Genel

Veysel Eroğlu Ilısuda konutları inceledi!

Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı inşaatının ardından sular altında kalacak Ilısu’nun köylüleri için inşa edilen konutlarda incelemelerde bulundu

Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı inşaatının ardından sular altında kalacak Ilısu’nun köylüleri için inşa edilen konutlarda incelemelerde bulundu. Burada köylülerle görüşen Eroğlu, evler yapılırken köy halkının isteklerini gözönünde bulundurduklarını, projenin her aşamasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin bizzat ilgilendiğini söyledi. Baraj yapıldıktan sonra köyün göl manzarasına da kavuşacağını belirten Eroğlu, "Bu manzarayla burada yaşayan köylülerin ömrü 15-20 yıl artacak" dedi.

Yabancıların, köylülerin evsiz bırakılacağı yönünde haksız eleştirilerde bulunduğunu ifade eden Eroğlu, "Biz daha güzel, daha sağlıklı, her şeyiyle muhteşem bir köy yaptık. Köyümüzün muhtarı, ’Türkiye’nin en güzel köyü benim köyüm’ diyebilir" diye konuştu.Projenin köye dönüş konusunda da model olacağını belirten Eroğlu, terörle ilgili ekonomik nedenlerle boşalan köylere de bu tarz projelerle geri dönülmesinin sağlanabileceğini dile getirdi. Köy muhtarının "yeni evleneceklere de konut yapılmasını" istemesi üzerine Eroğlu, tüm hak sahiplerine konut vereceklerini, yalnız köye dışarıdan kimsenin gelmemesi gerektiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, yeni evlenenlere de yardımcı olacaklarını ifade etti. Bölge illeri için çok özel bir ağaçlandırma projesi hazırladıklarını belirten Eroğlu, bozuk orman alanlarına köylüler için gelir artırıcı ağaçlar dikerek 49 yıllığına köylülere tahsis edeceklerini bildirdi.Eroğlu, bu çalışmanın tüm masrafını devletin karşılayacağını vurguladı. Bakan Eroğlu, "sahip olduğu arazisinin yüzde 80’inin su altında kalacağı gerekçesiyle köylerine de bu projenin yapılmasını" isteyen bir vatandaşa ise kimseyi mağdur etmeyeceklerini söyledi. Hasankeyf için yapılacak projeye değinen Eroğlu, "Hasankeyf, daha da muhteşem olacak. İddia ediyorum, tarih bunu örnek proje diye yazacak" dedi.

Sanatçıların eleştirileri konusunda da Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: "Hasankeyf’i kurtarmak isteyen sanatçılarımız, ellerini ceplerine atsınlar. Sadece konuşmakla olmaz. Onlardan maddi destek de bekliyoruz. Bütün önerilere açığız, burayı hep birlikte kurtaralım. Bölgenin su sorununu bu barajla çözüyoruz. Konut sorununu da çözüyoruz. Eserlerin kurtarılması konusunda da maddi desteği biz sağlayacağız. Ancak nasıl kurtarılacağı konusu Kültür ve Turizm Bakanlığının yetkisinde. Nasıl kurtarılması öngörülürse öyle yapacağız. Eserlerin taşınması gerekiyorsa taşıyacağız. Kopyalanması gerekiyorsa kopyalayacağız. Taşınmadan korunması gerekiyorsa o şekilde koruyacağız. Bu konuda maddi sorun yok, nasıl isteniyorsa öyle yapacağız. Hasankeyf, Türkiye’nin en güzel ilçesi, çok önemli bir cazibe merkezi olacak."
AA