Kent Haberleri

Veysel Eroğlu: İzmir 2060’a kadar su sıkıntısı çekmez!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kaya Termal Otel’deki ‘Yangınlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı’nda, yaptıkları yatırımlarla İzmir’in 2060’a kadar su sıkıntısı yaşamayacağını dile getirdi.

Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı için İzmir'e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'in 2060'a kadar su ihtiyacının garanti altında olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, İzmir Kaya Termal Otel'de 2014 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Yanan alan miktarının azaldığını belirten Eroğlu, geçtiğimiz yıllara oranla rakamın 3'te 1'e düştüğünü söyledi. Toplantı sonunda yangınla mücadelede başarı gösteren muhtar ve yetkililere teşekkür plaketi verildi. 

Bakan Eroğlu, İzmir'in Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, "Ege'nin evladıyım, ne yapılsa azdır" dedi.


Bizden önce yatırım yoktu

Eroğlu, İzmir'e 25 milyar lira yatırım yapıldığını belirterek. "Bu bölgenin evladı olarak, İzmir için elimden ne gerekirse yapmaya gayret gösteriyorum. Sadece İzmir'e yaklaşık 25 milyar lira yatırım yapıldı. Bunlar bizim boynumuzun borcu. İzmir'de ne kadar baraj gölet varsa yapmak için harekete geçtim. Bizden önce Küçük Menderes'te hiç yatırım yoktu. Beydağ'dan başlayıp tüm barajları yapıyoruz. Bu verimli toprakları sulayıp çiftçilere imkanlar sağlayacağız. Bakırçay, Kavaklıdere Ataköy barajları bitti" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'in su ihtiyacına kefil olduklarını kaydederek, İzmir'in su problemi yaşamayacağını söyledi. Eroğlu, "İzmir'de su problemi yok, bundan sonra da ne İzmir'de, ne de ilçelerinde su problemi olmayacak. Çünkü biz büyük düşünüyoruz. İzmir daha da büyüyüp güzelleşecek. Dolayısıyla su problemi olmamalı. 59 milyon m3 suyu İzmir'e getirdik. 2060'a kadar su sorunu olmaması için müjdeleri vereceğiz. 2060 yılına kadar suyun garantisi biziz. Ondan sonra ne olacak derseniz. Benden sonraki bakanlara mektup bırakacağım, merak etmeyin" dedi.


Bal ormanları kuracağız 

Eroğlu arıcıların, hazırladıkları genelgeyle ormana sokulacağını belirterek, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. 'Bozuk orman alanlarını bu şekilde bırakmayın en yakın köydeki hane sayısına göre taksim edin' dedim. Fıstık çamını, bademi gelir getirici şekilde parselleyip kura çekerek adil şekilde dağıttık. 3 yıl bütün bakım masrafı bizden. Geliri 49 yıl vatandaşa ait olacak. Kovan yerleri hazırlayıp sertifikalı bal üretimine başladık. Valimizden talebimiz bunları marka haline getirelim. Biz buna hazırız" diye konuştu.


Yanan alanlar azaldı

2014 yılı değerlendirme sunumunda ise Eroğlu şunları söyledi: "Türkiye'de 78 milyon hektar orman alanı var. 21.7 milyon hektarı ormanlık. 12.5 milyon hektarı yangına çok hassas bölgelerde. Yangınların yüzde 88'i insan kaynaklıdır. Yıldırım düşmesi yüzde 12, kasıt yüzde 10, ihmal yüzde 78'dir. Çok güçlü teşkilatımız var. 776 kule ile 24 saat gözlüyoruz ormanları. 194 kamera ve 97 gözetleme kulesi var. Bu proje 2012 de en iyi gelişim gösteren proje ödülünü aldı. 2004-2013 yılları arasında 2 bin 209 yangın çıktı. 9 bin 039 hektar alan yandı maalesef. Orman teşkilatı 2023 yılına kadar dünyada ilk 7'ye girecek. Ormancı artık 'Aman Ormancı' türküsünü söylemiyor."

Eroğlu yanan alanların başka amaçla kullanılmadığına da dikkat çekerek, "Bir metrekare varsa gösterin, ben kendi elimle yıkacağım. Yanan alanlar 1 yılda ağaçlandırıldı, başka maksatlı kullanılmadı" dedi. 


Bakan'a Kuzu hediye edildi 

Bakan Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede başarı gösteren muhtarlar Tezcan Keskin ve Hamza Akbaş'a sertifika verdi. Eroğlu'na ayrıca Koyun, Keçi Yetiştirme Birliği Başkanı Özel Türer tarafından yavru sakız kuzusu hediye edildi. Bakan Eroğlu'nun ismini gazetecilerin koymasını istediği kuzuya 'Damla' adı verildi.



Yeni Asır