Ulaşım

Veysel Eroğlu: Yeşil Yol Projesi'nde mevcut yol genişletiliyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yeşil Yol Projesi'ne ilişkin, "Bu ormandan geçmiyor. Yeşil Yol'un ormandan geçen kısmı çok cüzi miktarda ve 13 ağaç kesilmiş. Orada çok geniş otoban falan yapmıyoruz, mevcut yolu genişletiyoruz" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yeşil Yol Projesi'ne ilişkin, "Bu ormandan geçmiyor. Yeşil Yol'un ormandan geçen kısmı çok cüzi miktarda ve 13 ağaç kesilmiş. Orada çok geniş otoban falan yapmıyoruz, mevcut yolu genişletiyoruz" dedi.


Eroğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü makamında ziyaretinin ardından, Trabzon'da yapılan ve yapılması planlanan projelerle ilgili Valilik A toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. 


Trabzon için ödenek sıkıntısı olmadığını belirten Bakan Eroğlu, hükümetin son 13 yılda kente 14 milyar liralık yatırım yaptığını söyledi.


Veysel Eroğlu, kente hangi bakanlığın ne kadar yatırım yaptığının belli olduğunu ifade ederek, "Biz de Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak kente geçen yıl sonuna kadar, bu yıl hariç 1 milyar lira yatırım yapmışız. Ben yatırımlardan ziyade müjdeleri açıklayacağım ama yapılanları da hatırlamakta fayda var. Atasu Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi inşa edildi. Bunun dışında şu andaki müjdelerden birisi de yukarı kesimlerin su ihtiyacını temin etmek için Karakaya Barajı'nın planlama çalışmalarına başladık. Hızlı bir şekilde projesini tamamlayarak Karakaya Barajı'nı da inşa edeceğiz" diye konuştu.


Atasu Barajı'nın ikinci kademesinin de olduğunu dile getiren Eroğlu, "Modern bir içme suyu arıtma tesisi, çok ileri ve aynı zamanda iddia ediyorum, ishale hattını da Trabzon'a kazandıracağız. İshale hattının uzunluğu şu anda 135,5 kilometre. Bunlar yapılıyor. Karakaya Barajı'nın planlama çalışmaları, rapor da hazırlanmaya başladı" ifadesini kullandı.


Bakan Eroğlu, dere ıslahı çalışmaları olduğuna da işaret ederek, şöyle konuştu:


"Derelerde birden bire yağan yağmurların akışa geçmesini önlemek için tersip bentleri ve göletler yapıyoruz. Çok güzel bir manzara oluyor. Hatta etrafında bir takım mesire alanları ortaya çıkıyor. Nitekim Solaklı Vadisi'nde küçük bir gölet yaptık. Uzungöl Vadisi'ne giden ve dönenlerin uğrak yeri haline geldi. Sera Gölü'ne şimdi bunun gibi 26 gölet, tersip benti inşa ettik. Şu anda şu müjdeyi veriyorum; Yapılacak hayvan suyu göletlerinden tutun da tersip bentleri, diğer göletlere varıncaya kadar bütün bunların yapım talimatını verdik."


Bölgenin köprü ihtiyacı olduğunu kaydeden Eroğlu, "Bazı köprü ihtiyaçları da var. Köprü inşaatından sorumlu değiliz ama Trabzon için bunu da açtık. Köprüleri de son derece estetik yapacağız" şeklinde konuştu.


Veysel Eroğlu, kentte 71 dereyi ıslah ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:


"Bunlar gerçekten Trabzon'a güzellik kattı, katmaya da devam edecektir. Bazı dere ıslah talepleri de var. Onların da tamamını yapıyoruz. Onların da bir kısmı planlama, bir kısmı da inşaat safhasında ama 71'i bitti. 16 tane de inşaatı devam eden dere ıslahı çalışmaları var. 10 tanesinin de planlama çalışmaları var. Bunların da büyük bir kısmı yapılacak. Trabzon'da, ben biliyorum buradaki dereler küçük bir yağışta felakete sebep olabiliyor. Bu dereleri ıslah etmek bizim boynumuzun borcudur. Trabzon'a vefa borcumuzdur."


"Trabzon'da bal ormanları kurduk"


Kaliteli bal için kentte bal ormanları kurduklarına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Arıcılara her türlü desteği veriyor, bal ormanı için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Hatta arzu ederlerse bir kısmı hibe olmak üzere yüzde 1,5 hibe ile kredi dahi veriyoruz. Dolayısıyla gelin hep beraber burada marka bal oluşturalım. Burada rastgele değil de Trabzon'a has bir marka oluşturalım. Biz de bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Şu ana kadar Tonya ve Beşikdüzü'nde bal ormanı kurduk" ifadelerini kullandı.


Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün de Trabzon'un güzelleşmesi ve yayla doğa turizminin atağa geçmesi açısından master planı hazırladığını belirterek, "İnşallah gerek Uzungöl, gerek Sera Gölü gibi pek çok milli park, tabiat parkı ilan etmek suretiyle burayı kalkındıracağız. Altındere Milli Parkı, Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı, Sera Gölü, Kayabaşı Tabiat Parkı gibi parklarımız var. Bir de Sümela için çok güzel bir proje hazırlandı. İnşallah Sümela'yı da çok güzel hale getireceğiz. Bu konuda proje çalışmaları bitti" dedi.


Hayvanları koruma faaliyetlerine de Büyükşehir Belediyesinin devam ettiğini dile getiren Veysel Eroğlu, burada Türkiye'nin en büyük bakım ve rehabilitasyon merkezinin kurulduğunu, bunun da yıl sonunda biteceğini kaydetti.


Bakan Eroğlu, alabalık üretilmesi ve orman içi suların balıklandırılmasıyla ilgili de projeleri olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Trabzon'a şu ana kadar 15 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. Çok kuvvetli yağışlar geliyor, bunları tahmin oranı yüzde 90'ın üzerine çıktı. Zaman zaman uyarılar gönderiyoruz, bunlar da can kaybını önlüyor. Eskiden böyle birşey yoktu. Şimdi Trabzon'da 15 tane otomatik meteoroloji gözlem istasyonu var. Dünyanın neresine giderseniz, buranın hava durumunu görebilirsiniz."


Diğer bakanlıkların da kentte yatırımları olduğunu anlatan Eroğlu, "Bugün 16 müjdeyle geldik. 16 müjdenin toplam maliyeti 248 milyon lira. Daha önce de 46 müjde vermiştim. Bizim bakanlığın sloganı şudur; 'Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor ve dakiktir'. Dolayısıyla biz bu müjdeleri verdik ama şu ana kadar verdiğimiz müjdelerin 33'ü bitti. Gerisi de inşallah bu sene veya önümüzdeki baharda bitecek. 46 müjdenin 33'ü bitti" diye konuştu.


Veysel Eroğlu, DSİ'nin 8 müjde verdiğini belirterek, şunları söyledi:


"DSİ'ye ait 8 müjdenin, 237 milyon 617 bin lira maliyeti var. Orman Genel Müdürlüğünün 4 müjdesi var, 3 milyar 324 milyon lira. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün de 3 müjdesi, 7 milyon 110 bin lira. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün de 1 müjdesi var ve toplam 248 milyon 251 bin liralık 16 müjdeyle buraya geldik. Bunlarla ne yapacağız? Bir tane dev isale hattı, 7 dere ıslahı ve bu işlemlerle 135,6 kilometre isale hattıyla şehrin 2050 yılına kadar olan ihtiyacı karşılanacak. 10 meskun mahal ve 200 dekar arazi taşkınlardan korunacak. Bin 400 dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapılarak, toplam 420 bin fidan toprakla buluşturulacak. Ayrıca 5 milyon fidan üreteceğiz ve bu fidanlarla yol kenarları, okul bahçeleri, hastane avluları gibi yerleri ağaçlandırıyoruz. 61 kilometre orman yolunun ağaçlandırması yapılacak bu yıl. 500 orman köylüsü aileye de kredi ve hibe desteği sağlanacak."


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün müjdelerinden birinin Sera Gölü Tabiat Parkı'nın altyapı ve tesislerin yapılması olduğunu ifade eden Eroğlu, "Sera Gölü bir cazibe merkezi olacak. Uzungöl Tabiat Parkı ziyaretçi tanıtım merkezi yapılacak. Bir de Altındere Vadisi Milli Parkı altyapı ve tesisleri yapılacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz de 5 otomatik meteoroloji gözlem merkezi kuracak" şeklinde konuştu.


Yeşil Yol projesi


Bakan Eroğlu, bir gazetecinin "bölgede yapımı devam eden Yeşil Yol projesi kapsamında kaç ağaç kesildiği" yönündeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:


"Bu ormandan geçmiyor. Yeşil Yol'un ormandan geçen kısmı çok cüzi miktarda ve 13 ağaç kesilmiş. Orada çok geniş otoban falan yapmıyoruz, mevcut yolu genişletiyoruz. 6,5 metre civarında mevcut yolu düzenli hale getiriyoruz. O Yeşil Yol'dan 13 ağaç kesilmiş, isterseniz onun yerine 13 bin adet fidan dikelim. Kabul ediyor musunuz? Bu Yeşil Yol bütün dünyada olan, orman yol vasfında bir yol. 13 ağaç kesilmiş Trabzon'da. Halbuki burada kesilen ağaçlar da küçük bodur ağaçlar. Çok enteresan, biz 13 fidan kesiyoruz, 13 bin fidanı toprakla buluşturuyoruz. O söz konusu olmuyor."


Türkiye'nin dünyada orman varlıklarını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Veysel Eroğlu, "Dünya rekoru, Çin'den ve Hindistan'dan sonra Türkiye'de. 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Yeşil Yol, buraya hayat verecek, tabiatı koruyan ve dünyaya Trabzon'un güzelliklerini anlatacak muhteşem bir şeydir. Yemyeşil olacak" ifadesini kullandı.


AA