Vergi

Vergisini düzenli ödeyene kolaylık sağlanacak!

Vergisini düzenli ödeyen mükellefe borç erteleme şartlarında kolaylık gelecek...Kanun teklifiyle Emlak Bankası, yeniden bankacılık faaliyetlerinde bulunmak üzere "tasfiye" halinden çıkarılacak.

VERGİ ve SSK prim borçlarını yeniden yapılandıran yasa tasarısı genişletilerek torba kanun teklifi olarak Meclise sunuldu. Hurda araca vergi affı getiren kanun teklifiyle 1997 model ve daha eski aracı hurdaya çıkaranların, ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezalan silinecek. 31 Aralık 2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Hurdaya çıkartılan taşıt üzerindeki hacizler kaldırılacak. Teklif ile vergisini düzenli ödeyen "iyi niyetli" mükellefe borç erteleme şartlarında kolaylık sağlanacak. Başvuru tarihinden geriye doğru üç yıl içerisinde vergisini zamanında ödeyen, öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde vergisini ödeyememiş mükelleflere, daha uygun şartlarda borçlarını taksitlendirme imkanı verilecek. Taksitlendirme süresi 36 aydan 60 aya kadar ertelenebilecek. Mükellef, düşük faiz olanağından yararlanabilecek. 


Yaklaşık 9 milyon vatandaşın toplam 73 milyar TL'lik kamu borcunun yeniden yapılandırmasına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifiyle, 2001 yılından bu yana bankacılık faaliyetleri durdurulan ve tasfiye halinde bulunan Emlak Bankasının "tasfiye süreci" sonlandırılacak. Banka, BDDK'nın izninin ardından tekrar faaliyete geçirilecek. 


BU HAFTA GÖRÜŞÜLECEK 

Yaklaşık 9 milyon vatandaşın kamu borcunun yapılandırılmasına yönelik düzenlemeleri içeren yeniden yapılandırma yasa tasarısı, vergisini düzenli ödeyen vergi mükelleflerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Geçen hafta bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik kanun tasarısı, torba tasarıya dönüştürülmek üzere geri çekilmişti. Meclis'e AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş imzasıyla sunulan kanun teklifinin Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi ve ardından Genel Kurul gündemine alınması bekleniyor. Kanun teklifiyle 19 Ağustos 2016'da yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun kapsamına giren alacak türleri ve alacaklı idareler esas alınarak, bu idarelerin 31 Mart 2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacaklarını yapılandırıyor. Daha önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış borçlulara da yeni bir imkan tanınıyor. 


EMLAK BANKASI GERİ DÖNÜYOR 

"Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi" adı altında. Genel Kurul tarafından belirlenecek esas sözleşme kapsamında ilgili mevzuatın gerektirdiği izinlerin alınmasını takiben bankacılık faaliyetlerinde bulunmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Emlak Bankasının tasfiye süreci sona erecek. 


Bankanın yeni esas sözleşmesi Genel Kurul tarafından kabul edilinceye kadar Tasfiye Kurulunun ilgili mevzuattan ve esas sözleşmeden kaynaklanan tüm yetki ve sorumlulukları ile bankanın tüm iş ve işlemlerinde yetki ve sorumluluk Yönetim Kuruluna geçecek. Banka, faaliyet izni alıncaya kadar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte kullanmakta olduğu adreste faaliyetlerini sürdürecek. "Tasfiye Halinde Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 2003 yılında bankanın yönetim kurulu başkanı ve tasfiye kurulu üyesi olduğunu belirterek, göreve geldiği dönemde Emlak Bankası'nın üzerine kayıtlı hiçbir menkul ve gayrimenkul olmadığını vurguladı. 


Ödenmemiş kredilerin tahsilatını yaparak, Hazine'ye ve sıra cetvelinde yer alan alacaklılara borçların ödendiğini söyleyen Sayın, bankanın borçsuz bir banka haline geldiğini kaydetti. Tahsil edilen kredilerden bir kuruş masraf yapmadıklarını belirten Sayın, cari masrafların herhangi bir sebeple bankaya gelen menkul ve gayrimenkullerin değerlendirilmesinden elde edilen kardan karşılandığını vurguladı. Son üç yıl içinde vergi rekortmeni listesinde ilk 100'de yer aldıklarına dikkat çeken Sayın, "Listede, bizden sonra yer alan canlı bankalar var" dedi. 


