Ekonomi

Veriler gerçeği ortaya çıkardı! Mola vermeden 33 aydır artıyor! 

Birleşik Kamu-İş Sendikası'nın verilerine göre, gıda ücretleri 33 aydır mola vermeden  yükseliyor. Eylül 2021’de 100 TL olan bir bir gıda sepeti,  bu sene şubat ayında 379 TL'ye yükseldi" denildiBuna göre, gıda ücretleri şubatta bir evvelki aya nazaran yüzde 5,1 oranında yükseldi


Birleşik Kamu-İş Sendikası, 2023 Şubat’a ait Halkın Enflasyonu araştırmasını paylaştı.

Buna göre, gıda ücretleri şubatta bir evvelki aya nazaran yüzde 5,1 oranında yükseldi. Bu sayede, gıda ücretlerindeki aralıksız yükseliş süreci 33 aya çıktı.

Sözcü'de çıkan habere göre; Gıdada son bir senelik ücret yükselişi ise yüzde 136,3 olarak ölçüldü.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, “Vatandaşlar, faiz indirimlerinin başladığı Eylül 2021'de 100 TL'ye satın aldığı bir gıda sepetine bu sene şubat ayında 379 TL ödemek zorunda kaldı” ifadelerine yer verildi.

GIDA ÜCRETLERİ 12 AYDA YÜZDE 154,6 ARTTI

Gıda ücretlerindeki son 12 aylık ortalama ücretler esas alınarak yapılan hesaplamaya göre ise 154,6 seviyesinde yükseliş yaşandı.

Araştırmada, “Yanlış ekonomik politikaların gıda ücretlerinde yol açtığı yükseliş, açlık riskini giderek daha da çoğaltıyor” denildi.

Eylül 2021'den bu amana kamu çalışanları ile kamu emeklilerinin ücret ve aylıklarının enflasyon farkları da dâhil yüzde 141, asgari ücretteki  yükselişin da yüzde 200 çoğaldığı söylenen açıklamada,  sadece eylül ayından bu yana gıda ücretlerinin yüzde 379,4 seviyesinde yükseldiğine dikkat çekildi:

 

EN ÇOK ARTIŞ SEBZE FİYATLARINDA

Araştırmaya göre ekmek, pirinç, un, bulgur ücretleri, şubatta bir önceki aya göre yüzde 4,1 seviyesinde yükseldi.

Et ve balık grubu ücretlerinde yüzde 9,6 seviyesinde yükseliş yaşanan şubat ayında süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu ücretleri ise yüzde 2,3 oranında  arttı. Yağ ücretlerinde ise yüzde 1,9 oranında yükseliş oldu.

Meyve ücretlerinin yüzde 0,2 oranında yükseldiği şubatta sebze ücretlerinde, bir önceki aya göre ortalama yüzde 10,1 oranında yükseliş görüldü.

Bu sene şubatta geçen enenin aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna ücretlerinde yüzde 101,6, et-balık ücretlerinde 130,2 süt ve süt ürünleri ile yumurta ücretlerinde yüzde 116,8 oranında yükseliş oldu.

MEYVE VE BALIK TAKİP ETTİ 

Bir sene öncesine göre yağ ücretleri yüzde 62,3 oranında yükseldi. Meyve ücretleri yüzde 156,9, sebze ücretleri ise yüzde 272,5 civsrında yükseliş gösterdi. Bakliyat ücretleri son bir enede yüzde 72,9, diğer gıda ücretleri ise yüzde 107,3 oranında zamlandı.

Bayraktar'dan afetzedeler için görülmemiş imkan! Depremzedelerin yüzünü güldürdü

Uzman ekonomist uyardı! Elinde dolar bulunduranlar dikkat etsin!

Ziraat bankası hesabınız yoksa hemen açtırın! Devlet destekleri yapmaya başlıyor