Vergisini düzenli ödeyene indirim yok!
İş dünyasının dile getirdiği vergisini düzenli ödeyenlere yönelik indirim taleplerine son noktayı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan koydu
İstanbul Ticaret Odası (İTO), MÜSİAD ve TOBB gibi kuruluşların talebine Babacan'dan olumsuz cevap geldi. Sosyal güvenlik primlerinin 2008 yılından itibaren beş puan indirildiğini hatırlatan Babacan, 2011 bütçesinde bununla ilgili bir öngörü olmadığını bildirdi. 2012 bütçesi yapılırken bu konuların dikkate alınabileceğini dile getiren Babacan, sosyal güvenlik priminde olduğu gibi, günü gününe vergisini ödeyenler için Kurumlar Vergisi'nde ve Gelir Vergisi'nde kolaylık sağlanabileceğine dikkat çekti. 2011 yılı için indirim beklenilmemesi gerektiğinin altını çizen Babacan, "Günü gününe ödeyenlere bir taltif, bir güzellik, bir kolaylık olmalı mı Belki vicdan muhasebesine koyduğumuzda olabilir gibi görünüyor, ama bir vicdan muhasebesi var, bir de paranın muhasebesi var." dedi.
İNTES'in "Ekonomik Kalkınma ve İnşaat Sektörü" konulu geleneksel toplantısında konuşan Babacan, yeniden yapılandırmanın iyi bir şekilde anlaşılması ve neden yapıldığının ortaya konulması gerektiğini söyledi. "Şuradan 3 milyar, 5 milyar para gelir, onu da buraya harcarız diye bir hesabımız hiç olmadı." diyen Babacan, bütçede bunlarla ilgili ilave gelirin sıfır olarak öngörüldüğünü hatırlattı. Karar verilmesi için paranın önce kasaya girmesi gerektiğini dile getiren Babacan, "Bunun asıl amacı, 2009'da sıkıntıya giren çok vatandaşımız oldu. Esnafımız, KOBİ'lerimiz ve hatta büyük işletmelerimizden de mali sıkıntılar yaşayanlar oldu. İyi niyetli olduğu halde devlete olan yükümlülüklerini zamanında yerine getiremeyen, borcunu ödeyemeyenler oldu. Bu, onlar için açılan bir kapıdır. Diyeceksiniz ki, aralarında kötü niyetli olanlar varsa onu biz ölçemeyiz ki. Elimizde bir niyet ölçer yok. Kriz döneminde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız olduğu bir gerçek." diye konuştu. Türkiye'nin diğer ülkelerden ayrışmasını sağlayan önemli hususlardan birinin de finans sektörü olduğunu dile getiren Babacan, geçen yıl birçok ülkede finans sektörüne yönelik olarak alınan tedbirlerin "günü kurtarma operasyonları" olduğunu, yapısal olarak bankaların mali bünyesini düzeltici adımların daha yeni yeni uygulanmaya başladığını, Basel 3'ün daha yeni oluştuğunu ve uygulama takviminin de 2015 olduğunu aktardı. Öte yandan Bakan Babacan, yurtdışında Türk müteahhitlerin çok sayıda işçi çalıştırdığını ifade ederek Çalışma Bakanlığı'nın bunların teşvik edilmesine yönelik bir düzenleme üzerinde çalıştığını aktardı.
Zaman