"SERMAYE BİRİKTİRDİK" 

KIT Komisyonumun ve Sayıştay'ın Emlak Bankası'nın canlı bir bankaya dönüştürülmesi tavsiyesinde bulunduğunu söyleyen Sayın, Emlak Bankası'nın tekrar aktif hale getirilmesi için ilgili değişikliğin torba yasa tasarısına ekleneceğini ifade etti. Sayın, şu açıklamalarda bulundu: "BDDK'nin verdiği bir süre var. Bir yıl içinde organizasyon çalışması yapacağız, ana sözleşmeyi hazırlayacağız. BDDK kararını verecek. Tasfiye sürecinde hem borcumuzu ödedik hem de bankayı canlı hale getirmek için sermayemizi biriktirdik. Iş şimdi karara kaldı. Bankalar Kanunu'nda zorunluluk 30 milyon dolar. Bizim 300 milyon dolara yakın bir sermayemiz var. Bankanın yüzde 99.9'u Hazine'nindi. Yine Hazine'nin olacak. Emlak Bankası, sanayi ve emlak alanında büyük bir boşluğu kapatacak" dedi. 


Kanun teklifinin gerekçesinde yer alan verilere göre Emlak Bankası'nda tasfiyenin başlangıcından, 31 Aralık 2016'ya kadar olan dönemde yapılan toplam tahsilat tutarı 2.4 milyar TL'ye ulaştı. Bankanın aktif büyüklüğü, 31 Mart 2017 tarihi i milyar TL, öz kaynak tutarı ise 1.6 milyar TL oldu.


ÖZELLEŞTİRME GÜNDEMDE DEĞİL 


Kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, herhangi bir şekilde Emlak Bankası'nın şu anda özelleştirme portföyüne alınması ile ilgili bir çalışma olmadığını belirterek, amaçlarının gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, idari kararlar ve çalışmaların tamamlandıktan sonra bankanın faaliyete geçmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Yasal düzenlemenin yapılmış olmasının tek başına Emlak Bankası'nın tekrar faaliyete geçmesi için yeterli olmadığını söyleyen Ağbal, "Bu konuda banka yönetimi, BDDK'nın faaliyete geçme konusunda aradığı şartları, koşulları ve gereklilikleri de çalışacak. Faaliyete geçme noktasında çalışmalarını tamamlayıp BDDK'dan faaliyet iznini aldıktan sonra Emlak Bankası faaliyetlerine devam edecek" diye konuştu. 


İYİ NİYETLİ MÜKELLEFE MÜJDE 

Kanun teklifi ile vergisini düzenli ödeyen "iyi niyetli" mükellefe de müjde geldi. Teklife eklenen "vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının teciline" ilişkin maddeye göre, devlete ait olup Maliye Bakanlığıma bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve vergi, resim, harç ve cezalar ile bu alacaklara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammının vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse Maliye Bakanınca 36 ayı geçmemek üzere faiz ve teminat alınarak tecil olunabilecek. Borçlu tarafından yazı ile istenmiş olma şartı aranacak. Bu haktan yararlanabilmesi için borçlunun başvuru tarihi itibarıyla en az üç yıl süreyle ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş olması gerekecek. Ayrıca bu madde 

kapsamına giren ve başvuru tarihi itibarıyla vadesi bir yılı geçmemiş borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması şartı aranacak. Bakanlar Kurulu, teminatsız tecil tutarını 10 katma kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, yeniden kanuni tutarına getirmeye, zorunlu teminat oranını yüzde 50'ye kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, tecil süresini 60 aya kadar uzatmaya, farklı faiz oranlan belirlemeye yetkili olacak. Borçları tecil edilenlerin, tecil talep tarihinden itibaren bir yıl içerisinde tahakkuk eden ve bu madde kapsamına giren borçları da bu kapsamda olacak. 


YENİ SİSTEM GELİYOR 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, iyi niyetli vergi mükellefine tecil şartlarında zorluk dereceleri dikkate alınarak taksitlendirmelerin 36 aydan 60 aya çıkarılacağını belirterek, yeni öneride tecil müessesesi noktasında yeni bir sistem getirdiklerini vurguladı. Genel nitelikli yeniden yapılandırma kanunlarını belirli aralıklarla çıkarmak yerine, gerçekten zor durumda olan, iyi gününde de yükümlülüklerini yerine getiren mükellefler için kalıcı bir düzenlemenin yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan Ağbal, bu düzenlemenin genel yapılandırma kanununun kalıcı hale getirilmesi anlamı taşımadığını vurguladı. Ağbal, bu imkanlardan her hal ve takdirde bütün mükelleflerin yararlanmasının söz konusu olmadığını, mükellefin karnesini, durumunu ortaya koyan bir sistem kuracaklarının altım çizdi. Mevcut durumda tecil faiz oranının yüzde 12 olduğunu hatırlatan Ağbal, "Gerçekten zor durumda olan mükellef bakımından tecil faizi oranını yüzde 12'den daha düşük oranda uygulama noktasında da Bakanlar Kurulundan yetki alıyoruz. 

Burada da yine düşük oranlı tecil uygulamasından yararlanacak mükelleflerin kimler olacağı, hangi zorluk derecelerinde faiz oranının ne olacağı konusunu da Bakanlar Kurulumda belirleme yetkisi alıyoruz" diye konuştu. 



Para