Genel

Veysel Eroğlu: HES potansiyelinin yüzde 40'ını işletmeye aldık!

Bakan Eroğlu, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde bugün için en avantajlı olanın hidroelektrik santradan olduğundan hareketle 16 hidroelektrik santralı inşa ettiklerini kaydetti

 Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2003 yılından bugüne kadar toplam 801 tesisi hizmete sunduklarını açıkladı.
Eroğlu, bunların 177'sinin baraj ve gölet, 145'inin sulama, 34'ünün içmesuyu temini, 430'unun taşkın koruma, 15'inin de yol ve hizmet binaları olduğunu belirterek, "Şu an için bu 801 tesis ile 20 milyon vatandaşımıza AB standartlarında ilave içme ve kullanma suyu temin edilmiş; 1 milyon hektar arazi sulamaya açılmış; kurulu gücü 1846 megavvatt olan 16 adet hidroelektrik santralı ile yıllık 6 milyar 38 milyon kilovvatt saat enerji üretim kapasitesi geliştirilmiş; 135 bin hektar alan taşkından korunmuştur" dedi. AVRUPA'NIN 6.,
DÜNYANIN 21. EN YÜKSEK BARAJI Gazetemiz Ankara Temsilcisi ve Yazarı Yener Dönmez'e konuşan Bakan Eroğlu, bu 801 tesisten biri olan Ermenek Barajı'nın Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın 6. yüksek, dünyanın ise 21. en yüksek barajı olduğunu kaydetti.
"HES POTANSİYELİNİN YÜZDE 40'INI İŞLETMEYE ALDIK"
Göreve gelmeleriyle birlikte enerjide üretim maliyetlerini düşürmek ve enerji arzında dışa bağımlılığı azaltmak için yerli enerji kaynaklarına yöneldiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde bugün için en avantajlı olanın hidroelektrik santradan olduğundan hareketle 16 hidroelektrik santralı inşa ettiklerini kaydetti.
Eroğlu, "Ülkemizin teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyeli 130 milyar kilovvatt saat olarak hesaplanmıştım Şu.anJtiba^teyaklaşık ytlda ., Hidroteknik enerjili bir üretim potansiyelimiz işletmeye alınmıştır.Bu değer, toplam potansiyelin yüzde 40'ına tekabül etmektedir. Amacımız bu potansiyelin tamamını işletmeye almaktır. HES'lerin çok önemli faydaları da vardır. Yurtdışına çıkmakta olan 25 milyar dolar ekonomimize kazandırılmış olacaktır" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN İÇME SUYU PROBLEMİ VAR MI
81 ilin içme suyu ve sulama suyu durumunu yerinde inceleyip, tespitlerde bulunduklarını, çözüm yollarını belirleyerek, bunlarla alakalı uzun vadeli Eylem Planı hazırladıklarını anlatan Bakan Veysel Eroğlu, şu bilgileri verdi: "Yatırımlarımızı 81 ilimizin 2023-2040 yılları arasındaki su ihtiyacının 5 yıl içinde yani 2012 yılı sonuna kadar karşılanması için planladık. Bugün itibariyle yıl¬lık toplam 2.7 milyar metreküp su sağlanmaktadır."
GAP NE DURUMDA
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi hakkında da bilgi verdi. GAP'ta enerji projelerinin yüzde 78'inin tamamlandığını, sulamada ise 2002'ye kadar yüzde 12 iken, şu an tamamlanan tesislerle bu oranın yüzde 28'e çıktığını belirten Bakan Eroğlu, 18 adet tesisle 253 bin 817 hektar alanın sulamaya açıldığını kaydetti. Eroğlu, "Projeleri ve in şaatı devam eden tesisler 2013 yılına kadar tamamlanarak, bölgedeki ekonomik olarak sulanabilecek bütün alanlar sulanmış ola¬caktır. Bu durumda GAP bölgesinde yılda 2.1 milyar dolar gelir sağlayacaktır, inşaatını başlattığımız Yukarı Harran Ovası Ana Kanalı'nda akacak su ile 100 milyon kişinin içmesuyunun karşılanabileceği dikkate alındığında projenin büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır" dedi.
Eroğlu, bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybetmiş 2B alanlarının ormancılık tekniği açısından tekrar ormana dönüştürülmesinin mümkün olmadığını; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları olduğunu kaydetti.
Akit