Ekonomi

Vergi ve SSK borcu olanları ümitlendirecek gelişme! Bu haberi alanlar resmen zevkten dört köşe oldu!

Milyonlarca vatandaşın gündeminde "2023'te vergi affı var mı? Vergi affı ne zaman gelir?" soruları yer alırken Ankara kulislerinde dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. Hükümetin SGK ve vergi borçlarında af ve yapılandırma yapmak için hazırlık içerisinde olduğu öğrenildi. Diğer yandan çek ve ehliye Ankara kulislerinde sıkça konuşulan konuya ilişkin detaylar da gelmeye başladı

Hükümetin, 2022 yılında varlık barışı da dahil olmak üzere icra borçlarına gelen aflar sonrasında, vergi ve SGK borcu sorununa kapsamlı bir af ve yapılandırmasını içeren torba yasa hazırlığında olduğu öğrenildi. Ankara kulislerinde sıkça konuşulan konuya ilişkin detaylar da gelmeye başladı.

En son kapsamlı vergi affı 2020 yılı beyanlarını da kapsayacak şekilde 9 Haziran 2021 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı kanunla yapılmıştı. Bir önceki aftan da kapsamlı bir af olması yönünde beklenti oluşurken, yapılacak çalışmanın seçim öncesi dönemde yani şubat ya da mart aylarında çıkarılmasının düşünüldüğü öğrenildi. Nihai kararı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği ifade edildi.

İşte detaylar...

VERGİ AFFI VE YAPILANDIRMA KAPSAMI NELER?

Vergi davalarını, incelenmesi tamamlanmış ama işleme konulmamış inceleme dosyalarını, stok ve ortaklar cari hesabı gibi konuları kapsayacak bir düzenleme olabileceği gelen bilgiler arasında yer aldı. Vergisini ve SGK prim borçlarını zamanında ödeyen vatandaşların da mağdur olmaması açısından avantaj sağlanabileceği dile getirildi.

ÇEKLER VE EHLİYET İÇİN YENİ DÜZENLEME

Torba yasada çek mağdurları için de bir çalışmanın olacağı kaydedildi. Diğer yandan ehliyetine el konulan vatandaşlar için bir düzenleme yapılması bekleniyor.

ÖNGÖRÜLEN VERGİ GELİRİNDE 3 KAT ARTIŞ YAŞANDI

Ancak 2022 yılında 1 trilyon 250 bin lira olarak öngörülen vergi geliri, 2023 yılında 3,8 trilyona çıkartıldı. Böylece bu yıl vergi gelirleri tam 3 kat arttırılmış oldu. 2023 yılında vergi kalemlerine ödeyecekleri tutarlar ise şöyle:

Motorlu taşıt araçlarından 204 milyar TL, tütün mamullerinden 126 milyar TL, petrol ve doğalgaz ürünlerinden 85 milyar TL, alkollü içkilerden 55 milyar TL, dayanıklı tüketim mallarından 36 milyar TL, özel iletişim vergisinden 20 milyar TL, şans oyunlarından 13 milyar TL vergi alınacağı tahmin ediliyor. Beklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) toplamıysa 512 milyar lira.

2023’ün zamlı ödemeleri belli oldu! Aile Bakanlığı’ndan ne kadar ödeme yapılacak? Acilen göz atmak gerekiyor!

Bu haberi okuyanlar elektrik faturalarından 100 lira tasarruf ediyor! Canınız daha fazla yanmasın!