Genel

Veysel Eroğlu: Ormanların yüzde 80'inin tapusunu aldık, tümünü tapulaştıracağız!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002-2013 yılları arasında orman ve ağaç varlığının arttığını söyledi. Orman alanını 900 bin hektar artırdıklarını kaydeden Eroğlu, orman varlıklarını korumak için ormanları tapulaştırdıklarını ifade etti...


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002-2013 yılları arasında orman ve ağaç varlığının arttığını söyledi. Orman alanını 900 bin hektar, ağaç sayısını da yüzde 25 artırdıklarını kaydeden Eroğlu, orman varlıklarını korumak için ormanları tapulaştırdıklarını ifade etti. Hedeflerinin 2015 yılında ormanların tümünü tapulaştırmak olduğunu belirten Eroğlu, şu an itibariyle ormanların yaklaşık yüzde 80’inin tapusunu aldıklarını bildirdi. 


Bakan Eroğlu, basın mensupları ile yaptığı kahvaltılı toplantıda bakanlığının 2013 yılı değerlendirmesini ve 2014 yılı hedeflerini paylaştı. Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda Eroğlu, öncelikle 2002-2013 dönemindeki ağaçlandırma ve orman faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Orman alanlarını 900 bin hektar aktardıklarını belirten Eroğlu, yine ormanlardaki ağaç sayısını da yüzde 25 oranında artırarak, 1,2 milyar metreküp olan ağaç servetini 1,5 milyar metreküpe çıkarttıklarına dikkat çekti. 


"DÜNYADA ORMAN VARLIĞI AZALIRKEN TÜRKİYE'DE ARTIYOR"


Türkiye’deki ağaç hacminin arttığını kaydeden Eroğlu, dünyada orman varlığı azalırken Türkiye’de arttığını belirtti. Son 10 buçuk yılda 3 milyar fidan dikildiği bilgisini veren Eroğlu, yine fidan üretimini de 6 katına çıkarttıklarına işaret etti. Ağaçlandırma seferberliği için fidan ve tohum üretimini artırdıklarını yineleyen Eroğlu, bakanlık olarak vatandaşa ücretsiz fidan ve tohum dağıttıklarına değindi. Eroğlu, okul bahçelerine ve yol kenarlarına yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında da bilgi verdi. 


Üç yeni eylem planı uygulamaya koyduklarını aktaran Eroğlu, bunların Erozyonla Mücadele Eylem Planı (2013-2017), Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı (2013-2017), Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı (2013-2017) olduğunu söyledi. 


"ORMANLARIN TAPUSUNU ALIYORUZ"


Orman faaliyetleri ile ilgili olarak dikkat çeken bir değerlendirmede bulunan Eroğlu, 2007 yılından bu yana Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmaya başladıklarını ve artık ormanların tapusu olmaya başladıklarını dile getirdi. Şu ana kadar 16 milyon 700 bin hektarın tapusu aldıklarını anlatan Eroğlu, 2015 yılı sonuna kadar bütün ormanların tapusunu alacaklarının altını çizdi. Eroğlu, bunun önemi ile ilgili olarak ise tapular alındığı takdirde herkesin istediği gibi buralara giremeyeceğini bildirdi. Eroğlu, İstanbul’da ormanların yüzde 80’inin tapusunun alındığı bilgisini de verdi.


"HES'LER OLMASAYDI TÜRKİYE BUGÜN ELEKTRİKSİZ KALIRDI"


Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) de çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Eroğlu, DSİ ile 2003-2013 yılları arasında bin 763 tesis hizmete açtıklarını, bunların; 268’i baraj, 53’ı gölet. 305’i sulama tesisi, 76’sı içme suyu temini tesisi, 987’si taşkın koruma tesisi ve 74’ü ulaşım ve hizmet binaları şeklinde olduğunu ifade etti. Eroğlu, Hidro Elektrik Santralleri’nin (HES) önemine de işaret ederek, HES’lere karşı çıkıldığını fakat bugün HES’ler olmasaydı Türkiye’nin elektriksiz kalabileceğini kaydetti. 


"HEDEF DÜNYADA İLK 7'YE YÜKSELMEK"


Bakan Eroğlu 2014 yılı hedeflerini şöyle sıraladı:


“Hedefimiz bakanlık çalışmaları olarak dünyada ilk 7’ye yükselmek, 

2014 yılında 350 milyon tane fidan üretmek, 

100 bin dekar bozuk orman alanda tohum ekimi yapılması, 

2 milyon 250 bin dekar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı ve rehabilitasyon çalışması yapılacak. 

2 bin 500 kilometre karayolu kenarı ağaçlandırılacak.

60 adet baraj ve gölet havzasında yeşil kuşak ağaçlandırması yapılacak.

50 adet yukarı havzada sel kontrol çalışması yapılacak. 

7 milyon dekar alanda Genç Meşcere Bakımları Eylem Planı uygulaması yapılacak. 

6 adet Bell 429 helikopter alımı yapılacak. 


Çanakkale Zaferinin 100. Yılı kapsamındaki projeleri hayata geçirilecektir. Sarıkamış Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi tamamlanacak. Tabiatı ve biyolojik çeşitlilik kanunu çıkartılacak. 9 adet tabiat parkı, 9 adet de tabiat anıtı ilan edilecek.”


BAKAN EROĞLU KÖPEKLERİNİN KİMLİKLERİNİ GÖSTERDİ


Sokak hayvanlarını korumaya çok önem verdiklerini dile getiren Eroğlu, İstanbul, Kocaeli ve Trabzon illerini pilot bölge ilan ettiklerini belirterek, bu illerde bütün sokak hayvanlarını aşılama, küpeleme ve kısırlaştırma çalışması yapacaklarını anlattı. Bu çalışmayla sokak köpeklerinin kayıt altına alınacağını belirten Eroğlu, kendi köpekleri üzerinden örnek verdi. Yiğit ve Narin adında iki köpeğinin kimlik kartını gösteren Eroğlu, köpeklerinin her türlü bilgisinin kimliklerde mevcut olduğunu söyledi. 


Kırıkhan Olay