Veysel Eroğlu: Deniz turizmi yerini doğa turizmine bırakıyor!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Artık dünya, deniz turizminden ekoturizme, doğa, tabiat ve yayla turizmine kaymaya başladı." dedi. Bakan Veysel Eroğlu, 2023 hedeflerinin arasında 50 milyar dolarlık turizm geliri olduğunu söyledi...
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce bir otelde düzenlenen "Bolu İli Doğa Turizmi Çalıştayı"na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bakanlığını ilgilendiren bir çok konuya değindi. "Turizmden yaklaşık 30 milyar dolarlık gelirimiz, 36 milyon turistimiz var" diyen Bakan Veysel Eroğlu, "2023 hedeflerimiz arasında 50 milyar dolarlık turizm geliri, 50 milyon turist hedefimiz var. Bunu geçekleştirmek için dünyadaki temayülleri çok iyi takip etmemiz gerek. Artık dünya deniz turizminden ekoturizme, doğa, tabiat ve yayla turizmine kaymaya başladı. Bolu, tam bu noktada merkez olabilir. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bolu'yu dünya turizmine açmamız lazım .Sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik çalışma yapılması gerekiyor. Termal, şifalı sular büyük bir imkan. Buna en büyük örnek Afyon. Afyon, dünyanın Termal turizm merkezi oldu. Bolu'da neden olmasın? Sırf Türkiye, 20-25 milyonluk potansiyele sahip. Yurt dışından gelme imkanları da kolaylaştı. 'Bunu geliştirmemiz. Kongre turizmi de çok önemli . Kongre turizmine gelen turistleri diğerlerinden 56 kat daha fala gelir sağlar." ifadelerini kaydetti.
ŞİFALI BİTKİLER
Şifalı bitkiler konusunda hamle yapılması gerektiğini söyleyen Eroğlu , "Bunları marka şeklinde yapmamız lazım. Bu konuda her türlü desteği vereceğiz. Tıbbi ve ıtri merkezi kurduk. Burası bütün Türkiye'ye hizmet edecek. Bolu konusunda da bir adım atalım." dedi.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK
Avrupa kadar biyolojik çeşitliliğin olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu sözlerini şu şekilde dürdürdü, " Türkiye biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden biri. Avrupa kıt'asının tamamı kadar bitki çeşitliliğine sahibiz. Ülkemizin en gözde turizm alanı Akdenizdir. Yaklaşık 8 bin kilometre uzunluğundaki sahilleri, çeşitli uygarlıklardan kalan zengin tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra iklimsel çeşitliliği sebebiyle biyo çeşitlilik açısından da oldukça zenginiz"
KORUMA SAHASI ARTTI
Gazeteleirn bazı hususları gözden kaçırdığını belirten Bakan Veysel Eroğlu, " Koruma alanlarının sayısının azaldığına dair yanlış kanaatler var. Gazeteci arkadaşlarımız da burada. 2002 yılında 952 olan korunan alan sayısını 2013 yılında bin 533'e, miktarını ise 3,4 milyon hektardan 5,6 milyon hektara çıkarttık. 2003 yılında 33 olan milli parklarımızı 40'a, 17 olan tabiat parklarımızı 193'e çıkarttık. 2002 yılında 102 olan tabiat anıtı sayısını 2013 yılında 111'e, 9 olan Ramsar alanını 14'e çıkarttık. Yaban hayatı geliştirme sahasını 43'e, sulak alan koruma bölgesini ise 41'e çıkarttık" ifadelerini kaydetti.
"TATİL, DENİZ VE KUMDAN İBARET DEĞİL"
Türkiye'nin kuş türü hususunda zengin olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı, "Avrupa'da 500 kuş türü bulunmasına karşılık, Türkiye'de 420 civarında kuş türü tespit ettik. Avrupa'da tespit edilen yaklaşık 12 bin bitki türünden 9 bini Türkiye'de. Türkiye, gerek dağları, ormanları, yaylaları, kıyıları, gölleri, akarsuları gibi tabii varlıkları; gerek flora ve faunası ve gerekse mağaraları ve kanyonları gibi ilginç jeolojik oluşumları açısından diğer ülkelerle kıyaslanamayacak düzeyde zenginliğe sahiptir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekoturizm faaliyetleri genelde korunan alanlarda gelişme göstermektedir Bunların yanı sıra uluslararası anlaşmalarla korunan Ramsar alanları, doğal sitler, özel çevre koruma bölgeleri de ekoturizme-tabiat turizmine yönelik önemli alanlardır. Sahip olduğumuz bu zenginlikler, gündemde olan ekoturizm-tabiat turizmi için ülkemizi oldukça ilgi çekici konuma getirmektedir. Gayemiz bu zenginliğimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Bunun yanında tabiat turizmini geliştirmek, turizmi, deniz-güneş-kum üçgeninin hakim olduğu alışılmışlığın dışına çıkarmak istiyoruz. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki tabiat turizmine talep giderek artmaktadır. Tatil, deniz ve kumdan ibaret değil. Ekoturizm-tabiat turizmi, ülkemizin gelecekte başlıca turizm kaynaklarından biri olmaya adaydır." dedi.
"DOĞA TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN MASTER PLANI HAZIRLANMALI"
"Doğa Turizminin gelişmesi için master planı hazırlanmalı" diyen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü, "Dünyanın birçok ülkesinde turistik değer taşımayan bölgeler, organik dokusu ve tabii güzellikleri çok iyi korunarak, bazı görsel ilaveler ve peyzaj çalışmalarıyla turistler için cazip hale getirilmiştir. Tabiat turizmini geliştirmek için tabiat turizmi master planlarını hayata geçiriyoruz. Verdiğim talimat doğrultusunda, 81 ilimizin master planları tamamlandı. Ayrıca 28 ilimizde koordinasyon toplantılarını tamamladık. Valilerimiz koordinasyonunda hayata geçireceğiz. Bugün de 29'uncu koordinasyon toplantımızı Bolu İli Tabiat Turizm Master Planı için yapmaktayız. Hazırlanan bu planlarla yöre halkımıza ekonomik kazanç sağlayarak, bu kazanımların sürdürülebilir olması için kaynak koruma şuurunu aşılamayı hedefliyoruz. Öte yandan, 81 ilimizden topladığımız bilgiyi 'tabiat turizmi' adı altında veri tabanında toplamak için çalışma başlatacağız. İsteyen, bu veri tabanından bilgiye rahatlıkla ulaşabilecek, böylece bu alanlardan daha fazla yararlanma imkanı bulacak. Bu sayede tabiat turizminin gelişmesine vesile olacağız."
Veysel Eroğlu programın ardından öğle yemeğine geçti. Daha sonra otelden ayrılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Ak Parti Bolu İl Başkanlığını ziyaret etti.
Zaman Gazetesi