağbal, "Vatandaşımızın, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait bir vergi, prim, gümrük vergisi borcu varsa, ekim sonuna kadar vergi dairesine, sosyal güvenlik kurumunun dairelerine müracaat edecek, vergi borçları için kasım, prim borçları için de aralık ayından itibaren 36 aya kadar varan taksitler dahilinde, isterse peşin bu borçlarını ödeyebilecek" şeklinde konuştu.
Bu yeniden yapılandırmada peşin ödemeyi özellikle teşvik ettiklerini vurgulayan Ağbal, taksit seçeneklerinin de 6, 9, 12 ve 18 ay şeklinde olduğunu, her taksitin 2 ayda bir ödenecek olması nedeniyle vatandaşların 12 ile 36 ay arası dönemde bu borçlarını ödeme imkanına kavuşacağını bildirdi.
"Varlık Barışının büyük rağbet göreceğine inanıyorum"
Ağbal, Varlık Barışının yurt içindeki varlıkları da kapsayacak şekilde genişletilmesine değinirken de "Varlık Barışının ben gerek yurtdışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi bakımından, gerekse yurt içi varlıkların işletme kayıtlarına alınması bakımından büyük bir rağbet göreceğine inanıyorum. Çünkü her bakımdan vatandaş ne dilerse parasıyla ilgili, yatırım aracıyla ilgili istediğini yapabilecek ve hiçbir vergi ödemeyecek." şeklinde konuştu.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri "önyargılı ve haksız"
Bakan Ağbal, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine ilişkin olarak da "Özellikle birtakım derecelendirme kuruluşlarının çok acele bir şekilde Türkiye ekonomisinin temelleri bu kadar sağlamken, temel parametreleri bu kadar güçlüyken, olay bu kadar sıcakken ve hükümet olarak ortaya koyduğumuz tavır ortadayken, Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmeleri son derece ön yargılı ve haksız buluyorum." dedi.
AA
Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Vergi ve prim için yeniden yapılandırma teklifi TBMM’ye gönderildi. Taksitle yapılandırma ve peşin ödemede indirim sağlayan düzenleme, varlık barışı uygulamasının yurtiçinde geçerli olacak şekilde genişletilmesini de öngörüyor.
Teklif, 30 Haziran 2016’ya kadarki vergi, vergi cezaları, sigorta primlerini içeriyor. Taksit seçenekleri 6, 9, 12 ve 18 ay şeklinde olacak, her taksit 2 ayda bir ödenecek. Vatandaşların 12 ile 36 ay arası dönemde borçlarını ödeyebilecek. Peşin ödemek istenirse vergi borcunun aslı dışındaki bölümü, yurtiçi ÜFE’ye göre hesaplanacak tutarın yarısı silinecek. Düzenlemeden yararlanmak isteyenler, bu yılın ekim ayı sonuna kadar başvuruda bulunacak.
Vergi borçları için kasım, prim borçları için de aralık ayından itibaren ödeme yapılabilecek. İhtilaflı vergi ve prim alacaklarının da yeniden yapılandırılacak. Düzenleme ile mükelleflere matrah artırımı imkanı da tanınacak. Vatandaşlara 2014’te sağlanan yapılandırmanın devam edecek. Yeniden yapılandırmayla birlikte değerlendirilecek.
Milliyet