Veysel Eroğlu: Ergene çalışmaları 2007'den beri sürüyor!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın açıklamasında, son günlerde basında Başbakan Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu arasında geçen ''Ergene hakkındaki telefon konuşmasının'' çarpıtılarak verildiği belirtildi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Ergene Havzası'ndaki çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu arasında geçen söz konusu telefon görüşmesinde, belediyelerin görevlerini yerine getirmemesi konusu gündeme gelmiş ve Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda belediyelerin daha fazla beklenilmemesi kararı alınmıştır'' ifadesine yer verildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu arasında geçen ''Ergene hakkındaki telefon konuşmasının'' çarpıtılarak verildiği belirtildi.
Açıklamada, Eroğlu'nun, Başbakan Erdoğan'ın 2010 Ekim ayında Ergene ile ilgili telefonu üzerine çalışmalara hız verilerek, belediyelerin görevi olan atık su arıtma tesisi yapımının bakanlıkça üstlenildiği yönündeki açıklamasının, bazı basın kuruluşlarında, Ergene Havzası'yla ilgili çalışmaların bu telefon üzerine başlatıldığı ve o tarihe kadar hiçbir hizmet üretilmediği şeklinde yanlış yorumlandığı ifade edildi.
Yanlış anlaşılmanın aksine, Ergene ile ilgili çalışmaların 2007 yılından itibaren çok yönlü bir plan dahilinde yürütülmeye başlandığının aktarıldığı açıklamada, ''Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2007 yılında başlattığı havza koruma eylem planı çalışmalarında Ergene Havzası acil öncelikli havza olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, yılların ihmali ve yanlış uygulamaları ile adeta kangren halini almış olan Ergene Nehri kirliliği bütün yönleriyle masaya yatırılarak geniş bir çerçevede çalışmalara başlanmıştır'' ifadesine yer verildi.
Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı'nın 2008'de tamamlandığı hatırlatılarak, plan kapsamında Ergene Nehri'nde su kalitesi analiz çalışmaları yapılarak mevcut su kalitesinin tespit edildiği ve Ergene Nehri'nin kirlilik kaynakları incelenerek kirlilik yükünün sektörlere göre dağılımının hesaplandığı kaydedildi. Ayrıca, Ergene Havzası sanayi envanteri hazırlanarak, sanayi tesislerinin atık su arıtma durumlarının değerlendirildiği, havzadaki çevre sorunları ve kirletici kaynakları ortaya konularak ülke gerçeklerine uygun, sürdürülebilir, bütüncül çözüm önerilerinin getirildiği belirtildi.
Bölgede yer altı suyu kullanımının kontrol altına alınmasına başlandığı ifade edilerek, Ergene Havzası'ndaki yer altı sularının kontrol altına alınması maksadıyla, Tekirdağ 25 Ağustos 2010 tarihli Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile su kuyularına sayaç takılması zorunluluğunun getirildiği kaydedildi.
Havza genelinde; 2007 yılında 1390 adet denetim ve 1 milyon 80 bin 161 TL yaptırım, 2008 yılında 1866 adet denetim ve 4 milyon 493 bin 172 TL yaptırım, 2009 yılında 1892 adet denetim ve 3 milyon 743 bin 435 TL yaptırım, 2010 yılında ise 3076 adet denetim ve 6 milyon 3 bin 927 TL yaptırımın uygulandığı bilgisi verildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''2007 yılından itibaren dört koldan sürdürülen bu çalışmaların, belediyelerin yasal yükümlülüğü olan atık su arıtma tesislerinin kurulması ile desteklenmesi gerekirken, belediyeler ne yazık ki bu yönde bir adım atmamıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu arasında geçen söz konusu telefon görüşmesinde, belediyelerin görevlerini yerine getirmemesi konusu gündeme gelmiş ve Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda belediyelerin daha fazla beklenilmemesi kararı alınmıştır. Bu nedenle nüfusu 10 binin üzerindeki belediyelerin evsel atık su arıtma tesislerinin, görevi olmamasına rağmen Bakanlığımız tarafından kurulmasına karar verilmiştir. Atık su arıtma tesisi kurulması çalışmaları ile 2007 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nı doğurmuş, Mayıs 2011'de kamuoyuna açıklanan planın, 15 ayrı eylem başlığı altında halen uygulanmasına devam edilmekte ve öngörülen takvim titizlikle takip edilmektedir. Bu meyanda, 12 belediyeye ait atık su arıtma tesisi projeleri tamamlanmak üzere olup, eylem planı takvimine uygun olarak inşa edilecektir. Keza, sanayi atık sularının bertarafı için geliştirilen projeler de takvime uygun olarak devam etmektedir.''
AA