Kent Haberleri

Veysel Eroğlu: Kuraklık sıkıntısız atlatılacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, barajların ortalama doluluk oranının yüzde 40-45 seviyesinde olduğunu, yaz mevsiminin su sıkıntısı olmadan atlatılacağını söyledi . Eroğlu Türkiye'nin 7 yılda bir kurak dönemlerden geçtiğini belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, barajların ortalama doluluk oranının yüzde 40-45 seviyesinde olduğunu, yaz mevsiminin su sıkıntısı olmadan atlatılacağını söyledi Konya Ovası'na yılda 650 milyon metreküp su iletecek 3 tesisi tamamladıklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin 7 yılda bir kurak dönemlerden geçtiğini belirtti. Kuraklığı dikkate alarak yaptıkları baraj, gölet ve ishale hatlarıyla yaz mevsiminin sıkıntısız aşılacağını kaydeden Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'ye uzun dönem ortalaması olarak yıllık 642 milimetre yağış düşüyor. Bazı yıllar daha yağışlı bazı yıllar ise daha az yağışlı, kurak olabiliyor. Genellikle de Türkiye'de 7 yılda bir kuraklık söz konusu. 19931994'te bir kuraklık oldu; daha sonra 2000,2007 ve 2014 yılında bir kuraklık oldu. Ama biz bunlara karşı tedbir alıyoruz. Bütün şehirlerimizin içme, kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için barajlar, ishale hatları, arıtma tesisleri inşa ettik. 76 şehrin tesislerini tamamladık. Sulama suyu ihtiyacı için de bu kuraklığı dikkat alarak bin günde bin gölet inşa ettik. Bu göletlere bü tane de Kıbrıs'ta ekleyerek 1001 göleti tamamladık. Kuraklıkta asıl olan suyu biriktirmektir. Sulak zamanda, yağış zamanda suyu biriktirip suyun olmadığı zamanlarda, yaz aylarında veya kurak mevsimlerde suyu kullanmak için biz şu an biriktirme yapıları yapıyoruz. Bunun için 268 baraj ve 1001 gölet inşa ediyoruz." Kuraklığa bir çare olarak iptidai sulama sistemlerinin terk edildiğini, modern sulama sistemlerine geçildiğini, yüzde 50 civarında bir tasarruf sağlandığını kaydetti. Bakan Eroğlu, "Aldığımız tedbirler sayesinde şehirlerimizde sular akıyor. Sulamada da çok büyük problem söz konusu olmadı. Çünkü çoğunu kapalı sisteme dönüştürdük. 


Bu sene yağışlarda bir miktar azalma oldu. Ama barajlarımızda geçen seneden su vardı. Şu an su seviyesi barajlarda biraz düşük. Türkiye'deki tüm barajlar nispetinde şu mevsimde barajlar ortalama yüzde 40- 45 nispetinde dolu. Bu yazı da sıkıntı olmadan atlatacağımıza inanıyorum. Tecrübemiz, bilgimiz, yaptığımız tesisler sayesinde bu sıkıntıyı atlatıyoruz, atlatacağız. inşallah yağışlar da eylülden itibaren gelecek" diye konuştu.

 

EN AZ YAĞIŞI KONYA OVASI ALIYOR


 Konya ovasının hidrolojik kuraklığa girmesi konusunda ise Bakan Eroğlu, Türkiye'de en az yağışı alan yerin Konya ovası olduğunu, buradaki sorunun çözümü için başka havzalardan Konya ovasına su taşındığını söyledi. Eroğlu bölgeye yapılan çalışmalarla ilgili şunları anlattı: "Gembos projesi kapsamında Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Uslu Barajı'ndan Beyşehir Gölü'ne su aktardık. Projeyle 180 milyon metreküp suyu sulama kanallarıyla Konya ovasına ilettik. Sula'da bir depolama tesisi yaptık. Yılda 100 milyon metreküp Akdeniz'e boşa akan suyu bu tesisle Konya'ya çevirdik. Konya ovasının hayali olan Bağbaşı Barajı Mavi Tüneli de bitti. Buradan da yılda 414 milyon metreküp su akacak. Yani Konya ovasına biz kurak dönemlerde dahi, yılda 650 milyon metreküp su iletecek 3 dev tesisi tamamladık. İnşallah bu seneki kuraklığı da Konya ovasında sıkıntı olmadan atlatacağız. Bizim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan beklediğimiz bitki desenini suya göre planlaması. Yani biz her yıl, 2 yıl önceden her ovada ne kadar su kullanılabileceğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bildireceğiz. Onlar da ona göre bitki planlamasını, bitki desenini planlayacak. Bunun yapılması lazım. Açıklamak gerekirse kuraklık varken kalkıp çok su kullanılacak pancar dikilmemesi gerekiyor. Dolayısıyla teşvik sistemini ve bitki desenini suya göre ayarlamak lazım. Bunun için büyük bir çalışma yapıyoruz." 


'SUYU AKILLICA YÖNETMEK GEREKİYOR' 


Konya ovasıyla bağlantılı olan Akarçay havzasında da çalışmaların sürdüğünü anlatan Veysel Eroğlu, iyi planlama yapılması halinde kurak dönemlerinin zararsız aşılacağını ifade etti. Planlama yapılmaması halinde kuraklığın büyük bir sorun olduğuna değinen ve belediyelere görev düştüğünü anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Aklımızı kullanamazsak kuraklıkları aşmak mümkün değil. Bazen geçmiş yıllarda yağış olmasına rağmen su verilemiyordu. 


Tesis olmadığı için su verilemiyordu. Bunun için suyu akıllıca yönetmek gerekiyor. Biriktirme tesislerini, baraj, göl ve diğer sulama şebekelerini, içme suyu şebekelerini yapmak gerekiyor. Ayrıca şehirlerde büyük su kaybı var. Belediye başkanlarının vazifesi bu konuyla ilgilenmek. Bütün belediye başkanları festival mestival yapacakları yerde (ki festivallerine de gitmiyorum ve şiddetle karşıyım) yeraltı içme suyu şebekelerini yenilemeliler. Su kumanda sistemlerini kurmaları gerekiyor." 


Dokuz Sutün