23 / 12 / 2024

Veysel Eroğlu: 13 yerleşimin atık su arıtma tesisi inşaatına başladık!

Veysel Eroğlu: 13 yerleşimin atık su arıtma tesisi inşaatına başladık!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Ergene havzasında, biyokimyasal oksijen ihtiyacı kirliliği açısından 2007-2014 arasında gözle görülür bir iyileşme sağlandı" dedi.



 Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yürütülen çalışmalar neticesinde Ergene havzasında biyokimyasal oksijen ihtiyacı kirliliği açısından 2007-2014 arasında gözle görülür bir iyileşme tespit edildiğini bildirdi.


Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ergene havzasında 1980'li yılların ilk yarısında sanayileşmenin plansız ve kontrolsüz bir biçimde başladığını belirterek 1992'den itibaren de sanayileşmenin hızlandığını ifade etti. Eroğlu, "Bunun neticesinde Ergene Nehri'nin tabii debisi olan saniyede 2,5 metreküp, 1992'den itibaren ortalama saniyede 10 metreküpe yükseldi. Dolayısıyla akan suyun dörtte üçü kullanılmış sudan oluşmaya başladı ve kirlilik en yüksek seviyeye ulaştı" bilgisini verdi.


Eroğlu, 2003'ten önce kirlenmenin yanında, yeraltı su kullanımının da arttığına işaret ederek yeraltı su seviyesinin ortalama 60 metre düştüğünü, söz konusu bu olumsuzluklar neticesinde Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nı uygulamaya koyduklarını anımsattı.


- 13 yerleşim yerine atık su arıtma tesisi 

Eylem planıyla Ergene havzasında nüfusu 10 binin üzerindeki 13 yerleşimin atık su arıtma tesisi inşaatına başlandığını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:


"Bugün itibarıyla Kırklareli merkez, Vize, Babaeski, Pınarhisar, Lüleburgaz ile Edirne Uzunköprü atık su arıtma tesislerini tamamladık. Geri kalan Tekirdağ Hayrabolu, Saray, Malkara, Muratlı, Çorlu, Çerkezköy ile Edirne Keşan atık su arıtma tesislerinin inşaatları ise hızla devam ediyor. Ergene havzasında nüfusu 10 binden büyük 13 belediyenin kanalizasyon ve kollektör yapım işleri de İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor."


Eylem planı kapsamında sanayi tesislerinin düzenli ve planlı alanlara kavuşturulması amacıyla çalışma yapıldığını da belirten Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:


"Eylem planından önce, bin adet münferit sanayi tesisi ve 194 adet sanayi atık su arıtma tesisi bulunmaktaydı. Eylem planı ile birlikte Tekirdağ ilinde 8 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Kırklareli ilinde 2 adet Islah OSB kurularak sanayi tesisleri düzenli ve planlı sanayi alanlarına kavuşturuldu. Bununla birlikte, Tekirdağ ilinde inşa edilen 5 adet müşterek OSB Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) ile günde yaklaşık 400 bin metreküp sanayi atık su, Kırklareli'nde kurulacak 2 adet müşterek OSB AAT ile de günde yaklaşık 40 bin metreküp sanayi atık su arıtılacak. Böylelikle havzada meydana gelen sanayi atık sularının yönetimi ve bertarafı sağlanacak."


-"Havzada 24 saat boyunca su kalitesi ölçümleri yapılıyor"

OSB AAT'nin müşterek 5 inşaatına 2014 yılı Mart ayında başlanıldığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, bu tesislerin 2017'de bitirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.


Sanayiden kaynaklanan tehlikeli atıklarının bertarafının sağlanması kapsamında inşa edilen Entegre Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi'nin de faaliyete geçtiğini bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:


"Ergene havzasında yapılan çalışmalar neticesinde Ergene Nehri'nde organik kirlenmenin göstergesi olan biyokimyasal oksijen ihtiyacı kirliliği açısından 2007-2014 yıllarında arasında gözle görülür bir iyileşme sağlandı. Meriç-Ergene havzasına kurulan 5 adet anlık ölçüm merkezi ile nehirde ani deşarjlardan kaynaklanan kirlilikleri takip ediyoruz ve bunun sorumlularına gereken cezaları veriyoruz. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Otomatik Sürekli Ölçüm İstasyonlarının Kurulması Projesi' kapsamında, Meriç-Ergene havzasına 5 adet gerçek zamanlı ölçüm istasyonu kuruldu. Bu istasyonlar ile havzada 24 saat boyunca su kalitesi ölçümleri yapılıyor. İzleme noktalarından gelen veriler, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde oluşturulan merkeze anlık olarak iletiliyor ve nehir suyunda ani deşarjdan kaynaklanan olumsuz bir değişim olduğunda sorumlular hakkında gereken yapılıyor."


Bakanlıkça hazırlanan ve uygulamaya konulan Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile de bölgenin özellikle çevre problemlerinin çözülmesinin ve refah seviyesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini aktaran Eroğlu, toplam maliyeti 10 milyar lira olan bu projeyle Trakya'da barajlar, göletler, içme suyu tesisleri, sulama tesisleri, dere ıslahları ve ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda yatırımların yapılacağını ve Trakya'nın kalkınmasına büyük bir katkı sağlanacağını bildirdi.


AA


Geri Dön