Verilerle ortaya çıktı! Dolar ve eurodan kaçan kaçana!
Geçtiğimiz yıl boyu yatırımcısına TL karşısında yüzde 41,77 getirisi olan dolar ile sadece 32, 92’lik bir kazanç sağlayan eurodan tabir caizse kaçan kaçana! Elbette bunu biz değil, Merkez Bankası’nın verileri söylüyor... Merkezin son verilerine göre yerlilerin döviz mevduatları geçen hafta da 3,1 milyar dolar azalırken, son 8 haftadaki düşüşün 27,7 milyar dolara ulaştığı açıklandı
Yatırımcısına 2022 senesinde beklediği kazancı getirmeyen dolar ve eurodan kaçış arttı.
Merkezin son verilerine göre yerlilerin döviz mevduatları geçen hafta da 3,1 milyar dolar azalırken, son 8 haftadaki düşüşün 27,7 milyar dolara ulaştığı açıklandı.
Açıklanan verilere göre, yabancı para mevduatlarda son aylarda görülen düşüş yılın son haftasında da devam etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat stoku geçen hafta 2,5 milyar dolarlık düşüşle 191,9 milyar dolara geriledi.
Yani verilere göre parite etkisinden arındırıldığında yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatında geçen haftaki düşüş 3,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın 637 milyon doları gerçek kişiler, 2,4 milyar dolarının ise tüzel kişiler kaynaklı olduğu vurgulandı.
Diğer yandan parite etkisinden arındırıldığında geçen hafta dolar cinsi hesaplarda 1,7 milyar dolarlık,euro cinsi hesaplarda ise 1,3 milyar dolarlık düşüş gözlendi.
Böylelikle yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında son 8 haftadaki düşüş 27,7 milyar dolara ulaşmış oldu. Diğer yandan bankalardaki toplam mevduat içinde yabancı para oranı da yüzde 46,1’e geriledi.
Söz konusu verilere neden olan başlıca faktörler ise ihracat ve turizm gelirlerinin yüzde 40'ının TCMB'ye satılması zorunluluğu. Bunun yanı sıra düşük faizli ticari kredi için şirketlere döviz fazlası bulundurmama şartı getirilmesi, bankaların yüzde 50 TL mevduat şartı nedeniyle mudilere dövizden TL'ye geçiş için yeni tekliflerde bulunması da önemli bir etken.
Ayrıca TL mevduat faizlerindeki artış, döviz mevduat faizlerindeki düşüş, kurlardaki seyrin dövizden borsaya yönelimi hızlandırması gibi nedenler, yabancı para mevduattaki düşüşte etkili olan nedenler arasında.
ABD doları, geçtiğimiz seneyi bir önceki yıla göre yüzde 41,77 kazançla kapatmış, euronun satış fiyatında da yıllık bazda yüzde 32,92 yükseliş görülmüştü.