28 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: İstanbul'da susuzluk yaşanmayacak!

Veysel Eroğlu: İstanbul'da susuzluk yaşanmayacak!

Veysel Eroğlu: "Kuraklık için yaptığımız barajlar, göletler, içme suyu tesisleri olmasa çoğu en az 76 şehir susuzdu. Ama Allah'a şükür bu kuraklığa rağmen susuzluk olmayacak diye büyük bir tedbir alıyoruz, almaya devam edeceğiz" dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kuraklık için yaptığımız barajlar, göletler, içme suyu tesisleri olmasa çoğu en az 76 şehir susuzdu. Ama Allah'a şükür bu kuraklığa rağmen susuzluk olmayacak diye büyük bir tedbir alıyoruz, almaya devam edeceğiz" dedi.


Bakan Eroğlu, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından DSİ Lokali'nde verilen iftara katıldı. 


Eroğlu, buradaki konuşmasında, İNTES'le DSİ'nin ortak iftarının güzel bir gelenek hale geldiğini ifade etti. 


Türkiye'de son 11 yılda büyük bir istikrar olduğuna işaret eden Eroğlu, "Geçmişte hatırlıyorum arkadaşlarımızın yurt dışına tebliğ sunmak için çorapların içine 100-200 dolar içine koyup ayakkabılarıyla birlikte gittiği günleri hatırlıyoruz. Çok şükür o günler geride kaldı" diye konuştu.


Türkiye’nin IMF’ye borcunun bitmesini çok önemsediğini dile getiren Eroğlu, Türkiye'nin son 200 yıldan, Osmanlı'dan bu yana hakikaten hep borçlandı. İlk defa geçen sene mayıs ayında IMF’ye olan burcumuzu tamamen kapattık. Bu bence büyük bir milattır" dedi. 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulunda G-20 zirvesinde IMF Başkanı'nın Türkiye'den 5 milyar dolar borç istediğini söylediğinde çok büyük bir memnuniyet duyduklarını aktaran Eroğlu, bu istikrarın muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. 


Bakan Eroğlu, 2003 yılında DSİ Genel Müdürü olduğunda da 26 yıl olarak gösterilen yatırımların bitiriliş süresinin yüksek keşif artışlarıyla birlikte 41 yıla çıktığını öğrendiğini dile getirerek aldıkları stratejik tedbirlerle bu sorunları da kısa zamanda aştıklarını anlattı. 


-"Başbakan Erdoğan, Türkiye için bulunmaz bir değerdir"


Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ülke için hayırlı olmasını dileyen Eroğlu, "Başbakan Erdoğan, hakikaten çok çalışkan ve vatanını milletini seven biridir. 20 yıldır beraber çalışıyoruz. Türkiye için bulunmaz bir değerdir, inşallah hayırlı olur, istikrar kaybı olmaz diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. 


Türk müteahhitlerinin yaptığı çalışmaları takdirle karşıladığını ifade eden Eroğlu, "Türk müteahhitleri, son 10 yılda 218 milyar TL’lik sözleşme imzaladı. Sizler gerçekten destan yazıyorsunuz" dedi


Türk müteahhitlerinin dünyada Çin’in ardından ikinci sıraya yükseldiğini bildiren Eroğlu, ekonomiden, yurt dışından ve kendilerinden kaynaklanan birtakım eksikliklerin bulunduğunu ancak bunların çözümü için çalıştıklarını söyledi. Eroğlu, "Ben de sizlerin bir arkadaşı bir hizmetkarı olarak gerek kanun gerek hükümet nezdinde yapılabilecekler varsa onları yapmaya hazırız. İnşallah bu hızla ve bütün dünyaya açılma süreci daha da hızla artarak devam eder. Teminat mektubu, götürdüğü işçilerin problemleri gibi sorunları da çözeriz diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. 


-DSİ de destan yazdı""


DSİ'nin son 10 yılda "destan yazdığını", geçen yılın sonuna kadar bin 763 tesisi işletmeye hazır hale getirdiğini bildiren Eroğlu, şöyle konuştu:


"Bugün kuraklıkta bu yaptığımız barajlar, göletler, içme suyu tesisleri olmasa çoğu en az 76 şehir susuzdu. Ama Allah'a şükür bu kuraklığa rağmen susuzluk olmayacak diye büyük bir tedbir alıyoruz, almaya devam edeceğiz. 76 ilin su meselesini köklü şekilde çözdük. Her birine içme suyu  arıtma tesisleri, barajlar, göletler yaptık.


268 tane baraj yaptık. Bu yıl da bin 1 tane gölet ve sulamasını bitiriyoruz. Bu gerçekten bir dünya rekorudur. Bizim dönem de dahil son 60 yılda yapılanlarla mukayese edersek 400 tane gölet yapılmış. Biz üç yılda bin 1 tane gölet ve sulaması yapıyoruz."


Müteahhitlerin HES’lere yaptığı katkılara da teşekkür eden Eroğlu, şunları belirtti:


"HES’ler Türkiye elektriğinin sigortasıdır. Bugün kurulu gücün üçte biri, üretimin de dörtte biri hidroelektrik enerji kaynağından karşılanıyor. Bazı mahfiller birtakım tenkitler ve engellemeler var. Bunu biliyoruz. Bazı müteahhitlerimiz de gelip bunu dile getirdi. Biz de o konularda sizin yanınızda her türlü desteği vermeye hazırız. Bunu bazı arkadaşlarımız biliyor. Ama çevreci bir anlayışla yapacağız. Zaten buna dikkat ediyoruz." 


AA


Geri Dön