29 / 04 / 2024

Vergi oranları tavan yaptı! İkinci el araçlara ilgi yeniden arttı!

Vergi oranları tavan yaptı! İkinci el araçlara ilgi yeniden arttı!

Ekonomist ve Vergi Uzmanı Ulaş İke, vergi oranları yüzünden insanların sıfır otomobile ulaşımının kısıtlı olduğunu söyledi. İke, “Bu yüzden insanlar, ikinci el otomobile yöneliyor" dedi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye'de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 26 milyon 129 bin 4 adet olarak gerçekleşirken, ocak-eylül aylarında 2022’nin aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 0,6 oranında düşerek 907 bin 499 adet oldu. Aynı süreçte 27 bin 66 taşıtın ise kaydı silindi.

Ekonomist ve Vergi Uzmanı Ulaş İke otomobil satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İke, “Geçen sene 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde 100 Euro karşılığı satın alınan bir otomobilin Türkiye fiyatı 144 Euro seviyesine ulaştı. AB İstatistik Ofisi Eurostat'a göre Türkiye, Avrupa'da otomobil fiyatlarının en pahalı olduğu ülke durumunda. Bu pahalılığın asıl nedeni ise ne yazık ki yüksek vergiler. Eurostat verilerine göre 2020 yılı sonu itibarıyla Avrupa'da her bin kişiye ortalama 560 araç düşerken, bu sayı Türkiye'de bin kişiye 157 araçla ile sınırlı" ifadelerini kullandı.

Vergi oranları tavan yaptı! İkinci el araçlara ilgi yeniden arttı!

“OTOMOBİLDE TALEP İKİNCİ EL ARAÇLARA YÖNELDİ"

Sıfır araca ulaşmakta yaşanan zorluklar yüzünden araçlarda talebin ikinci el piyasasına yöneldiğini vurgulayan İke şu şekilde konuştu:

“Enflasyondan vergiler de direkt olarak etkileniyor. ÖTV oranının tespitinde otomobilin ÖTV matrahı, yani vergisiz fiyatı temel alındığı zaman fiyat arttıkça oran da yükseliyor.

ÖTV yasasının yürürlüğe girdiği 2002’de yüzde 27 ila yüzde 50 bandında değişen ÖTV oranları günümüzde yüzde 45 ila yüzde 220 bandında yer alıyor.

Bu yüzden, otomotiv firmaları, fiyatları belirli bir aralıkta tutma adına A, B ve C segment sıfır otomobillere ağırlık verdi.

Sıfır otomobil satışlarında otomobillerin yüzde 90'ı A, B ve C segment. Sıfır araçlarda fiyatlar arttıkça ikinci ele olan talep de yükselmeye başlıyor."

Vergi oranları tavan yaptı! İkinci el araçlara ilgi yeniden arttı!

“TRAFİĞE KAYITLI ARAÇLARIN ORTALAMA YAŞI 14,8"

Öte yandan, İke, “TÜİK'in 2022 yılı sonu itibarıyla yayınladığı verilere göre ülkemizde trafiğe kayıtlı araçların ortalama yaşı 14,8 iken, aynı oran araçlar özelinde 14 oldu. Hem trafik güvenliği hem de insanların refahı adına araçlardan alınan vergilerde yurttaşların lehine bir düzenleme yapılmalı" şeklinde konuştu.

Emekli maaşında Ocak 2024 için yüzde 25.11, 37.76 ve 39.61’lik zam oranları ortaya çıktı! İşte zamlı yeni emekli maaşlar

Mesai saatleri 6 saate mi düşürülüyor? Bu iddia resmen deprem etkisi aratacak! İşte OVP’deki o maddeler...

A101’den Fairy bulaşık makinesi tableti 399,90 TL’ye, blender seti 479 TL’ye, çay makinesi 749 TL’ye düştü!

Geri Dön